Haber: Gökhan Koçal

Termik santral yapılması gündemde olan Alpu’ya şimdi de ariyet ocağı kuruluyor. Anadolu Üniversitesi tarafından 4, 3 hektar alan üzerine kurulacak olan ocaktan çıkan malzemeler URAYSİM projesinde kullanılacak. Ocağın mera alanı üzerine kurulacak olması ise dikkat çekiyor.

Termik Santral yapımı gündemde olan Alpu’ya şimdi de ariyet ocağı kuruluyor. Anadolu Üniversitesi tarafından Alpu İlçesi, Esence Mahallesi’ndeki mera alanına kurulacak olan ocaktan çıkarılan malzemeler Raylı Sistemler Mükemmeliyet Merkezi Projesi, Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi (URAYSİM) projesi kapsamında kullanılacak  

ÇED RAPORUNA GEREK YOK DENİLDİ

Anadolu Üniversitesi tarafından projenin hayata geçirilmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ÇED başvurusu yapıldı. Başvuru incelenip, ÇED raporuna gerek görülmeyerek, “Eskişehir İli Alpu İl Çesi Esence Mahallesi mevkiindeki Anadolu Üniversitesi tarafından yapılması planlanan ariyet ocağı projesi ile ilgili olarak bakanlığımıza sunulan dosya incelenmiş ve değerlendirilmiştir. ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince ariyet ocağı projesine Valiliğimizce “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmiştir” denildi.

MERA VASFINDAN ÇIKARILACAK

Açılması planlanan ariyet ocağı Esence Mahallesinin 370 metre güney-batısında, Kuşdoğan tepenin kuzey-batısındaki meralık alanlarda bulunuyor. 4,3 hektar alan üzerinde yapılacak olan proje kapsamında 8 personel çalıştırılması öngörülüyor. Sahada üretim iş makineleri ile yapılacak, üretim esnasında çalışma alanından alınan ariyet malzemesi stoklanmadan kamyonlara yüklenerek 13 kilometre ötedeki URAYSİM şantiyesine nakledilecek. Ariyet ocağı üretiminde sahadaki bitkisel üst örtü toprağı alındıktan sonra bitkisel örtü toprağı döküm alanında depolanacak. Çalışmalara başlamadan önce mera alanları için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvuru yapılarak mera vasıf değişikliği yapılacak.  

Ariyet ocağı nedir?

İnşaatlarda, toprak ve kaya dolguda kullanmak amacıyla kazılan malzemenin alındığı yer, ariyet alanı, ödünç ocağı.

 

Editör: TE Bilişim