Eldem A.Ş. Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Eldem, salgında evde daha çok vakit geçirilmesi ile birlikte; ekmek yapma makinası, hamur karma makinası, fırın, bulaşık makinası, çamaşır makinası, buzdolabı, derin dondurucu, büyük ekran televizyon, oturma grupları ve yatakların satışının arttığını söyledi.

Pandemi sürecinin yerel firmaların önemini bir kere daha hatırlattığını ifade eden Eldem, “Biz hizmet vermeye hiç ara vermedik, bu da insanların 45 yıllık Eldem A.Ş.’ye olan güvenlerini perçinledi, çünkü bu zor koşullarda da her zaman onların ihtiyaçlarını gidermek için yanlarında olduk” dedi.  Eldem A.Ş. ortaklarından İbrahim Eldem, “Bu süreçte Eskişehirliler, bildikleri, güvendikleri bir markanın yanlarında olmasının avantajını yaşadılar. Çünkü mağazamızda hizmet vermeye ve ticari faaliyetlerimize hep devam ettik,  salgın sürecinde müşterilerimizin evlerinden çıkmadan ürünlere ulaşmaları konusunda alternatif yollar sunduk. Örneğin; müşterilerimiz, telefonla veya diğer sosyal medya hesapları ile bize ulaşıp, alışveriş yapmak istediklerinde biz onların ayağına giderek, ürünlerimizi kapılarına kadar götürdük ve onlara görerek, dokunarak kolay bir alışveriş yapma olanağı sunduk. Ödemeleri de yine kapıda tahsil ederek onların evlerinden çıkmadan ihtiyaçlarını karşılamalarını sağladık” ifadelerini kullandı.

KAPIDA SATIN ALMA VE ÖDEME YAPTIK

Yine salgın döneminde insanların online alışverişlere daha çok yöneldiğini aktaran İbrahim Eldem, “İnternetten satışlar bu dönemde çok arttı, ancak insanlar online alışverişlerde uygun fiyatlara ulaşmakta zorlandı, bu mecrada fiyatlar biraz daha yüksek tutuldu. Bunun yanı sıra müşteri, güvenli alışveriş yapmakta sorunlar yaşadı. Örneğin;  küçük ev aletleri almak isteyen biri hem ürününün gelmesini uzun süre beklemek zorunda kaldı hem de kargo ile gelen üründen zaman zaman memnun kalmadı, değişim iade gibi konularda sorunlar yaşadı. Oysa bizim gibi bilinen Eskişehirli bir markadan alışveriş yaptıklarında bu sorunların hiç birini yaşamadılar” şeklinde konuştu.

ORTALAMANIN ÜZERİNDE İŞ YAPTIK

Salgın sürecinde büyük marketlerin, AVM’lerdeki pek çok firmanın kapılarını kapatıp gittiğini, ancak kendilerinin hiç ara vermeden hizmet vermeye devam ettiklerini vurgulayan Eldem,  “Uzak mahallelerdeki vatandaşlarımızın ayağına hizmeti götürerek, onlara çarşıya inmeden toplu taşıma aracı kullanmadan ihtiyaçlarını görerek alma olanağı sunduk. Elden senetle yaptığımız satışlarda tahsilatları yine kapılarına giderek gerçekleştirdik” dedi. Nisan ayından itibaren, Türkiye’de kendi sektörlerinin ortalamasının üzerinde bir iş yaptıklarını belirten Eldem, Nisan ayından itibaren de online satışlara başladıklarını aktardı.

MÜŞTERİ ARADIĞINI BULABİLDİ

Eldem A.Ş.’de ürün çeşitliliğinin fazla olmasının da avantajlarından biri olduğunu aktaran Eldem, “Biz tüm markaları sattığımız için tüketiciler ürünleri kıyaslayarak mutlaka istedikleri ürünü bulabiliyorlar. İş ortağımız olan firmalarla, doğru kampanyalarla süreci çok doğru bir şekilde yönettik” dedi. Bu dönem boyunca yapılan kampanyaları ve yeni uygulamaları ise İbrahim Eldem şöyle anlattı: “Örneğin; Vestel bu süreçte çok başarılı ve güzel bir kampanya yaptı; fiyatları arttırmadı ve her 3 günde 1 ayrı kampanya yaparak, bulaşık makinası, çamaşır makinası fiyatlarını inanılmaz derecede aşağı çekti.  Yani; taşın altına elini koyarak satışların da artmasını sağladı. Bu dönemde yine en çok satılan ürünlerin başında büyük ekran televizyonlar geldi. Çünkü insanlar evde vakit geçirirken daha çok televizyon izlemeye başladı ve küçük ekranlar yetersiz gelmeye başladı. Vestel televizyonlarda da fiyatları çok uygun tutarak bu talebe doğru yanıt verdi.”

FİRMALAR HAZIRLIKSIZ YAKALANDI

Salgına firmaların hazırlıksız yakalandığını ifade eden Eldem, “Bu dönemde; ekmek yapma makinası, hamur karma makinası ve fırınlar tükendi, ihtiyacı karşılayamadı. Yine evde çok fazla zaman geçirildiği için bulaşık makinası ihtiyacı çok arttı, çamaşır ve buzdolabı çok yoğun satılmaya başladı. Haziran ayından itibaren de bayiliğini yaptığımız İsitkbal, Bellona markalarında da oturma grupları ve yataklarda satışlarımız arttı. Çünkü; insanlar evdeki yaşam alanlarının daha konforlu olmasını istediler ve eskiyen eşyaları bu dönemde daha çok yenilediler” dedi.

DERİN DONDURUCUYA TALEP ARTTI

Son 4-5 yıldır derin dondurucu taleplerinin arttığına da dikkat çeken Eldem, “Artık derin dondurucu yalnızca kurban için satılmıyor, özellikle bu salgında ev yapımı doğal ürünlere talebin de artması ile kadınlar kendi yaptıkları mantıyı, böreği buzluğa atıp istediklerinde kullanmanın rahatlığını gördüler. Mevsiminde aldıkları meyve ve sebzeleri yine dondurucuya atarak, istedikleri zaman tüketebilmenin konforunu yaşadılar, dolayısıyla derin dondurucuya olan talep de böylece arttı” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim