KADİR ÇETİN 
ESKİŞEHİR (İHA) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı sürecinde tartışılması gereken konunun isimler olmadığını belirtti. 
Eskişehir’in Mahmudiye ilçesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in de ismi geçiyor. Bu konuyla ilgili ne söylemek istersiniz?” sorusuna, “Bakın Yılmaz Bey iki elini iki tarafa açtı nereden çıktı bu diye” yanıtını verdi.
Kılıçdaroğlu, öncelikle “Nasıl bir Cumhurbaşkanı istiyoruz?” sorusuna yanıt bulunması gerektiğini ifade ederek, “Cumhurbaşkanlığı sürecinde tartışmamız gereken konu isimler değil. Tartışmamız gereken konu şu. Nasıl bir Cumhurbaşkanı istiyoruz biz? Bunu Türkiye’nin tartışması lazım. İlk kez Cumhurbaşkanı seçeceğiz. İlk kez sandıklara Türkiye Cumhuriyeti’ne Cumhurbaşkanı seçmek için gideceğiz ve tercihimizi kullanacağız. Cumhurbaşkanı nasıl olmalı? Çünkü Cumhurbaşkanı’nın niteliği farklı, bulunduğu makam farklı. Bir bayrağı temsil ediyor, ülkeyi temsil ediyor. Cumhurbaşkanı dediğimiz kişinin hiç kimseyi ötekileştirmemesi lazım. Bütün yurttaşları kucaklaması lazım. Cumhurbaşkanı dediğimiz kişinin devletin bütün kurumlarını uyum içinde sağlaması, çalıştırması lazım. Böyle bir yeteneğinin, böyle bir kabiliyetinin olması lazım. Cumhurbaşkanı dediğimiz kişinin toplumdan gelen eleştirileri saygıyla karşılaması lazım. Cumhurbaşkanı dediğimiz kişinin devleti öfkeyle değil, akılla yönetmesi lazım. Akıllı olması lazım. Aklı egemen kılması lazım. Yine Cumhurbaşkanı dediğimiz kişinin hukukun üstünlüğüne inanması lazım. Ve en önemlisi Cumhurbaşkanı olacak kişinin şaibesiz, temiz birisi olması lazım. Su gibi arı olması lazım. Su gibi duru olması lazım, tertemiz. Ve hepimiz göğsümüzü gere gere işte bizim Cumhurbaşkanımız budur diyebileceğimiz bir kişinin seçilmesi lazım” dedi.

“BU TARTIŞMA, HALKIN SAĞLIKLI BİR CUMHURBAŞKANI SEÇMESİNİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGELLERDEN BİRİSİDİR”
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde halkın önündeki en büyük engelin isimlerin tartışılması olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
“Şimdi biz bunları bırakmışız bir tarafa, Ali mi olsun Cumhurbaşkanı Veli mi olsun. Bu tartışma yanlış. Bu tartışma, halkın sağlıklı bir Cumhurbaşkanı seçmesinin önündeki en büyük engellerden birisidir. O nedenle ben bütün medyadan istirham ediyorum. Biz önce halka şunu soralım. Siz nasıl bir Cumhurbaşkanı istiyorsunuz? Eğer o Cumhurbaşkanı niteliklerini ortaya koyarsak zaten adayları da ondan sonra rahatlıkla tartışabiliriz. O niteliklere uygun adaylar var mı yok mu? O zaman onu görmüş olabiliriz.”

KILIÇDAROĞLU MAHMUDİYE'DE
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, herkesin siyasi düşüncesine saygılı olduğunu belirterek "Herkesin siyasi düşüncesi benim başımın üzerindedir. İnsansak başkasının düşüncesine saygı göstermek zorundayız" dedi.
Eskişehir’in Mahmudiye ilçesinde halka hitap eden Kılıçdaroğlu, bütün annelerin Anneler Günü'nu kutlayarak konuşmasına başladı. Kılıçdaroğlu, hayatındaki en büyük huzuru başını annesinin dizine koyduğunda yaşadığını anlatarak, “Allah rahmet eylesin annem, okuma yazma bilmezdi. En büyük arzusu okuma, yazmayı öğrenmekti. Biz gazete okuduğumuz zaman “oğlum, burada ne yazıyor?” diye sorardı. O nedenle, eğer bir toplumu yüceltmek, bir toplumu çağdaş uygarlığa taşımak istiyorsak, kadınların eğitilmesi lazım, okuması lazım. Ana dili diyoruz. İlk dili annelerden öğreniyoruz. O nedenle aramızda çok sayıda anne var. Bütün annelere söylüyorum. Anneler gününüz kutlu olsun. Bütün annelerin ellerinden öpüyorum” dedi.

“HERKESİN SİYASİ DÜŞÜNCESİ BENİM BAŞIMIN ÜZERİNDEDİR”
Kılıçdaroğlu, demokrasilerde seçimin önemli olduğunu ve 30 Mart seçimlerinde Mahmudiye halkının seçimini yaptığını aktaran Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
“İshak Gündoğan'ı belediye başkanı olarak seçtiler. O da mazbatasını aldı ve koltuğuna oturdu. Ama sonra dediler ki, “Hayır, burada başka şeyler var. O koltuktan in, seçimi yenileyeceğiz” dediler. Eğer siz bir başkanı koltuğa oturtursanız artık, onun arkasında durmak zorundasınız. Elbirliğiyle gönül gönüle, onu yeniden belediye başkanı koltuğuna oturtacağız. Ben buna inanıyorum. O bir halk adamı, sizden birisi. Hizmet etmek istiyor. Daha iyi hizmet sunmak istiyor. Buraya, Yılmaz Büyükerşen hocamız da geldi. Beraber ele ele, gönül gönüle verecekler. Yeni bir Mahmudiye’yi yeniden meydana getirecekler. Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir'i Cumhuriyet'in en önemli merkezlerinden birisi haline getirdi. Şimdi, “Elim sadece Eskişehir sınırları içinde değil. Mahmudiye’ye de uzanacağım. Mahmudiye'yi de yeşillendireceğim. Güzel bir yer yapacağım. Orada da herkesin karnı doyacak. Orada da huzur olacak. Orada da bereket olacak” diyor. Siz daha önce başkanı seçtiniz. Bir kez daha seçeceksiniz. Bir kez daha sandığa gideceksiniz. İnadına inadına oyunuzu vereceksiniz. “Ben bunu seçtim” diyeceksiniz. Herkesin siyasi düşüncesine saygılıyım. Herkesin siyasi düşüncesi benim başımın üzerindedir. İnsansak başkasının düşüncesine saygı göstermek zorundayız. Hepimizi elimizi vicdanımızın üzerine koyup, 1 Haziran'da sandığa gedeceğiz. Mahmudiyeliler, “Sen görevden alıyorsan, ben de yeniden koltuğa oturtacağım” diyecek. Çünkü demokrasilerde en büyük güç halkın kendisidir.”
Kılıçdaroğlu, buradaki programının ardından kara yoluyla Ankara'ya hareket etti.
Editör: TE Bilişim