Eskişehir TÜMSİAD Başkanı Engiz, Eskişehir ile Afrika ülkeleri arasındaki ticari ve ekonomik iş birliği hedeflerinin değerlendirildiği ülkeler arasındaki ticaret hacminin potansiyelinin altında olduğunu belirtti. Engiz, “Afrika'nın bütünün konuşulduğunda aklımıza gelen tüm alanları saymamız gerekiyor. Bilgi ve teknoloji, danışmanlık, eğitim, müteahhitlik, mobilya, orman ürünleri, enerji, gıda gibi olmayan alanımız yok" dedi.

Engiz, son 15 yıl içinde Afrika ile ticaretin; bugün geldiği seviyeyi yeterli görülmese de 4 kat artış gösterdiğini vurgulayarak, "Yaklaşık 21 milyar dolara ulaşan bir karşılık ticaretten bahsediyoruz. Türkiye açısında güzel olan tarafı, bu dönemde karşılıklı ticaret 4 kat artarken ithalat 2 buçuk kat artmış. Cari açık çerçevesinde baktığımızda ihracatımız daha fazla artmış durumda" diye konuştu.

Engiz, toplantıda Türk Hava Yolları bu ilişkileri güçlendirmede önemli bir rol oynadığını hatırlatarak şunları söyledi:

 "Ticaretin rahat gelişmesi için ulaşımın net olması gerekir. THY'nin ofisleri ve uçuşları bizi bu anlamda çok rahatlatan bir unsurlardandır. Bunu ifade etmek isterim" dedi.Araştırmalarımıza göre Afrika ile en çok iş yapan Türk firmalar”.

Büyükelçi Nkurabagaya, Türkiye ile Brundi arasında güzel ilişkilerin olduğunu ve ülkesinin yatırımlara ve üretime ihtiyacı olduğunu belirtti.  Nkurabagaya, “Brundi bölgesel yerde duruyor, yatırım yapanların yan komşu ülkelerede yatırım yaptğını ve Tümsiad üyelerini Brundi'ye davet ettiğini belirtti. İki ülke arasında anlaşma var, vergi konusunda bir çok avantaj var sizlerin yaptığı yatırımlarda Brundi Devletinin koruması vardır. Çin mallarının iyi değil, Türk mallarının daha güvenilir, kaliteli ve dayanıklı o yüzden Türkiye de yapılan malzemeleri önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim