DİSK ve KESK tarafından düzenlenen ‘Krizin nedenleri ve Emekçilerin Talepleri’ adlı panel Tepebaşı Belediyesi Özdilek Sanat Merkezinde gerçekleşti.  Panele konuşmacı olarak katılan Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Çelik krizin nedenlerinden bahsetti.

Türkiye’deki yapısal sorunların karların erimesiyle ortaya çıktığını belirten Çelik, krizin şimdilik bir mesele olmadığını aktardı. Ekonomik krizin temeli ciddi oranda yabancı sermaye çıkısından kaynakladığını söyleyen Çelik, “Krizin temel sebebi Türkiye’ye giren yabancı sermaye girişinin düşmesidir. AK Parti döneminde ucuz döviz girdisi yaşandı. Bu yapay büyümeye sebep oldu. FED’in düşük kredi politikası uygulaması nedeniyle sıcak paraya dayalı bir büyüme yaşandı. AK Parti’nin 10-15 yılda tercih ettiği sıcak para eğiliminin duvara toslamasıyla kriz ciddi biçimde patladı” dedi.

Türk lirasının son bir yılda yüzde 50 değer kaybı yaşadığını ifade eden Çelik, son 5 yılın en yüksek enflasyon rakamlarının da görüldüğünü ifade etti.

İşsizlik rakamlarına değinen Doç. Dr. Çelik, “Tarım dışı işsizlik yüzde 13, kadın işsiz oranı yüzde 14, genç kadın işsiz oranı yüzde 25 ve genç işsiz oranı yüzde 28 civarında. İŞKUR kayıtlarına göre geçen eylül ayında 2,5 milyon işsiz varken bu yıl bu rakam 3,1 milyona çıktı” şeklinde konuştu.

Krizin emeğe karşı etkilerinden bahseden Çelik, “İşsizlik, reel ücret kaybı ve yoksullaşma diyebiliriz. Bu süreçte onların almış olduğu önlemler nelerdir. Sermeye çevreleri, borcu devlete ve işçilere yıkmakta. İşçilerden fedakarlık istenmekte ve taviz pazarlığına zorlanmakta” dedi.

Çelik konuşmasının devamında  yılsonunda yüzde 30’un üzerinde bir enflasyon beklediklerini aktardı. Asgari ücretin 435 dolardan 280 dolara gerilediğini söyleyen Çelik, taşeron yasasından kadroya geçirilen işçilere ise 2019 yılında 4+4 zam yapılacağını belirtti.

Editör: TE Bilişim