Beylikova İlçesi Süleymaniye ve Yalınlı Köyleri, Sivrihisar İlçesi Dumluca Köyü halkı adına mahalle muhtarları yaşam alanlarımızın ve meralarımızın hukuka, bilime ve kamu yararına tamamen aykırı bir madencilik projesiyle yok edilmesine karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Lütfü Bayraker (Süleymaniye Mahallesi Muhtarı), Hasan Hüseyin Demir (Dumluca Mahallesi Muhtarı), Bilal Işık(Yalınlı Mahallesi Muhtarı), Celal Öngel (Süleymaniye Köyü sakini); Çevre Derneği’nde ortak basın açıklaması yaptı.

Köylerinde kurulu bulunduğu bölgeyi kapsayacak devasa bir alanda yıllık 1.000.000 tonluk madencilik faaliyetini içerir Krom Manyezit Ocağı Kapasite Artışı, Demir-Nikel Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi Projesi için ÇED Olumlu Kararı verilmiş olduğunu öğrendikleri vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

“Yaptığımız araştırma ile ÇED Raporu hazırlanması sürecinde yasal olarak gerçekleştirilmesi zorunlu olan Halkın Katılımı Toplantısının, bizlere duyurulmadan salt yasal zorunluluktan kurtulmak amacıyla şekli olarak gerçekleştirildiğini; ÇED Raporunun adeta kopyala yapıştır yöntemiyle hazırlandığını, yasal birçok zorunluluğun tıpkı Halkın Katılımı Toplantısında olduğu gibi şeklen ve usulsüz olarak sözde yerine getirildiğini öğrendik.

Raporu incelediğimizde bizlerin de yaşamakta olduğumuz 3 ilçeden 5 köyü içine alacak devasa bir alanda tonlarca dinamitin patlatılacağını, milyonlarca tonluk toprak ve kayanın kazılarak çevrenin pervasızca tahrip edileceğini, bu faaliyetler neticesinde bizlere ait tarım ve hayvancılık arazilerinin, su kaynaklarının geri dönülmez biçimde tahrip edileceğini, bölgedeki yaban hayatının neredeyse tamamen yok olacağını, soluduğumuz havanın toz ve sülfür bileşikleri nedeniyle solunamaz hale geleceğini ve tüm bunlara sadece bir madencilik şirketinin kârı uğruna izin verildiğini öğrendik.

Bizler yaşamakta olduğumuz, çocuklarımızın da yaşayacağı bu toprakların, havamızın, suyumuzun birkaç patron para kazanacak diye yok edilmesini istemiyoruz. Bugün ÇED Olumlu Kararının iptali için gerekli davamızı açmış bulunmaktayız. Hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Tüm duyarlı yurttaşlarımızı bizi bu süreçte desteklemeye davet ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim