HABER: ŞENAY BİLİK YILDIRIM

AK partililerin çoğunlukta olduğu Büyükşehir Belediye meclisinde sık sık yaşanan tartışmalar sonrasında alınan kararları doğru bulmadıklarını belirten CHP’li meclis üyeleri bazı kararları mahkemeye taşıyabileceklerini söyledi

Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı olağan toplantılarının 3’ünü birleşimi 1’inci oturumunda görüşülen gündem maddeleri AK Partili ve CHP’li grup üyeleri arasında tartışmaların yaşanmasına sahne oldu.

Karapınar mahallesinde 9 Ocak 2014 tarihinde mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne ait,  Fakir ve Muhtaçlara Yardım Derneği’ne öğrenci yurdu olarak planlanan alanın, mevcut durumu göz önünde bulundurularak yapılaşma koşullu konut alanı olarak planlanacak şekilde değiştirilmesinin İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nca oy çokluğu ile kabul edildiğinin ifade edildiği gündem maddesine CHP meclis üyeleri itiraz etti.

ŞİMDİ NE DEĞİŞTİ

Söz alan Odunpazarı Belediye Başkanı ve CHP Meclis Üyesi Kazım Kurt, “Daha önce Odunpazarı Belediyesi’nde yurt olarak yapılması kabul edilmiş, oy birliği ile geçmiş bir alan şimdi konut alanına çevriliyor. Bu kadar kısa zaman içinde ne değişti AK Partili arkadaşlar için. Söz konusu alan 6 Mart 2014 tarihinde oy birliği ile yurt olarak geçmiş, şimdi konut alanına çevriliyor, hangi neden bu değişikliğe neden oldu bunu öğrenmek isteriz” ifadelerini kullandı.

HAZİNENİN TASARRUFUNU DÜŞÜNDÜK

AK Parti Grup Sözcüsü Mustafa Birsen, tahsis konusunda sıkıntı yaşandığını ifade ederek, “ Söz konusu alan hazinenin yeri, özel mülkiyet olmadığı için hazinenin tasarrufunu düşündüğümüz için konut halinde kalmasını uygun gördük” şeklinde konuştu.

MECLİSİN İTİBARINI SARSAR

CHP’li Meclis Üyesi Erdal Caferoğlu söz konusu yerin öğrenci yurdu olarak kalması yönünde öneri verdi. Caferoğlu, ilgili alanın özel öğrenci yurdu yapılmasına ilişkin elinde komisyon raporu bulunduğunu kaydetti. Caferoğlu şunları söyledi: “Burada 1/5000’liklerde yapılan tadilat buranın özel öğrenci yurdu olduğunu kesinleştirmiştir, şimdi 1/1000’lik tadilatta bunu kaldırdığınız takdirde bu karar mahkemeye gider ve mahkemeden döner, bu karar meclisin itibarını sarsar, rica ediyorum özel öğrenci yurdu olarak tekrar kabul edilsin.”

HOCA OLARAK GENÇLERDEN YANA BİRİ OLARAK GARİP KARŞILADIM

Daha önce özel öğrenci yurdu olarak belirlenen alanın konut alanına çevrilmesi isteğini anlamadığını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, “Ben şaşırıyorum bir gençlik şehrinde gençlerin ihtiyacı olan bir yurt ile ilgi böyle bir kararın alınmasını anlamıyorum” dedi.  Büyükerşen şu ifadeleri kullandı: “Gençler yurtsuzluktan evlerde kalabalık bir şekilde yaşıyor. Bu arada devletin yapmadığı bir yurdu özel sektör yapıyorsa buna karşı çıkmayı anlamıyorum. Çocuklar ucuza burada kalacaksa buna karşı çıkmayı doğrusunu isterseniz doğru bulmuyorum. Planda yine öğrenci yurdu dersiniz hazineyse hazine yapar. Gençlerin barınma sorununu biliyoruz, böyleyken kalkıp öğrenci yurdu olan bir alanı konut alanına çevirmenizi, hoca olarak, gençlerden yana biri olarak bunu garip karşıladım.”

 

Tartışmalar sonrasında CHP’li üyelerin  söz konusu alanın özel öğrenci yurdu olarak kalmasına ilişkin önerileri reddedildi, komisyon raporu (yurttan vazgeçilip konut alanı olması) oy çokluğu ile kabul edildi.

HİZMET ALIM İHALESİ

 

Toplantıda ilk olarak Büyükşehir Belediye’sinin çeşitli birimlerde çıkacağı hizmet alım ihaleleriyle ilgili süre konusunda tartışma yaşandı. CHP’li Meclis Üyeleri, komisyon raporunda bir yıl olarak belirlenen hizmet alım süresinin 3 yıla çıkarılmasını istedi.  Büyükerşen, ihale yoluyla sağlanacak hizmetin uzun süreli olması gerektiğini belirterek, “Her yıl ihale yapılarak bu işler devam ettirilemez. Hizmetin aksamaması için bu süre uzun tutulmalı. İş süresinin kısalığı, kışın başında işçileri işten çıkarıp, evlerine ekmek götürememelerine neden olur” dedi.

 

Araç kiralama hizmeti alımı işinin gelecek yıllara yaygın hizmet ihaleleri ile ilgili maddede içini döken Büyükerşen, alınacak personellerin yetmediğini söyledi.  Taşıt kiralanmadığı zaman ilçelere nasıl hizmet götürüleceğini soran Büyükerşen, “  Eğer bu maddeyi redderseniz belediye hizmetlerinin aksamasında bizleri sorumlu tutamazsınız. Günahı sevabı boynunuza ” dedi.

  Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Yapıcı ise bu cümleleri hayretler içinde  dinlediğini  neden bunların anlatıldığını bilmediğini kaydetti.

 CHP’lilerin hizmet alım süresinin 3 yıl olarak uzatılması için verdiği sözlü önerge oyçokluğuyla reddedildi.

 

 

BÜTÇE TARTIŞMASI

 

Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılı kesin hesabı ve taşınır kesin hesabına AK Partili Meclis Üyeleri ret oyu  verdi. Karşı oy gerekçelerini okuyan AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Birsen, bütçede büyük farkların olduğunu söyledi.  Bütçede ciddiyetsizlik olduğuna dikkat çeken Birsen,  belediyenin imar alanında zayıf kaldığını, kültür ve sanat alanına daha fazla önem verdiğini vurguladı. Eskişehir’de birçok alanda yapılaşmalarda sıkıntı olduğunu belirten Birsen, “ Bütçe sıkıntısı yüzünde de bu sıkıntılar giderilemiyor” dedi.

 

Bunun üzerine söz alan Başkan Büyükerşen, bir dönem önceki AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Süzer’i kast ederek, “  Bu lafları sana Ahmet Süzer mi yazdırdı? Şehircilik alt yapıların yanında üst yapılarında yapılmasını gerektirir” dedi.

 

Tekrar söz alan AK Partili Üye Birsen, AK Partili grubun küçümsenmemesi gerektiğini belirterek, “ Geçen dönem arkadaşlarımıza kadar uzandınız.  Özellikle imar ve daire başkanlığının daha aktif çalışmasını istiyoruz.  İmar düzenlemesi bekliyoruz. İnsanımız Büyükşehir’den hizmet bekliyor.  Şehre bu tablo yakışmıyor” ifadelerini kullandı.

 

Birsen’in konuşmalarına tepki gösteren CHP’li Meclis Üyesi Jale Nur Süllü de konunun bütçe olduğunu, buraya belediyecilik dersi dinlemeye gelmediklerini söyledi.  Eskişehir belediyesinin belediyecilik dersi almaya ihtiyacı olmadığını kaydeden Süllü, “ Eğer konuya dönmeyeceksek salonu terk edeceğiz” dedi.

 Bunun üzerine Birsen,  eldeki imkânların farklı noktalarda kullanıldığı takdirde seslerini yükseltmeye devam edeceklerini, 21köyün alt yapı ve yol hizmeti beklediğini ve önümüzdeki yıl bunları göz önüne alacaklarını sözlerine ekledi.

 

 

Editör: TE Bilişim