Eskişehir geçtiğimiz 60-70 yıl içerisinde çok değerli yazarları,çizerler yetiştirmiştir.
Bana,”Bunları yazar mısın?” dediler ama hangi birini diye sordum. Yazmakla baş edeceğimi sanmıyorum…
Recep Bilginer’le başlasam olur mu? “Olur” diyeceksiniz. Ünlü şair Ümit Yaşar Oğuzcan ile devam edeceğiz ve size şu an hatırladıklarımı aktarayım;
Rahmetli Naci Gelendost’un yanında yetiştim. Ergun Hiçyılmaz ve Altan Aşar’la beraberdik. Çoğu kez İsmail Sadık da bana ustalık yaptı.
Altan Aşar televizyonda “Yurttan Dünyadan” programını sundu.
Elimde İsmail Sadık’ın “İlk Gecekondular” adlı kitabı var.
İlk gecekondu 40’lı yıllarda Emek Mahallesi’nde yapılmış, oradan İstanbul’a zeytin burnuna sıçramış.
Yapılan araştırmalarda Zeytinburnu semtinde tam 22 yabancı dil konuşuluyormuş ve dilin yanı sıra inanç farklılığı da dikkati çekecek kadar çokmuş.
Her ilinden insan varmış ama suç oranı çok azmış!

İsmail Sandık’tan sonra geçelim Ali Haydar Yeşilyurt’a. O da Eskişehir’in yetiştirdiği gazetecilerden ki, ‘Şeker stoku azaldı’ haberi ile… 50’li yılların sonuna doğru ülkede şeker kıtlığı yaşanmış ve yurt dışından ithal edilmişti.
Ali Haydar’la 1986’da Anadolu Üniversitesi’nin Basın sergisinde karşılaştık. Bir daha onu göremedim.
***

Gazetelerin dışında birçok sanat ve siyasi dergilerde boy gösterdik. Eskişehirli çizerlere gelince; Pertev abiyle, Beytullah Heper’le Atila Özer’le Eskişehir’de, Altan Erbulak ile Yeni Sabah’ta beraberdik. Kamil Masaracı’nın sergilerinde ve adaşım Semih Poroy’un gönlünde de beraberdik.

Kütüphanemde bu kentteki yazar ve çizerlerin yazdıkları kitaplar var. Dergiler var. Gazete koleksiyonu kesik makalelerden oluşuyor. Ama kitap artı dergileri atamıyorum. İmzalanmış sayfalara tekrar göz atıp maziye gidip geliyorum. Evet bir gün ben de mazi olacağım. O günü beklerken bir şeyler yazıyor, vakit geçiriyorum.

GONG’DAN
Gene mi
Kayıptayız
Bütün çalışkan milletler
Şu anda duruverseler
Acaba kaç senede ulaşırız
Durdukları seviyeye bizler