EDM Bilişim ve ESMMMO işbirliği ile düzenlenen "GİB 509 Sayılı Tebliğ ile E-Fatura, E-Arşiv Fatura, E-Defter ve E-Belgelerin Sağladığı Avantajlar ve Muhasebe Programlarına Entegrasyonları" konulu eğitim semineri gerçekleştirdi.

Eskişehir SMMM Odası Başkanı Neşet Ertoy, E-Uygulamalar, MUH-SGK, KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kanunu-Verbis), Zorunlu BES ve 7194  Sayılı Torba Kanun hakkında bir konuşma yaptı.

Ertoy’un konuşması şöyle:

“-E-UYGULAMALAR                                                                      

•2018 Cirosu 10 Milyon olan mükellefler bu yılın başından itibaren e-fatura, e-arşiv fatura ve e-deftere, 2018-2019 cirosu 5 milyon olanlar 01 Temmuz 2020’den itibaren e-fatura ve e-arşiv faturaya,  2020 ve müteakip yıllarda ise cirosu 5 milyonu geçenler takip eden yılın 7. ayından itibaren e-fatura ve e-arşiv faturaya, geçmek durumundalar. Ayrıca şu anda e-Fatura kullanıcısı mükellefler yılbaşından itibaren e-arşiv fatura kullanmak zorunda kalacaklar.

•Kanunen Hal Kayıt Sistemine kayıtlı olarak, yaş sebze ve meyveler ile iştigal tüccar veya komisyoncular yılbaşından itibaren e-fatura, e-arşiv, e-defter, e-irsaliye ve e-müstahsil makbuzu kullanmaya başlamak zorundalar.

•e-Ticaret paydaşı olan internet satış platformları, internet ortamında ilan yayınlayanlar ve internet reklam aracıları yine yılbaşından itibaren e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorunda (internet ortamında reklamların yayınlanmasına aracılık faaliyetinde bulunan internet reklamcılığı hizmet aracıları, 1/1/2020 tarihine kadar)

•01/01/2020 tarihinden itibaren tüm vergi mükellefleri toplam tutarı 5 bin TL üzerindeki tüm faturaların internetten elektronik ortamda e-arşiv fatura olarak düzenleme zorunluluğu getirilmiştir.

•Doktor, Mühendis, Avukat gibi serbest meslek faaliyetinde bulunanlar ise mevcut kullandıkları Serbest Meslek Makbuzu yerine 01/06/2020 tarihinden itibaren internetten elektronik ortamda e-serbest meslek makbuzu düzenlemek zorundalar.

-MUH-SGK

•01 Haziran 2017 de ilk defa pilot il olarak Kırşehir de uygulanmaya başlayan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi daha sonra Amasya, Bartın ve Çankırı illerinde uygulanmaya başlandı.

•01 Ocak 2020 tarihinde ise Tüm Türkiye de uygulanmaya başlanacak.

-KVKK (KİŞİSEL VERİLERİ KORUMA KANUNU-VERBİS)

•Kişisel Verilerin Korunması Kanuna göre; Yıllık çalışan sayısı 50 ve üzeri olan veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyondan çok olan gerçek ve tüzel kişiler elde etmiş oldukları her türlü veri ve bilgileri,  veri sorumluları vasıtası ile VERBİS’e (Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemine) kayıt yükümlülüğünü yerine getirmeleri için 31 Aralık 2019 tarihine kadar süre verilmiştir.

•Bu konuda iki şeye dikkat çekmek istiyorum.

•VERBİS’e hatalı bilgi girişinin cezası 29.000 liradan başlıyor,

•İkincisi ise bu bilgilerin 3. Kişilerle paylaşılması siber suçlar kapsamında sayılıyor. Hukuki sonuçları açısından çok sıkıntılara sebep olabilir.

-ZORUNLU BES

•Daha önce BES’e tabi olmayan fakat 2019 yılı içinde her hangi bir çalışan sayısı 5 ve üzeri olan işyerleri, 01.01.2020 den sonra çalıştırdığı işçi sayısı 1 dahi olsa Zorunlu BES’e tabi olacaktır.

•Daha önce BES’te cayma hakkını kullanmış olanlar bir defaya mahsus olmak üzere sisteme yeniden dâhil edilecektir.

•Dolayısı ile BES’in 01/01/2017 de başladığını düşünürsek, sisteme yeniden dahil olma süreci 2020 yılında başlayacaktır.

•01/01/2017 de BES’e dahil olup cayma hakkını kullananlar 01/01/2020 de sisteme tekrar dahil edilecek ve bir kez daha cayma hakkını kullanırsa bir daha sisteme dahil edilmeyeceklerdir.

-7194  SAYILI TORBA KANUN  (Bugün Resmi Gazete yayınlandı)

i.Dijital Hizmet Vergisi: Oranı yüzde 7,5 olacak.

ii.Değerli Konut Vergisi: Meskenlerin, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce yapılan değerlemenin sonucunda değeri:

5.000.000 TL ile 7.500.000 TL arasında olanlar             (Binde 3)

7.500.01 TL ile 10.000.000 TL arasında olanlar           (Binde 6)

10.00.01 TL’yi aşanlar                                                  (Binde 10)

Oranında Değerli konut vergisine tabi tutulacak.

iii.Konaklama Vergisi: Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesislerinin sunduğu hizmetlere yüzde 2 oranında konaklama vergisi uygulanacak,

Vergi oranı sadece 2020 yılına mahsus olmak üzere % 1 olacak.

Öğrenci yurtları ve pansiyonları Konaklama Vergisinden muaf olacak.

iv.Araçlarda Gider kısıtlaması: İşletmelerde kiralanarak işyerinde kullanılan otomobillere ait aylık kira bedelinin ancak 5.500 TL'ye kadarlık kısmı gider yazılabilecek.

Otomobilin alışında ödenen ve gider yazılabilen ÖTV ve KDV toplamının en fazla 115.000 TL'ye kadarlık kısmı gider yazılabilecek.

Ayrıca diğer giderlerinde en fazla % 70'i ticari kazancın ve serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak yazılabilecek.

v.Gelir Vergisinde oran artışı: Gelir vergisi tarifesine yeni dilim eklenerek üst dilim yüzde 35´ten yüzde 40´a çıkarılmaktadır. 

Böylece 500 bin lira ve üzerinde kazanç elde edenler yüzde 40 oranında gelir vergisi tabi olacaklar.

Tek işverenden alınmış ve tevkif suretiyle vergilendirilmiş olsa bile, ücretin yıllık tutarı 500.000 TL’yi aşması halinde beyana tabi olacaktır.

Sporculara ödenen ücretlere yapılan % 15 lik tevfikat % 20’çıkarılmaktadır."

Editör: TE Bilişim