Hazine Müsteşarlığı’nın ilk kez satışa sunacağı Altın Tahvili ve Kira Sertifikasıyla, vatandaşlar altınlarını Ziraat Bankası şubelerinde değerlendirebilecek. Ziraat Bankası tarafından Hazine Müsteşarlığı güvencesi ile Mutlu Altınlar” projesinin tanıtımı yapıldı.

Türkiye’de yastık altında 100 milyar dolarlık altın bulunduğunun tahmin edildiğini söyleyen Dönmez, “Türkiye’de 2 bin 200 ton altının yastık altında bulunuyor. Bu girişim, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasını amaçlıyor” ifadelerini kullandı.

Talep toplama işlemleri hakkında bilgi veren Ziraat Bankası Bölge Yöneticisi Mehmet Dönmez,  “Eskişehir’de bu uygulama Eskişehir ile Hasan Polatkan şubelerinde 16- 27 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek. Altın tahvili- altına dayalı kira sertifikasının vadesi 2 yıl olacak ve yatırımcısına her 6 ayda bir altın fiyatına endeksli olarak TL cinsinden kupon- kira bedeli ödenecektir. Talep toplama döneminde sadece 22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecektir” dedi.

Dönmez, bu sitemde açılan hesaplardan hesap işletim ücreti, eksper ücreti veya MKK komisyonu kesilmeyeceğini de belirtti. Uygulanacak sistemle ilgili bilgi vermeyi sürdüren Dönmez, şunları söyledi: “Yatırımcılar vadeden önce istedikleri tarihte senetleri Ziraat Bankası’na satabilir veya karşılığında işlemiş faizi/kira getirisi ile birlikte Türk Lirası cinsinden alabilir. Yalnız ihraç tarihini takip eden ilk 90 gün içinde senetlerin bankaya satılmak istenmesi durumunda yüzde 1,50 oranında ıskonto oranı uygulanır. Yatırımcılar vade sonunda geri ödemeyi para olarak alabileceği gibi külçe altın veya çeyreklik cumhuriyet ziynet altını olarak da fiziki olarak alabileceklerdir.”

Editör: TE Bilişim