Türk Sağlık Sen Eskişehir Şube Başkanı Hüseyin Kararman, çalışan kazanacak mantığı ile reklamı yapılan döner sermayelerin, artık çalışanlarla hiçbir ilgilisi kalmadığını söyledi.

Hasta, muayene, ameliyat ile tetkik ve tedavilerde sürekli bir artış yaşanırken, çalışanın iş yükü sağlık hizmetlerini bile etkileyecek bir noktada iken çalışanların aldığı döner sermayeler sürekli düştüğünü belirten Kararman, “Nerede bir açık veya eksik varsa bunu çalışanın  döner sermayesi ile kapatılmaya çalışıldığı rahatsız edici bir durum yaşanmaktadır.  Sorun adeta bir yara halini almıştır. Performansa dayalı döner sermaye sisteminin acilen yeniden düzenlenmesi gerektiğini defalarca dile getirdik. Bakanlıktan sistemin köklü bir şekilde değiştirilmesini istedik. Çalışanların sistemin merkezine alınmasını talep ettik” dedi.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile yapılan görüşmelerde bu konuda yönetmelik çalışması yaptıklarını ifade ettiklerini ifade eden Türk Sağlık Sen Eskişehir Şube Başkanı Hüseyin Kararman şunları söyledi:

“ Fakat aradan aylar geçmesine rağmen hala bu konuda somut bir adım atılmamıştır. Çalışanların artık sabrı kalmamıştır. Çünkü her hastaneden döner sermaye ek ödemeleri ile ilgili olarak çalışanların feryadı yükselmektedir.

Performansa dayalı döner sermaye ek ödemeleri neredeyse sıfırlanmıştır. Çalışanlar sabit ek ödemeye mahkum edilmişlerdir. Ekonomisini döner sermayesini de hesaba katarak yapan sağlık çalışanları mağdur olmuşlardır. 

10 yıl önceki ücretlerin bile mumla arandığı bir sistem artık çökmüştür.  Acil çözüm gereklidir. Mutlaka sabit ek ödemeler diğer kurumlarda olduğu gibi Maliye Bakanlığınca ödenmeli, çalışanların emeği zayi edilmemelidir.Acilen SUT (Sağlık Uygulu Tebliği) fiyatları gözden geçirilmeli, güncelleme yapılmalıdır.

Döner sermayede kaybolup giden çalışanın emeği, alın teridir. İstenen de lütuf veya ekstra değil, sadece çalışanın hakkıdır.  Bu hak teslim edilmelidir.

Türk Sağlık-Sen olarak buradan Sağlık Bakanlığına sesleniyor; çalışanın döner sermayesini yok etmek yerine adaletin sağlandığı ve emekliliğe yansıtıldığı bir düzeni sağlayın diyoruz.”

Editör: TE Bilişim