29 Haziran Çarşamba günü Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) tarafından yapılan basın açıklamasında, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin, hükümetten ücretsiz taşınan 65 yaş üstü vatandaşlar için 1 Milyon TL ödenek aldığı iddia edilmişti. Bu sabah (30 Haziran Perşembe) Eskişehir Büyükşehir Belediyesi TÜKDES'e karşı yaptığı açıklamada, belediyenin ödenek aldığı iddialarını yalanlayan bir açıklama yapmış, yine aynı gün akşam saatlerinde de karşı açıklama bu kez TÜKDES'ten gelmişti. Son olarak Büyükşehir Belediyesi bir açıklama yaparak TÜKDES Genel Başkanı Süleyban Bakal'ın bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olduğunu öne süren bir açıklama yaptı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından konu ile ilgili yapılan son açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: " 

Tükdes Genel Başkanı Süleyman Bakal, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olduğu için, yine “yanlış” bir açıklama yaptı. Bu açıklamayı da düzelterek, kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi sürdürüyoruz.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir’in kimi gazetelerinde bugün çıkan ve Tükdes Genel Başkanı Süleyman Bakal’a dayandırılan “yalan” habere cevap vermiş, 65 yaş üstü vatandaşların toplu taşıma araçlarında ücretsiz taşınması ile ilgili olarak “Büyükşehir Belediyesi’nin 1 Milyon lira aldığı” haberinin yalan olduğunu açıklamıştır.
Büyükşehir Belediyesi’nin bu açıklamasına karşı olarak, Sayın Bakal, öğleden sonra bir açıklama daha yaparak, tarih vermiş, ve “Belediye Şirketi(ESULAŞ) bu destekten istifade etmedi mi?” diye sormuştur.
Sayın Bakal’a bu konudaki kısa cevabımız şudur:
Hayır! İstifade etmedi.
Konuyu, bir kez daha, açıklamak gerekirse;
Sayın Bakal’ın söz konusu ettiği şirket ESULAŞ, 2011 yılında, otobüs taşımacılığından çekilmiştir. Yani, söz konusu desteği içeren yasanın, 7 Nisan 2015 tarihinde yürürlüğe girdiğini, ve yine söz konusu bedelin 22 Nisan 2016 tarihinde Belediye’ye yatırıldığını göz önüne aldığımızda, ESULAŞ’ın bu konuya nasıl dahil olduğunu anlamamız mümkün değildir.
Kaldı ki, bugün yaptığımız açıklamada da belirttiğimiz üzere, bakanlıkça 22 Nisan 2016 tarihinde Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen 1 Milyon lira tutarındaki ödeme, 28 Nisan 2016’da, belediye tarafından Özel Halk Otobüsçülerinin hesaplarına aktarılmıştır. Bu paradan, belediye otobüslerine, ya da Estram Tramvay Şirketi’ne herhangi bir pay verilmemiştir, verilmemektedir. Dolayısıyla, 2011 yılında kapanan ESULAŞ’a da bir ödeme yapılması söz konusu değildir ve olamaz. 2011 Yılında kapanan bir şirketin, 2016 yılında ödeme aldığını iddia etmek, en başta belirttiğimiz gibi, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmakla açıklanabilir ki, bunu da Eskişehir kamuoyunun takdirlerine bırakıyoruz.
Tükdes Genel Başkanı Sülayman Bakal’ın, bugün yaptığı açıklamanın sonunda dile getirdiği, “EBB Başkanı şehir içi ulaşımda tüketicilere velinimet muamelesi yapmak ve yaptırmak zorundadır. Hiçbir makam ve mevki kamu gücünü kullanarak; gücünü kamu çıkarından alan sivil toplumu susturamaz. Baskı altına alamaz. “ açıklaması ile ilgili olaraksa, ancak şunu söyleyebiliriz. Hiçbir sivil toplum örgütünü baskı altına almak, susturmak gibi bir düşüncemiz, tavırımız olamaz. Sivil toplum örgütlerinin kamuoyunu “doğru” bilgilendirmesi gerektiğine inanıyor ve destekliyoruz. Bugünkü örnekte olduğu gibi, üstelik iki defa, kamuoyu yanlış bilgilendirilince, biz de doğruları anlatıyor ve hem kamuoyunu, hem de sivil toplum kuruluşunu “aydınlatıyoruz”
Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

 
Editör: TE Bilişim