Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, gündem yaratacak çarpıcı açıklamalarda bulundu

 Bir televizyon kanalına katılan Büyükerşen, Cihan Yıldırım’ın sorularını yanıtladı. İşte o programda öne çıkan konular ve Büyükerşen’in değerlendirmeleri:


ADAY OLACAK MI?
 
 
“Kehanette bulunan bazı kahve falcıları var. Kendilerine eğlence arıyorlar. Kimin yarına çıkacağı söyler misiniz?
 
Ben belediye başkanlığından ayrılsam şu projeler yerine Eskişehir’i yağmalayacak canavarlar o kadar çok ki… Bütün temennim yağmalama rant, olmadık yerlere bu şehri götürme gibi cehalet mahsulü bir takım düşünceler ve partizanlıklara engel olması.
 
HAYVANAT BAHÇESİ ELEŞTİRİSİ
 
Çağdışı olduğunu söyleyenlerin kendilerinin çağdışı olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.   Hollanda’da yeni bir hayvanat bahçesi açıldı. Dünyadan haberi olmayanların oturdukları yerden fetva verirlerse bu falcılığa benzer. Bütün dünyada daha da geliştiriliyor. Hayvanat Bahçelerinde birçok hayvan neslinin üretilip yaşata bilmek için bir gen merkezi olarak kullanıldığından bile haberleri yok. Eğitim merkezleridir. Çoğu hayvanat bahçesinde doğup büyüyor. Doğadan alınma gibi bir durum oluşmuyor. Hayvanat bahçesi yapılacak. İstedikleri kadar çatlasınlar, yırtınsınlar yapılacak. Onların derdi benim...
Eleştiriler amaçlı ve kasıtlı yapılıyor.
 
AFET RİSKLİ ALAN İLAN EDİLEN MAHALLELER
 
8 Mahalle afet riskli alan ilan edildi.
Yıllardır Porsuk zemini sıvılaştırmış.  Eskişehir ovaya yerleşmiştir. Bu yerleşim yanlış olmuştur. Kanun çıkınca Porsuk en tehlikeli bölgedir diye müracaat ettik. Bakanlık Kemalpaşa, İhsaniye, Hacıalibey, Yeni Mahalle, Işıklar, Mamure, Deliklitaş ve Kurtuluş Mahalleri'nin de riskli alana dahil edilmesini istedi. riskli alan için sadece zemine bakılmadı. Binalara da bakıldı. 3 yıl oldu Can Ayday'ın yenimi aklına gelmiş. 56 hektardan fazla alanı Çevre Bakanlığı belirledi. Bu işlerin yürütülmesi için 2013 mayıs ayında bizi görevlendirdi. 2014'ün birinci ayında meclise getirdik. Karar doğrultusunda afet riskli alanların dönüşüm projesinin hazırlanması kararını verdik. Şimdi bunun projesi hazırlanması lazım. İstanbul Teknik Üniversitesi rektörlüğü ile riskli alan projesi ortak hizmetler protokolü hazırladık. En güvenilir üniversitedir. Çevre Bakanlığı da bizi oraya yönlendirdi.  Bu bölgedeki halk bulunduğu semtten ayrılmadan dönüşüm yapmak istiyoruz. Ancak ben başka yere de gidebilirim. Daha avantajlı yere derse bakanlığın Süper Kent projesi var. Orası rezerv alan olarak kullanılabilir. Kurtuluş Marketin olduğu alan var. Çok az sayıda 14 katlı alan var.
Bakanlık süper kent projesi uygulayacak. Bizim proje ile bağlantılı.
 
Günümüzün enerji sorunları dahil, yer altı kaynakları dahil, her şeyi dahil bir kent kuralım. 70 bin ailenin yetişeceği bir yer. Atık suları kendisi arıtıyor. Eskişehir'de seçmeleri taktire şayan. Eskişehir'e çok büyük bir hizmet yapmış olacak.
 
Daha riskli bölge vardır. Asıl şehir merkezinde nüfus yoğunluğu var. Porsuk zaten başlı başına bir risk.
Buradaki amaç riskli alanda deprem tehlikesine karşı sağlıksız yapılaşmayı ortadan kaldırılması, ayrıca alanda potansiyel her türlü dinamiği işlevsel olarak ortaya çıkarıldığı gerekli sosyal donatısı bulunan, sağlıklı güvenli yaşam alanları oluşturulmasına yönelik plan projelerin üretilmesi.Porsuk Çayı'nın korunması çevresinin yeşil alanları ile geliştirilmesi ve genişletilmesi sağlanacak. Atıl durumda kalan alanların değerlendirilmesi sağlanacak. Kent ve ticari alan bir arada tasarlanacak. Gece gündüz canlı ve yaşayan kent merkezi oluşturulacak.  Ekonomik potansiyel yüklenecek. Meydanlar oluşturulacak.
 
PEKİ NELER YAPILDI...
 
Harita çalışmaları yapıldı. Jeolojik ve jeo teknik etütler yapıldı. Hak sahipliği tespiti gayrimenkul değerlemeye esas verilerin hazırlanma çalışması tamamlandı. İmar planı taslakları ile kentsel tasarım projesi taslakları hazırlandı. Binlerce otomobil için kapalı park çıkıyor. Şehir merkezini rahatlatacak. 5 bin 28 konut var, 7200 konuta çıkarmayı hedeflendi. Bisiklet yolları yapıldı. Yakupsatar, sivrihisar 1, Hasan Polatkan caddelerinde ticari alanlara ağırlık verildi. 50 ile 159 metre kare büyüklüğünde konutlar planlandı. Bu proje ile Eskişehir kazanacak. Eskişehir'i planlanmış bir proje hazırlanacak. Gündoğdu'da da dönüşüm olacak.
 
Pazarlar, alışveriş merkezleri,  ticaret merkezleri var. Çürük yıkılacak apartmanların yerine bunlar yapılacak. Eskişehir bu proje ile tam anlamı ile çağdaş şehir olacaktır”
 
Editör: TE Bilişim