Eskişehir Kent Konseyi Çevre Sağlık Çalışma Grubu tarafından Dünya Gıda Günü dolayısıyla sıcak sular mevkiinde tarhana çorbası dağıtıldı.

Eskişehir Kent Konseyi Çevre Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Selma Başkut Güder,2021 yılı Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Dünya Gıda Günü’nü, Covid-19 Pandemisinin neden olduğu sonuçları yaşayarak kutlamaktayız, daha önce eşi benzeri görülmemiş küresel boyutta pek çok dengenin bozularak ekonominin gerilediği, sonucunda geçim kaynakları ile gelirlerin azaldığı, iklim değişikliğine de bağlı olarak tarım-gıda sistemlerinin alt üst olduğu, eşitsizliklerin arttığı bir dönemden geçiyoruz” ifadelerini kullandı.

Selma Başkut Güder, sözlerine şöyle devam etti: “Attığımız adımlar, geleceğimizdir. Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi çevre ve daha iyi yaşam" olarak belirlenen 2021 yılı "Dünya Gıda Günü" teması, aslında yaşanılanları özetliyor. Tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması bakımından üreticilerin üretime teşviki ve devam etmesi temeldir. Tarımsal üretim yapılırken; genetiği değiştirilmiş organizma(GDO) içeren tohum ve mahsullerin üretim ve ithalatının kontrollü olması, hayvansal ve bitkisel ürünlerde kabul edilemez düzeylerde katkı ve kalıntıların bulunması, ilaç ve gübre kullanımının uygun şekilde yapılması gibi faktörler gıda ürünlerinin güvenirliğini tehdit etmektedir. Yerli tohumlarımızın yaygınlaştırılması amacıyla yapılan çalışmalar arttırılmalıdır. Gıdanın toprak ile başlayan ilk kaynağında; her aşamada tüm denetimlerin ilgili birimlerce yapılması zorunludur. Aksi halde; toplumun çatala uzanan tüketim bölümünde "gıda güvenliği ve gıda güvencesi’nde problemler yaşanır. Beslenmemizde; ev yapımı doğal ürünleri tercih etmeli, fast-food, hazır, dondurulmuş ürünleri kullanmamalıyız. Asitli içecek tüketiminde dikkatli olmalı, mümkünse tüketmemeliyiz. Son yılların popüler konularından olan mısır şurubu şekerinin; şeker pancarından yapılması şeker kamışına göre maliyetli olsa da insan sağlığını dikkate alarak üretim yapılmalıdır. Dünyada her gün 25 bin kişinin sağlıklı gıdaya ulaşmayı bir kenara bırakın, gıdaya ulaşamadan açlıktan öldüğü ifade ediliyor. Diğer taraftan gıda israfı oldukça yüksek boyutlarda görülüyor. Dünya Bankası raporuna göre; çöplüklere atılan yiyeceklerin miktarının dünyada ölen insanların 15 katını besleyecek miktarda olduğu tespit edilmiş. Küçük yaşlardan itibaren, toplumun genelini kapsayacak gıda israfına yönelik farkındalık ve bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır.  Pandemi döneminde gıdanın ne kadar hayati önem arz ettiğinin açıkça görüldüğü gerçeğinden hareketle, kamu, özel kurum ve kuruluşlara, ilgili sivil toplum örgütlerine önemli görevler düşmektedir. Eskişehir Kent Konseyi Çevre Sağlık Grubu olarak; 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nüzü kutluyor, üzerimize düşen her görevi yapmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz.

Editör: TE Bilişim