Söyleşi: Erdoğan Ekiner

KRİSTAL-İŞ Şube başkanı Erdal Akyazı ile yaşadığı ilginç serüveni ve işçileri konuştuk.

--Paşabahçe’deki sendikal mücadele süreci ile başlayalım. Bu süreçte asıl ve neden işsiz kaldınız, sonra hangi işlerde çalıştınız?

ERDAL AKYAZI: 2003 yılında, bazı arkadaşlarla birlikte Paşabahçe Eskişehir fabrikasında, Çimse-İş’ten Kristal-İş Sendikası’na geçmek için mücadeleye öncülük ettik. Çünkü Çimse-İş Sendikası fabrikanın en çok işçi çalıştıran ‘soğutma sonu’ bölümüne taşeron girmesine izin verdi. Bizler de bunun işçilerin aleyhine olduğunu düşündüğümüz için Kristal-İş’e geçme kararı aldık. Üç günde 407 fabrika işçisi ve ek olarak 260 soğutma sonu işçisi arkadaşlarımızın Kristal-İş’e geçmesini sağladık. Sonrasında işveren taşeron şirket çalışanı görünen işçi arkadaşlarımızın işine son verdi. Yerine ‘kadrolu’ denilerek yeni işçiler alındı ve bunlar Çimse-iş Sendikası’na üye yapıldı. Biz de buna tepki koyduk, işten çıkartılan arkadaşlarımız için onların haklarını, işyerini savunma kararı aldık. Bunun sonucu olarak benim de içinde bulunduğum kadrolu 7 işçi işten çıkartıldı. Biz de işyerini terk etmeme kararı aldık. Daha sonra, işçilerin direnişini kırmak için 10 kişi daha işten çıkartıldı. On üçüncü gün jandarma müdahalesi iş yerinden çıkartıldık. İki ay fabrika önünde çadır kurup direndik. Sendikal mücadeleyi de sürdürdük. İşsizdim, hem direniyordum, yanı sıra inşaatlarda çalışıyordum.

İŞSİZLİK VE FARKLI İŞLER

-Yaşamını sürdürmek için neler yaptınız?

ERDAL AKYAZI: Bir süre inşaat işçiliği.. İşsiz kaldım bir süre... Daha sonra Bilecik Bölge Temsilcilğine atandım. Buranın kapanması sonrasında Kristal-İş Bursa Şubesi’nde personel, çayçı olarak çalıştım. Yıllar sonra, Kristal-İş Sendikası yeniden örgütlenme çabası başlattı. Örgütlenmenin belirli bir aşamasında, bu konuda başarılı olunabilmesi için, işçilerin talebi ve sendika genel yönetim kurulunun isteği doğrultusunda Paşabahçe’de işyeri baş temsilciliğine atandım, İşime geri döndüm. Daha sonra, yapılan seçimlerde sendika şube başkanlığına aday oldum. Geçmişte verdiğim mücadele nedeniyle arkadaşların desteği ile şube başkanı seçildim. Halen bu görevi sürdürüyorum..

İŞÇİLERİN GÜNDEMİ

--Sizce, son süreçte işçilerin yaşadığı temel sorunlar nelerdir?

ERDAL AKYAZI: Örgütlenmenin önündeki engeller, düzenlemeler nedeniyle sendikaların örgütlenme çabaları istenildiği gibi olmuyor. İŞKUR aracılığı ile işverenlere işsizlik ödeneği ile yani çalışanların parası ile işçi verilip ücretleri yüksek bulunan işçiler işten çıkartılıyor. Sonra bu yeni işçilere daha düşük ücret ile kadro veriliyor. Bu durum işçileri mağdur ettiği gibi, işlerindeki ücret ortalamasını da düşürüyor. Bu duruma engel olunabilmesi için yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç var. Örgütlenmenin önündeki engeller de kaldırılmalı. İşverenler tazminat ödeyip işçileri işten çıkartabiliyor. Mahkeme kararına karşın, işten çıkartılan işçiler işlerine geri dönemiyor. Bu duruma bir son verilmeli. Düzenlemeler haklı olandan ve haktan, çalışanlardan, çoğunluktan yana olmalıdır.

İŞ BANKASI TARTIŞMALARI VE PAŞABAHÇE

-İŞ BANKASI üzerinde çeşitli tartışmalar var. Bu durum Paşabahçe’yi de ilgilendiriyor. Bu konudaki görüşleriniz.

ERDAL AKYAZI: İş Bankası ve Paşabahçe Atatürk’ün talimatı ile kurulmuştur. Bu kuruluşların siyasi malzeme yapılmasını doğru bulmuyorum. Cam ürünleri, şişe, mutfakta kullanılan gereçlerin üretimi yapan ve ürünleri yurtdışına da ihraç edilen bir kuruluşun zan altında bırakılması doğru değil. İşçilerin, üyelerimizin bu duruma tepkili olduğunu vurgulamak isterim.

-Söyleşi için teşekkür ederiz

ERDAL AKYAZI: Ben teşekkür ederim.

Editör: TE Bilişim