Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Eskişehir İl Temsilcisi Fatih Sert, Esgazete Yayın Koordinatörü Şaban Bağcı’nın konuğu oldu.

TÜGVA nedir?

TÜGVA’nın çalışmalarını anlatmamıza vesile olduğu için gazetenize teşekkür ediyorum, 5 yıl önce kurulmuş yönetim kadrosu tamamen gençlerden oluşan bir derneğiz. 5 yılda 81 ilde teşkilatlanma yapmak çok az rastlanır bir şeydir. Sadece iller değil ilçelerde de aynı çalışmaları yürütmeye çalışıyoruz, ilçelerdeki gençlerimizi çok önemsiyoruz. Biz 35 yaşına kadarki genç kitlenin tümüne ulaşacağız diyerek yola çıktık. Ortaokul lise ve üniversitedeki çalışmalarımızda da amacımız geçmişine bağlı ve geleceğe belli bir perspektifle bakabilen girişimci aktif ve milli değerlerine bağlı bir nesil yetiştirebilmek amacını güdüyoruz.

Gençlerden beslenen bir yapımız var, genel merkezin programı çalışmalarımızın yüzde 30’unu oluşturur, kalan yüzde 70 çalışmalarımızı gençlerimizin fikirleri ile oluşturuyoruz. Biz tamamıyla özgür düşünen bir gençlik istiyoruz,

Neden yeni nesil bir vakıf?

Birçok sivil toplum kuruluşu var, hepsi de önemli çalışmalar yürütüyor, biz biraz farklı bir yapıyız, sürekli kendini yenileyen ve sorgulayan bir gençlik inşa etmek için yola çıktığımızdan yeni nesil olarak tanımladık kendimizi…

Çalışmalarınızdan söz eder misiniz?

TÜGVA’nın sosyal medya hesaplarından tüm çalışmalarımızı takip edebilirsiniz, burada sadece başlıklarını söylesem bile yerimiz yetmez. Son 1 yıldan söz edersek; ortaokul ve lise çalışmalarına çok önem veriyoruz. Burada mutlaka birer okul temsilcimiz oluyor kadın ve erkek. O öğrencilerimize yol gösterecek öğretmenlerle birlikte çalışıyoruz, 15 tatilinde bir kış okulu yaptık, bunu ilçelerde de yapacağız. Liseler için yaptığımız Genç Türkiye Kongremiz oldu, burada projeler yarışıyor ve çok güzel ödüllerimiz oluyor. Burada amaç gençlerin kendi fikirlerini savunması ve yeniliklere açık olması. Tiyatro çalışmalarımız var hafta sonları, okuma gruplarımız var. Temsilcilerimiz bizim çalışmalarımızı okulda anlatıp, yayıyor. Bunun dışında üniversitedeki çalışmalarımız çok önemli, Türkiye Fikir Kongresi adı altında bir çalışmamız oldu. Go-kart, futbol turnuvaları oldu, bir de eğitim alanlarında branşlaşmaları için alanında uzman kişilerce özel atölyeler yapıyoruz. Örneğin hukuk okuyanlar için insan hakları hukukuna özel atölyeler, sağlık alanında okuyanlar için Hipoterapi alanında atölyeler gibi… Gençlerin uzmanlaşacağı alanları belirlemesi ve uzmanlaşmasını çok önemsiyoruz. Hangi alanda okuyorsanız okuyun bir alanda uzmanlaşın diyoruz. Böylece işsizliğin de önüne geçilebileceğini düşünüyoruz.

Kadın Aile Koordinatörlüğü’nün çalışmalarından söz eder misiniz?

Çocukla nasıl kaliteli vakit geçirilir bunlarla ilgili eğitimler veriyoruz kadınlara, bunun dışında filmhane ve haftalık İslam’a Bakış derslerimiz var, Aile Danışmanlığı, Diksiyon, İngilizce, Arapça dil kursları, yönetici asistanlığı kurları gibi kurslar veriyoruz, bunun dışında pek çok sosyal sorumluluk projesi de yapıyoruz, hastaneleri ziyaret ediyoruz örneğin, sevgi evlerinde çalışmalarımız var, sokak hayvanları ile ilgili de çalışıyoruz.

Peki 35 yaşından sonra bitiyor mu çalışmalarınız?

Hayır, bunun dışında çalışan gençlik koordinatörlüğümüzün de çalışmaları var çok geniş bir alanda KOBİ’ler yönelik, genç işletmecilere, çalışanlara memurlara ya da yöneticilere yönelik iş ahlakı ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz.

Bu hafta içinde bir konferans düzenledik ve dün de 15 Temmuz konulu bir resim dergisi gerçekleştirdik, Türk Dünyası Bilim ve Kültür Merkezi’nde

Genç olarak yerel seçimlere ilişkin görüşünüz ve önerileriniz nedir?

Özellikle Burhan Sakallı’yı kendi döneminden tanıyorum ve beğeniyorum, Eskişehir’in de yerelde Ak Partili belediyelerce yönetilmesini isterim. Taraf ve taraftar olmak çok ayrıdır, her kurumun bir tarafı vardır ancak biz taraftar değiliz, biz bir sivil inisiyatifiz ve tarafız bu anlamda açık yüreklilikle bu konudaki görüşümüzü dile getirebiliriz.

Peki termik santral konusundaki görüşünüz nedir?

Bu meseleyi takip ediyoruz ancak maalesef çok siyasallaştı, ama bu siyasilerin işi değil, en azından akademisyenlerden oluşan bir kurul oluşturulmalı. Onlar bir araya gelerek ekonomik ve sağlık açısından bu konuyu değerlendirmeliydi. Odaların da realist bir şekilde meseleye baktıklarını düşünmüyorum, 3. Köprüye de pek çok oda karşı çıkmıştı, dolayısıyla odalarında siyasi baktığını düşünüyorum.

Gençlere son sözleriniz…

Gençler için çok güzel imkânlarımız var özellikle Süleyman Çakır Lisesi’nin karşısında bir binamız var, ücretsiz çay kahve içip ders çalışabilecekleri bir ortam var, Gökmeydan’da öğrenci yurdumuz var, Seyitgazi’de de bir binamız var oraya da gençleri bekliyoruz. Yakında da bir kıraathane kazandıracağız Eskişehir’e gençlere bizi sadece sosyal medyadan takip etmeyin gelin bizimle birlikte çalışın, sivil toplum kuruluşlarında ve siyasette etkin olun çünkü ülke olarak genç beyinlere çok ihtiyacımız var.

Editör: TE Bilişim