HUDER Eskişehir Şube Başkanı Pınar Turhanoğlu Gücüyener 2021-2022 Adli Yılı açılışı vesilesiyle bir bülten yayımladı.
Gücüyener, mesajında şunları ifade etti;
“Demokrasinin, insan haklarının, hukuk devletinin, güçlü bir ekonomik yapının, kalkınmanın, refahın, huzurun, güvenliğin ve barışın teminatı bağımsız ve nitelikli bir yargıdır.
Yargının temel amaçlarından biri adalete olan güvenidaha çok yükseltmek ve kamu vicdanını tatmin edebilmek olmalıdır.
Hukuk bir değerler sistemi olup, hukukçuların işi de öncelikle adaletin yerine getirilmesini sağlamaktır.
Adalet sistemi, güçsüzü koruyabildiği ölçüde, mağdurun ve mazlumun gözyaşını silebildiği ölçüde kendinden söz ettirir.
Millet olarak kendi aklımıza uyacak, olguları kendi gözlerimizle okuyacak, sorunları hiçbir ön yargının etkisinde kalmadan kendimiz tespit edecek, adil çözümleri araştırıp insanımıza ve insanlığa sunacak bir hukuk kültürüne ve insan kaynağına sahibiz.
Biz, kendisi merkez olabilecek ve insanlığın ortak hukuk kültürüne katkılar sağlayabilecek bir milletiz.
Yargı, avukatların sorunları giderildiği ölçüde de güçlüdür.
Yeni Adli yılın meslek dayanışmasının arttığı avukatların mesleki sorunlarının çözümünde ciddi ilerlemeler kaydedildiği bir yıl olması temennimizdir.
Hukuk Fakültelerinin niceliğinin azaltılıp niteliğinin arttırılması, mesleğe girişte sınav düzenlemesinin uygulanması, staj döneminde sigortalı çalışmaya imkân verilmesi, ticari şirketlerin avukat bulundurma zorunluluklarının genişletilmesi önemli önleyici tedbirlerden olacaktır.
Kişilerin vaktinde hukuki destek alması yargının iş yükünün azaltılması için de değerlidir. Her ticari şirket kuruluşunda belli saatlik hukuki danışmanlık almak zaruri olmalıdır.
Yine ticari uyuşmazlıkların azaltılması, çalışma barışının devamlılığı için ticari şirketlerin avukat bulundurma gerekliliği genişletilmelidir.
CMK gereği avukat görevlendirmelerinde ücretler iyileştirilmeli, ödeme süreleri kısaltılmalıdır.
Mesleğin başındaki meslektaşlarımıza prim desteği sağlanmalı, otuz yaş altı personel çalıştıranlar için yine süreli prim destekleri öngörülmelidir.
Avukatlara kendi vekâletlerini düzenleme yetkisi verilmelidir.
Avukatlara veraset ilamı düzenleme yetkisi verilmelidir.
Asgari ücret tarifelerinde mutlaka iyileştirme yapılmalıdır.
Avukatların UYAP kullanımının etkinliğinin ve verimliliğinin arttırılması, programdan en yüksek faydaya ulaşabilmek adına Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü bünyesinde görevlendirilecek avukatlardan oluşan bir heyetin çalışmalara dahil edilmesi, sahadaki sorunların değerlendirilmesi için yerinde olacaktır.
Yargının kurucu unsuru olan avukatlar ile birlikte daha özgün ve etkili bir yargı sistemine doğru her geçen gün daha güvenle ilerleyeceğimize inanıyoruz.
Bu duygu ve düşüncelerle 2021-2022adli yılının milletimize ve tüm insanlığa adalet, özgürlük ve huzur getirmesini dilerim.”