Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı 2’inci birleşimi Başkan Yılmaz Büyükerşen başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis gündeminde 36 madde görüşülerek karara bağlandı.

Büyükşehir Belediye Meclisinde gündemin ilk 32 maddesi toplu olarak oylanırken diğer 4 madde tartışmalı olarak meclisten geçti. İmar ve Bayındırlık komisyonunda görüşülen maddelerden Sultandere Mahallesinde yer alan 44 bin 268 metrekarelik alanın satışına ilişkin rapor meclisin 15 dakika ara vermesine neden oldu.

Tartışmalı maddelerin ilkinde komisyonda red edilen ilk madde Yenikent mahallesinde yer alan Pazar yerinin Odunpazarı Belediyesince belediye hizmet alanı olmasını istemesi üzerine AK Parti grubu red oyu verdi. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt konuyla ilgili bir açıklama yaparak, “Burada altını kapalı pazaryeri yapmak sureti ile üstünü ise sosyal donatıları ekleyip buranın temel ihtiyaçlarını giderecek bir yapı yapılacaktı. Daha öncede meclisimize gelmiş yine aynı gerekçeyle red edilmişti. O zamanda yapılanın doğru olmadığını anlatmaya çalışmıştık. Bugünkü komisyon raporunun da gerçeği yansıtmadığını ve tutanaklara geçmesi için söz aldım. Buranın çağdaş bir pazaryerine kavuşması bu karar ile engellenmektedir. Komisyon başkanı ile daha önceki görüşmemizde ‘buradaki şerhi kaldırın, belediye hizmet alanına pazaryeri yapılır’ ifadesi koyun denmesi üzerine yeniden düzenleyerek, tekrar meclise getirdik. Başka bir amaçla kullanılamaz ve satılamaz ifadesi komisyon başkanının isteği üzerinde kaldırılmış, gerekli işlem yapılmıştır. Bu alana eş değer bir alan ayrılmasına gerek yoktur. Dolayısı ile bu komisyonun tutumu Odunpazarı Belediyesinin Yenikent halkı için yapmak istediği yatırımın engellenmesidir. Bunu doğru bulmuyorum ve protesto ediyorum. Komisyon başkanının bir daha sözüne güvenmeyeceğimi buradan ilan ediyorum” dedi.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Tuncer Köküer ise “Başkan beni yanlış anlamış, ben tapuda şerh var iken mahkemeyi kazanamayacağını anlatmaya çalışmıştım. Buraya Kazım Başkanın   pazaryeri yapmasına ne engel var? Yapabilir, ama burayı Belediye hizmet alanına çevirmek istiyor. Tepebaşı’nda da aynı konu geldi. Çamlıca da yapılan pazaryerinin üzerine belediye hizmet alanı yapılmak üzere plan değişikliği getirildi. Başkan da aynı şekilde yapıp getirebilir” diye konuştu.

Öte yandan Sultandere Mahallesi sınırları içinde yer alan ve Belediye mülkiyetinde bulunan alanın komisyondan red kararı ile gelmesi üzerine Başkan Yılmaz Büyükerşen uzlaşı için tekrar komisyona gönderilmesi önerisinde bulundu. Gündem maddesine göre 44 bin 268 metrekare alanın Ticaret alanı olarak belirlenmesi konusunda uzlaşıya varılamadı. Komisyondan belirtilen alanda ulaşım ve Otopark alanlarının sorun olacağını belirten Komisyon Başkanı Tucer Kökürer red kararı verdiklerini belirtti. Karşılıklı görüşlerin açıklanmasının ardından Başkan Yılmaz Büyükerşen tadil edilerek komisyonda yeniden görüşülmesini önerdi. Komisyon ikinci Başkanı Nuri Temizsoy’un oylama yapılması isteği üzerine AK Parti Grup Sözcüsü Mustafa Birsen 5 dakikalık ara talep etti. Grup sözcüleri ve komisyon üyelerinin görüşmelerin ardından Ak Parti grubu red oyunda ısrarcı olurken, AK Parti gurubunun çokluğu ile gündem maddesi ise red oyu ile kabul edildi.

Vişnelik Mahallesinde bulunan Hasan Polatkan Kültür Merkezinde de yine aynı tartışmalar yaşanırken, Odunpazarı Belediyesi Nikâh Salonu ve sergi salonu için yapılan engelli asansörü ile yangın merdiveni konusu tartışmaları yeniden yaşandı. Konuyla ilgili söz alan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Burada kamu yararı gözetilerek yapılan bir asansör ve merdiven var. Biz 120 metrekare alan için çekme mesafesinden yer istiyoruz. Buraya engelliler, yaşlılar ve çocuklar kullanacak” dedi. Komisyon Başkanı Tuncer Köküer ise kültür merkezi altında bulunan ticari işletmenin sözleşmesi bitmesi ardından bu alanın kullanılması önerisinde bulundu. Başkan Büyükerşen’in oylamasının ardından bu madde de red oyu ile meclis gündeminden geçti.

Gündemin son maddesinde de Yukarı Söğütönü Mahallesinde ki bir alanda istenen imar planı değişikliği de red kararı ile meclisten geçmiş oldu. Meclis bir sonraki birleşim tarihi olan 17 Kasım 2017 saat: 17.00’da bir ayara gelmek üzere dağıldı.

Editör: TE Bilişim