Hemen hepimiz yaşamışızdır. Alışveriş için evden çıkarız. İhtiyacımız olan şeyi almadan eve döneriz. Ancak elimizdeki poşetlerde çoğu ihtiyacımız olmayan şeylerdir. Küresel ekonomi pazarında her şey tüketime endeksli. Bu küresel çark içinde bizler ne yapmalıyız? Aslında bazı küçük önlemler alabiliriz. Alışverişe çıkmadan mutlaka ihtiyaç listesi yapmak ve alacağımız ürünlerin üzerindeki satış fiyat etiketlerini okuyarak not almak bizim yararımızadır. Çünkü bazen ürün üzerindeki etiket fiyatı kasada farklı olabiliyor. Bu da bizim aldanmamıza ve fazladan para ödememize sebep oluyor. Mümkünse almak istediğimiz ürünlerin değişik marketlerden fiyatlarını alarak karşılaştırma da yapabiliriz. Bakın etiketle ilgili 6502 sayılı kanun ne diyor:
Perakende satışa arz edilen malların veya ambalajlarının yahut kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dâhil satış fiyatı ve birim fiyatını gösteren, üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulması; etiket konulması mümkün olmayan hâllerde aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması zorunludur. Hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listeler de bu madde hükmüne göre düzenlenerek asılır.
Etiket, tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır.
İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı, tarife ve fiyat listeleri ile etiketlerinde gösterilir. İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatla satışa sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya aittir.
Bakanlık, belediyeler ve ilgili odalar, bu madde hükümlerinin uygulanması ve izlenmesine ilişkin işleri yürütmekle görevlidirler.
Etiket, tarife ve fiyat listeleri, indirimli satışlara ilişkin süre ile diğer uygulama usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.
TÜKETİRKEN TÜKENMEYİN
Sülahi ÖZALP
Tükoder Eskişehir Şube Başkanı