Anadolu Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTAM) tarafından düzenlenen “Enerji Çalıştayı 2014”, 16 Mayıs Cuma günü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirildi. Çalıştaya Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yücel Güney, Prof. Dr. Aydın Aybar, Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, Prof. Dr. Ali Savaş Koparal ve İTAM Müdürü Prof. Dr. Servet Turan katıldı. Açılış konuşmalarının öncesinde 13 Mayıs Salı günü Soma’da yaşanan faciadan dolayı acılara ortak olmak, yaşamını yitiren madencileri saygı ve rahmetle anmak adına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. 

Saygı duruşunun hemen ardından çalıştayın açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Savaş Koparal, sözlerine başlamadan önce Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın selamlarını iletti. Prof. Dr. Ali Savaş Koparal, “ Anadolu Üniversitesi olarak 2014 yılı için İTAM’ın şemsiyesi altında çalışmalara başladık, 2015 yılında da gıda konusunu enerji konusuna benzer şekilde ele alacağız. Bununla beraber gıda ve enerjiyi nanoteknoloji ile birleştireceğimiz bir hazırlık çalışmamız da başlamış durumda. Biz Anadolu Üniversitesi olarak, gerek projeler bazında, gerek ortaklıklar bazında, gerekse üniversite sanayi işbirliği bazında enerji konusuna öncelik veriyor ve bu konuda yapacağınız her türlü çalışmaya destek veriyoruz.” dedi. Disiplinler arası çalışmaların önemine de vurgu yapan Prof. Dr. Koparal konuşmasına son verirken çalıştayın başarılı geçmesini temenni ederek, saygılarını sundu.

Prof. Dr. Savaş Koparal’ın ardından İTAM Müdürü Prof. Dr. Servet Turan yeni kurulmuş bir birim olan İleri Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezinin kısaca tanıtımını yaptı ve gelecekte enstitü haline gelebilmeyi umut ettiklerini belirtti. Turan, merkezin amacının ise üniversitenin bilimsel ve teknolojik önceliklerine yönelik, üniversite bünyesinde ileri seviyede bir araştırma altyapısı oluşturarak, üst düzeyde araştırmalar yapmak ve yüksek donanımlı araştırmacılar yetiştirmek olduğunun altı çizildi.

Prof. Dr. Servet Turan ayrıca gerçekleştirilen çalıştayın amacının; Anadolu Üniversitesinde enerji konusunda çalışmalar yapan araştırmacıları bir araya getirmek, enerji için var olan yüksek başarı için gereksinim duyulan altyapıyı tespit etmek ve disiplinler arası alanlarda eğitim için “İleri Teknolojiler ABD” bünyesinde daha önce açılan programlara ilave olarak “Enerji Kaynakları ve Yönetimi” adı altında Yüksek Lisans programının başlaması olduğunu belirtti.

Çalıştayda, enerji konusunda çalışmalar yapmış ve yapmakta olan Anadolu Üniversitesi öğretim üyeleri, enerjiyi konu alan pek alanda sunumlar gerçekleştirdi.

Yapılan sunumların sonrasında Fen Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Önder Orhun tarafından “Enerji Kaynakları ve Yönetimi” isimli Yüksek Lisans Programının tanıtımının ardından önerilen Yüksek Lisans Programının, disiplinler arası çalışma koşullarının tartışmaya sunulması ile çalıştay sona erdi.
KAYNAK: ANADOLU ÜNİVERSİTESİ HABER MERKEZİ
Editör: TE Bilişim