Yurdumuzun İç batı kesiminde yer alan Eskişehir ilimiz genel olarak karasal iklimin etkisi altında bulunur. Ancak bunun yanı sıra kuzey ve batı bölgelerinde yer yer Karadeniz ve Akdeniz geçiş iklimi özellikleri de görülebilmektedir. Bu nedenle Eskişehir il genelinde aynı gün içerisinde farklı iklimsel olayları görülmekte olduğu için de özellikle çiftçilerimiz her gün Eskişehir hava durumu verilerini takip etme ihtiyacı hissetmektedirler.

Eskişehir Hava Durumu Özellikleri

İl merkezi denizden yaklaşık olarak 801 metre yükseklikte yer alır. Bu nedenle karasal iklimin özelliği gereği yaz aylarında değişken bir hava durumuna sahiptir. Çok sıcak bir yaz günü öğleden sonrasında genellikle bir rüzgar ile karşılaşabilirsiniz. Eskişehir’de en şiddetli rüzgar 34.0 m/sn ile 27.04.1965 tarihinde görülmüştür.

Yıllık ortalama 12 °C sıcaklığa sahip olan ilde en sıcak ay ağustos ayı en soğuk ay ise ocak ayıdır. Kış ayları oldukça serin geçmektedir. Ancak kar kalınlığı en yağışlı ay olan ocak ayında 98 mm seviyesindendir.

Eskişehir‘de Mevsimsel Farklılıklar

Eskişehir’de en sıcak ay olan ağustos ayında sıcaklık değerleri 30 °C seviyesine ulaşır. Ocak ayı ise en düşük sıcaklık değerlerine sahiptir. Bu ayda sıcaklıklar -4 °C seviyesindedir. En fazla yağışı ilkbaharda alan il, özellikle yağışın bol olduğu mayıs ayında geniş yeşilliklere bürünür. İlde ortalama yağışlı gün sayısı 112 gündür. Genel olarak kurak bir iklime sahip olan ilde kış aylarında özellikle batı kesimlerinde serin ve nemli bir Eskişehir hava durumu etkilidir.

Eskişehir İklim ve Bitki Örtüsü

Bir geçiş iklimi özelliği gösteren Eskişehir’de hava durumu verileri de her ilçede farklı değerler göstermektedir. Bu farklılıklar ilde zengin çeşitliliğe sahip bitki örtüsünü ortaya çıkarmıştır. Her ne kadar karasal iklimin etkin olduğu bir ilimiz olsa da topraklarının % 26’sı ormanlarla kaplıdır. Bunun yanı sıra geniş tarım alanlarında özellikle tahıl tarımı yapılmaktadır.

Editör: Mustafa YILDIRIM