Büyükşehir belediye meclisinde Frigya Kültürel Mirasını Koruma Birliği’ne (FRİGKÜM) üye olunması oy birliği ile kabul edilirken, üye belirlenmesi konusunda AK Parti grubunun teklifi tartışma yarattı.

AK Parti'nin Ahmet Yapıcı, Hasan Kalın’ı asil, Adem Çakır ve Hamdi Kara’yı yedek üye olarak önermesi CHP'lilerin ve Büyükerşen'in tepkisine neden oldu. Yapılan oylamada AK Partili üyelerin oyu ile Ahmet Yapıcı, Hasan Kalın asil, Adem Çakır ve Hamdi Kara yedek olarak Frigya Kültürel Mirasını Koruma Birliği’ne seçildi. Büyükerşen'in bu kararı veto etmesi mecliste soğuk duş etkisi yarattı.

HAN OLMAZSA OLMAZ

Frigya Kültürel Mirası'nın Korunması Birliği’ne üye olunması ve üye verilmesi ile ilgili komisyon raporunda birliğe verilecek üyelerin ikisinin de AK Parti’li olması isteği tartışmalara neden oldu.  Başta Büyükerşen ve CHP’li meclis üyeleri, birliğe verilecek üyelerden birinin Han Belediye Başkanı  olmasını istedi. Odunpazarı Belediye Başkanı, Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Kazım Kurt, FRİGKÜM Eskişehir Afyon ve Kütahya'yı kapsayan bir oluşum. Eskişehir'de tarihi eserlerin bulunduğu  Han ilçesi büyük önem arz ediyor. Burada temsilci olacaksa Han Belediye Başkanı olması gerekir. Ama Han Yazılıkaya nedeniyle merkezin tam ortasında bir ilçe. Arkadaşlar bir uzlaşma harekete gösterirse Han Belediye Başkanı  asil bir temsilcisi olması kadar doğal bir şey yoktur. Bunu teklif ettiğimiz zaman AKP temsilcileri kabul etmediler. Bize iki asil bizden iki yedek sizden olsun dediler. Biz bunu kabul etmedik. Biz Han belediye nereden olursa olsun Han ve Seyitgazi Belediye başkanının asil olsun istedik" ifadelerini kullandı.

 “ÇOCUKLARIN KAVGASINA BENZER”

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de “Han Belediye Başkanı orada, eserler orada bu iki asilden birisi olmazsa kim olacak” diye sordu. AK Parti Meclis Grup Başkanı Ahmet Yapıcı ise, “Biz ilk defa bir birliğe üye seçmiyoruz.  Odunpazarı ve Tepebaşı'nda da birliklere üye seçtik. Kimse üyelerin AKP'li olmasını önermedi. Bunda uzlaşmaya gitmeyenler Büyükşehir Belediyesi'nde niye öyle davranıyorlar. Birliklerin üye seçilmesi ise sizin yaptıklarınızda biz itiraz ettik mi? Şu anki sözleri tutarsız değil mi” şeklinde konuştu. Büyükerşen,  “Sayın Yapıcı, bu savunmanız sizin soyadına uygun değil” şeklinde konuştu. Yapıcı şunları söyledi: “Han ve Seyitgazi iç içe. Biz Hasan Kalın olsun dedik. İki kişi önerdik. Biz yedek üyeler de CHP'den olsun istedik.”Büyükerşen şöyle konuştu: “Kalın'a itiraz etmiyoruz. Birlikte temsil edilmemesi her türlü mantığın dışında iyi niyete dayalı değil. Sokak çocukların kavgasına benzerse belediyeden iş çıkmaz.   Her türlü siyasi anlayışın dışında bu zihniyeti kınıyorum ve üzülüyorum. Değiştirmeyecek iseniz başkan olarak Frigya’ nın önemine bakarak bu kararı veto ederim.” Yapıcı,  “Yasal hakkınız veto hakkınızı kullanınız” derken, Büyükerşen, “Yanlış, size de yakıştıramadım” diye konuştu. Yapıcı: “Neticede bir birliğe seçiliyoruz.  Hayati önemi mi var” diye sordu.


Tartışmaların sonunda Büyükerşen kararı veto etti. 

Editör: TE Bilişim