Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen Halk Otobüsçülerin Pazartesi’den itibaren 65 yaş üstü vatandaşı ücretsiz taşımayacağız açıklamasına yazılı bir değerlendirmede bulundu

Büyükerşen’in yazılı açıklaması şöyle: “Bilindiği gibi şehrimizde hizmet veren Özel Halk Otobüsçüleri esnafının temsilcisi olan Özel Halk Otobüsçüleri Odası, geçtiğimiz günlerde bir karar almış ve 8 Aralık Pazartesi gününden itibaren 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızı ücretsiz taşımayacaklarını kamuoyuna açıklamışlardır. Kararlarını aynı zamanda Valiliğe de bildirdiklerini yine kendi açıklamalarından öğrenmiş bulunuyoruz.

Öncelikle bilinmesi gerekir ki, 65 yaş ve üzeri vatandaşların şehir içi toplu ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanmaları hakkı, yasa ile verilmiştir. Yani hükümetin önerisi ve TBMM’nin kararıdır. Yalnızca Eskişehir’de değil, tüm ülkede uygulanmaktadır. Dolayısıyla uyulmaması ya da aksine bir tutum sergilenmesi suçtur.

Bu yasaya özel halk otobüsçüleri ile birlikte ESTRAM İşletmesi de uymak zorundadır. Dolayısıyla bu uygulama, özel halk otobüslerini olduğu kadar ESTRAM İşletmesini de etkilemektedir.

Eskişehir halkının bilmesini isterim ki,

65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın ücretsiz taşınmaları her ne kadar maddi bir külfet getiriyor olsa da, bu maddi külfetten dolayı 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın sorumlu tutulmaları asla kabul edilemez.

Yaşlılarımız bizim en değerli varlıklarımızdır. Onlar yaşamlarını bu ülke ve bu şehir için çalışarak geçirmiş ve bu tür benzeri haklardan yararlanmaya kesinlikle hakları olan insanlarımızdır. Sosyal devlet ve sosyal belediyecilik anlayışı bunun savunulmasını gerektirir.

Ben, Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, Özel Halk Otobüsçüleri esnafımızın bu kararlarını bir kez daha gözden geçirmelerini öneriyor ve onları aklıselim davranmaya davet etmek istiyorum. En büyük temennim bu kararlarından vazgeçmeleri ve toplumumuzun en değerli kesimi olan yaşlılarımızı rencide etmemeleri, onları üzmemeleridir. Çünkü bu yasadan kaynaklanan uygulama nedeniyle maddi bir zarara uğramalarının sorumluları asla bu insanlar değildir. Buradaki ayrımın çok iyi yapılması gerekir.

Kaldı ki, 1 Eylül 2014 tarihinde şehir içi toplu ulaşım ücretlerine yapılan zammın gerekçesi, 65 yaş ve üzeri vatandaşların ücretsiz taşınmalarından kaynaklanan özel halk otobüsü işletmecilerinin zararının giderilmesidir. 2 ay içinde ülke ekonomisinde bu zamları yetersiz kılacak anormal bir olumsuzluk yaşanmamıştır. Ne olmuştur da, yapılan zamların üzerinden henüz 2 ay geçmesine karşın özel halk otobüsçüleri bu denli büyük zararlar etmeye başlamışlardır? Yapılan zamların hemen ertesinde Oda yönetiminin olağanüstü kongre ile değişmesi ve yeni yönetimin tutumunun bu olaylarda bir etkisi var mıdır, diye düşünmeden de edemiyor insan. Mazot alamayacak duruma geldikleri iddiasıyla kontak kapatan otobüsçülerin mazot paralarını Esnaf Odaları Birlik Başkanı’nın verdiği açık çek ile karşılandığı belirtiliyor. Bu da olacak şey değildir. Esnaf Odaları Birlik Başkanı, bundan böyle mazot bile alamayacak kadar zarar ettiklerini iddia eden bu esnafa mazot ihtiyaçları için her gün açık çek mi verecektir? Tüm bunlar belediyemizi siyaseten yıpratmaya yönelik bazı gayretler olabileceği konusunda şüpheler uyandırmaktadır.

Diğer taraftan,

Büyükşehir Belediyemiz, şehir içi toplu ulaşımın sağlıklı ve Eskişehir halkına layık bir şekilde düzenlenmesi ve yürütülmesiyle sorumludur. Geçtiğimiz günler içinde bazı özel halk otobüslerinin “mazot alamadıkları” gerekçesiyle kontak kapatmaları üzerine bu esnafa gereken ihtar yapılmış ve bu tutum yinelendiği takdirde “sözleşmelerinin feshedileceği” bildirilmiştir. Nitekim sonrasında özel halk otobüsçüleri bu tutumdan vazgeçmişlerdir.

Sonuç olarak,

Özel Halk Otobüsçüleri Odası 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızı ücretsiz taşımayacakları kararından vazgeçmelidirler. Çünkü bu bir suçtur. Bu suçun işlenmesi durumunda gerekli cezai yaptırımları uygulamak kanunen Eskişehir Valiliğinin görevidir. Bu kararın hayata geçirilmesi durumunda yaşanabilecek olumsuzluklardan Büyükşehir Belediyemiz sorumlu olmayacaktır.”

Editör: TE Bilişim