DİSK-Emekli Sen Eskişehir Şube Başkanı Suat Başaraner kasım ayı enflasyon oranlarına ilişkin bir açıklama yaptı. Başarener, “Her ne hikmetse 4 aydır üst üste yükselme rekorları kıran enflasyon, tılsımlı bir değnek değmiş gibi aylık bazda yüzde 1.44 geriledi” dedi.

Enflasyon rakamlarının yılbaşına bir aya kala düşmesinin tesadüf olmadığını aktaran Başaraner, “Ağustos ayında döviz kurlarında yaşanan sert yükselişle birlikte iğneden ipliğe her şeye yüksek oranlarda zam gelmişken ve Üretici Fiyat Endeksinde (ÜFE) yüksek artış meydana gelmişken, enflasyonun yılbaşına bir ay kala düşmüş açıklaması tesadüf değildir. Bir başka deyişle bu düşüş yıllardır kapalı kapılar ardından yazılan bir senaryonun yeniden sahneye konmasından başka bir şey değildir” diye konuştu.

MAAŞ ZAMLARINI AŞAĞI ÇEKMEK İÇİN

Enflasyon rakamlarının düşük gösterilme sebepleri ocak ayında emekliye verilecek olan zammı aşağı çekmek için olduğunu belirten Başaraner, “Yıllardır sahnelenen oyun bir kez daha sahnelenmiştir. Biz yıllardır mayıs, haziran ve kasım, aralık aylarında enflasyonun düşmüş gösterildiğini, böylece de emeklilere ocak ve temmuz aylarında verilen maaş artışının aşağıya çekildiğini yaşayarak görüyoruz” dedi.

 Bugün toplanan Asgari Ücret Komisyon toplantısına değinen Başaraner şunları söyledi: “Bugün 6 Aralık 2018. Asgari Ücret Komisyonu toplanıyor. Bu komisyonun antidemokratik yapısına değinmeyeceğim. Komisyonda 5 hükümet temsilcisi, 5 işveren temsilci ve 5 tane de emek örgütleri temsilcileri var. Görüldüğü gibi işçiler maça 1-0 yeni başlamakta. 11 senelik sendikacıyım her asgari ücret açlık sınırının altında kalmıştır. Yani asgari ücret alanlar açtır. Bu açlardan açlık vergisi alınmaktadır. Dolayısıyla bu durumun düzeltilmesini asgari ücretten vergi alınmamasını istiyoruz. İnsanlara en çok paranın lazım olduğu dönem eylül-ekimdir. Okullar açılıyor, yakıt masrafları çıkıyor, çocukların kışlık masrafları çıkıyor. Çok ilginçtir bu dönemde asgari ücretli vergi dilimine giriyor ve maaşı düşüyor”

Editör: TE Bilişim