AÜHM- Anadolu Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Havacılık Elektrik Elektroniği Bölümlerinde öğrenci olan Gökhan Göl, Anadolu Üniversitesi ve TÜBİTAK’ın katkılarıyla karada ve havada gidilebilen, ayrıca farklı arayüzlerle de kontrol edilebilen bir araç yaptı. Son sınıf bitirme projesi kapsamında oluşturulan proje "2014 Proje Fuarı Yarışması"nda birinci seçildi.

Gökhan Göl projesinin amacının, yaptığı prototip sayesinde girilmesi tehlikeli olabilecek depo, mağara gibi alanlara havadan ve karadan aynı platform ile erişilebilmesi ve o alanın görüntülenmesi olduğunu söyledi.

“Türkçe ve İngilizce dil seçenekleri ile 2 farklı uygulama yazdım”

Aracın özellikleri hakkında bilgi veren Göl, “Aracın akıllı telefonlar ile kontrol edilebilmesi için Türkçe ve İngilizce dil seçenekleri ile 2 farklı uygulama yazdım. Bu sayede araç yerden ve havadan herhangi bir ek donanıma ihtiyaç duymadan, hemen hemen herkesin sahip olduğu akıllı telefonlar ile kontrol edilebilmektedir. Bunun yanı sıra araç, özellikle kapalı ortamlarda kullanılması için el hareketleri ile simetrik bir şekilde kontrol edilebiliyor. Bunun için gerekli olan kontrol ve arayüz yazılımlarını yine ben yazdım. Yazmış olduğum basit arayüz sayesinde, aracın altına koyulabilecek robot kol ile oturduğunuz yerden istediğiniz malzemeyi bu aletle taşıyabileceksiniz. Böylece insanların her alanda işlerini kolaylaştıracak bu aletleri görmek çok uzak olmayacaktır.” dedi.

Gökhan Göl konuşmasına ek olarak: “Bunların yanı sıra yerden ve havadan gidebilen aracımızı kullanarak, gün içerisinde istenilen irtifadan otonom uçuş ile anlık olarak sıcaklık, nem, basınç ve rüzgar hızı gibi veriler elde edilebilir. Bu veriler özellikle hava tahmini için kullanılmakta ve istenilen bölgenin karakteristik özellikleri analiz edilebilmektedir.” şeklinde konuştu.

“Uçan araba pazarına ülkemizi de dâhil edebiliriz”

Projesinde Slovak bir mühendisin uçan araba çalışmasından etkilendiğini dile getiren Göl, “Bu projede araç sabit kanatlı iken, benim tasarladığım sistemde araç döner kanatlıdır. Bu özellik aracın piste ihtiyaç duymadan dikey iniş kalkış yapılabilmesini sağlamaktadır. Bu tasarım üzerine yapacağım çalışmalar ve verilebilecek destekler neticesinde böyle bir aracı hayata geçirmek isterim. Bu sayede önümüzdeki senelerde oluşacağını düşündüğüm “uçan araba” pazarına ülkemizi de dâhil edebiliriz.” dedi.

Onur Demir 

Editör: TE Bilişim