TMMOB Makine Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi’nin geleneksel mesleğe hoş geldin buluşması Tepebaşı Belediyesi Özdilek Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.  Geleceğin Mühendisleri Tasarlıyor proje yarışmasında dereceye girenlere ödülleri de verildi, oda rozetleri takıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan TMMOB Makine Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi  Başkanı Hakan Ünal, Soma’daki maden faciasındaki yaşananlara değinerek, “ Acı bir gerçek ki, biz oda olarak işçi sağlığı ve iş güvenliği haftası nedeniyle yaptığımız açıklamada uyarılarda bulunmuştuk. Bu açıklamadan birkaç gün sonra Soma faciasını yaşadık”dedi.

Ünal, gerek meslek hastalıklarının önüne geçmek, gerek ise iş kazalarını azaltarak, sıfıra doğru yaklaştırmanın yolunu söylediklerini dile getirerek, “Devlet mutlaka çıkarılan yasalar çerçevesinde denetim görevini yerine getirilmelidir. İş yasası istisnasız tüm çalışanları (işçi, işveren, bağkur vs.) demeden iş yeri sigorta sicil numarası altında bulunan kim var ise kapsamalıdır. SGK’sız çalışma sıfırlanmalıdır. Bunun yolu denetimlerdir. Taşeronlaşmanın mutlaka önüne geçilmelidir şeklinde uyarılarda bulunduk. Şimdi sizler mesleğe başlıyorsunuz. Mesleğimiz halkla iç içe. Bilgilerimizi insanlar için sunacağız, bilimin ışığında çalışacağız” diye konuştu.

Daha sonra MMO Genel Merkez yönetim kurulu üyesi Osman Tezgideri bir konuşma yaptı.  MMO Eskişehir Şube bünyesinde manika mühendisleri  öğrencilerine yönelik sekizincisi düzenlenen Geleceğin Mühendisleri  Tasarlıyor Proje yarışmasının ödül töreni gerçekleştirildi.

PROJE YARIŞMASINDA DERECEYE GİREN  ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Ebru Ayter, Miray Mutay’dan oluşan proje ekibinin ‘Tasarım Sun Radyatör’ konulu projesi birinci oldu. ESOGÜ Mühendislik-Mimarlık Fatültesi Dekanı Prof. Dr. Emin Kahya yarışmanın birincilik ödülünü ve sertifikaları Ebru Ayter ve Miray Mutay’a verdi.

‘Hissedibilen Robotik Protez El Üretimi Projesi ile ikinci olan Can Şafak Bozteye’ye  sertifikasını ESOGÜ Makine Mühendisi  Bölüm başkanı  Prof. Dr. Zekeriye Altaç verdi.  Kombilerde Atık Isının Geri Kazanım Dar Baca İçi Reküperatör Tasarımı Projesi ile üçüncü olan Burak Aksoy, Mehmet Keser ve Ali Akgün’ün ödüllerini proje danışmanı prof. Dr. Berrin Erbay verdi.

Yarışmada ayrıca ‘İnsansız Hava Aracı’ ve Otomotik Fren sistemi  İnovasyonu ile Blutooth ve  Android destekli mobil araç kontrolü ve çizgi sisteminin uygulanması ve araştırılması’ konulu iki adet proje mansiyon ödülüne layık görüldü.  Mansiyon ödülüne layık görülen proje ekibi Umut Uçak, Turabi Baraktar, Hatice Kaya ve Sencer Bolu’nun ödüllerini MMO Şube Başkanı Hakan Ünal verdi.

Endüstri Mühendisleri Adayları yarışıyor yarışmasında ‘Sürdürülebilir Konteyner Yerleşimi için bir karar destek sistemi tasarımı “ projesi ile birinci olan Hadice Ezgi Özdoğan ve Sime Erdemgil ve Ceren Irmak’ın ödüllerini ESOGÜ Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihat Yüzügüllü verdi.

Aybüke Alper, Gamze Küçük, Merve Tekçe’den oluşan proje ekibinin hazırladığı “Arçelik A.Ş. Plastik Fabrikası’nda işçi-makine çizelgeleme ve kalıp atama problemi için karar sistemi tasarımı’ konulu proje ikinci oldu. Proje ekibinin ödülünü Doç. Dr. Nihal Ergilen verdi.

YEMİN ETTİLER.

Mesleğe adımını atacak genç mühendisler ‘Mühendislik Yemini’ gerçekleştirdi.

Mühendisin Yemini şöyle: “Bana verilen mühendislik ünvanına daima layık olmaya, onun bana sağladığı yetki ve yüklediği sorumluluğu bilerek, hangi şartlarda altında olursa olsun onları ancak iyiye kullanmaya; yurduma ve insanlığa yararlı olmaya kendimi ve mesleğimi maddi ve manevi alanlarda yükseltmeye çalışacağıma namusum ve şerefim üzerine yemin ederim.”

Daha sonra bir kokteyl gerçekleştirildi. 

Editör: TE Bilişim