Geçtiğimiz gün aramızdan ayrılan Eti’nin kurucusu merhum Hacı Firuz Kanatlı 85 yaşında hakka yürüdü.
Vatansever ve Atatürkçü ailenin babası olmanın yanında ellerinde kurup büyüttüğü fabrikalarıyla, binlerce insana iş ve aş sağlayan ülkemizin önemli bir sanayicisiydi.
“Mutluluk denince akla, hemen onun adı gelir.Eti...Eti...Eti.” cümlesini dilimize pelesenk eden,evimize ondan başka ürün almadığımız Eti bisküvi ve çikolata sektörünün öncüsü aynı zamanda hayırseverliği, çalışkanlığı ve mütevazi kişiliği ile tanınan Firüz Kanatlı göçtü bu dünyadan.
Eti kurucusunu, ülkemiz ise çok kıymetli bir sanayicisini kaybetti.Eskişehirde böylesi bir kalabalık cenaze merasimi görülmedi. Binlerce seveni son yolculuğunda onu yalnız bırakmadı.
Kurulduğundan beri yüzbinlerce insana Eskişehirde iş imkanı sağlayan merhum Kanatlı, cömertliği ile de bir çok iş adamı ve sanayiciye örnek olabilecek eserler kazandırdı Eskişehire.
İlk aklıma gelenlerden bazıları; Eskişehirlilerin ortak sevdası Eskişehirspor’un her yıl ana sponsoru. Kırmızı şimşeklere en büyük desteği onun kurduğu Eti sağlıyor.
Eti Sosyal Bilimler Lisesi, Eti Arkeoloji Müzesi, Eti Yer Altı Su Dünyası,İki yıl önce kaybettiği eşi Gülay hanım adına yapımı devam eden okul ve Eskişehirdeki bir çok sosyal ve kültürel faaliyetlere ana sponsor desteği...Daha niceleri.
Babasından devraldığı un fabrikası birikimiyle Bisküvi fabrikasını kuran, bu sayede büyük başarılara imza atan merhum Firuz Kanatlı, geride bıraktığı fabrikalarla bugün 150’den fazla çeşit ürün ile 41 ülkeye ihracat yaparak ülkemizin kalkınmasına büyük katkı sağlamaktadır.
Gösterişi ve reklamı sevmeyen kendi halinde bir sanayici ve inançlı bir müslüman olarak tamamladığı 85 yıllık ömründe yazımı herkese örnek olabilecek bir davranışıyla tamamlayalım.
Bir kaç yıl önce Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi yanında cami inşaatı başlar.İnşaat belirli bir seviyeye kadar ilerler.Ancak yeterli para bulunmadığı için inşaat durma noktasına gelir. İnşaatın tamamlanabilmesi için 600 milyar paraya ihtiyaç vardır.Cami yaptırma derneği çareyi Firuz Kanatlı’ya gitmekte bulur.Cami için ihtiyaç olan 600 milyarı verin, sizin adınızı Camimize verelim diye teklifte bulunur dernek yöneticileri. Merhum Firuz Kanatlı ihtiyaç olan parayı derneğe verir.Ancak bir şartla.İsmim hiçbir yerde geçmesin der.
Reklamın her şeyin önüne geçtiği günümüzde bırakın cami yaptırmayı şadırvan yaptırıp ismini büyük puntolarla yazdıran,namaz safında resim çektirip sosyal medyada paylaşanların var olduğu bir dünyada Firuz Kanatlı bu davranışı ile hepimize iyi bir örnektir.
İnancını kendi iç aleminde yaşayan, reklamdan uzak, Kanatlı gibi nitelikli müslümanlara ve değerlere çok ama çok ihtiyacımız var.
Eti’yi bir dünya markası yaparken bir çok engellerle karşılaşır. Bunun başını maalesef FETÖ’cüler çeker.
İstanbulda dağıtım şirketini yapanlar FETÖ liderinden icazet almasını ister... Bu hususu başka bir yazı konusu yapma sözü ile merhum Hacı Firuz Kanatlı ağabeye yüce mevladan rahmet sevenlerine ve Eti ailesine başsağlığı dilerim.
Eskişehir’in her karışında var olan eserlerinle hep hayırla yad edilip rahmetle hatırlanacaksın Firüz ağabey.Ruhun şad mekanın makamın cenneti ala,Ehl-i Beyt şefaatçin olsun.