ŞENAY BİLİK YILDIRIM


Mayıs dönemi Olağan ESKİ Genel Kurul toplantısı Başkan Vekili Ahmet Yapıcı başkanlığında Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gerçekleştirildi.  

Toplantıda ilk olarak ESKİ Genel Müdürlüğü’nün 2013 yılı Bütçe Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesabı ile ilgili Plan Ve Bütçe Komisyon Raporu ve ESKİ Genel Müdürlüğü’nün 2013 yılına ait faaliyet raporu görüşülerek oylandı. Raporda ESKİ’ye ait 2013 yılsonu gider kesin hesabının toplam 177 milyon olduğu bunun 93 milyon lirasının gerçekleştiği, 83 milyon lirasının ise gerçekleşmediği kaydedildi. Gelir bütçesinde ise, 176 milyon lira ödeneğin 124 milyon lirasının gerçekleştiği, bütçeye konan ödeneklerden harcanmayan 83 milyon lira tutarındaki ödeneğin ise iptal edildiği ifade edildi. ESKİ’nin bütçesinden kullanılmayan 40 milyon TL’nin Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılması ise mecliste AK Parti gurubu ile CHP grubu arasında tartışmaların yaşanmasına neden oldu.  

“BÜYÜKŞEHİR ELİNİ ESKİ’DEN ÇEKSİN”

AK Parti Grup Sözcüsü Mustafa Birsen, bütçelerin gerçekleşme oranları konusunda daha ciddi çalışılması gerektiğini kaydetti. Meselenin 40 milyon liranın aktarılması meselesi olmadığına değinen Birsen, “Konu 9 yıldır mahalle olan köylere şu ana kadar neden hizmet götürülmediğidir” şeklinde konuştu. Daha sonra söz alan Ahmet İlker ise yüzde yüz ve yüzün üzerinde çok sayıda çalışmanın gerçekleştiğine vurgu yaparak gerçekleşme oranının düşük görünmesinin nedeninin 1.2 nolu projenin gerçekleşememesi olduğunu söyledi. Mustafa Birsen ise, “Kasada 31 milyon para var, 40 milyon Büyükşehir’e aktarılmış, bu kadar para varken 9 yılda neden hizmet edilmemiş, bu büyük kurum yeniden ayağa kaldırılmalı ve Büyükşehir elini ESKİ’den çekmelidir” dedi.

“KOORDİNASYONUN SAĞLANMAMASI ASIL SORUN”

Birsen’den sonra söz alan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ESKİ ve Büyükşehir Belediyesi'nin birbirine yaptığı ödemelerin fazla büyütülmemesi gerektiğini belirtti. Kurt, “Faaliyet ile ilgili eleştirilerde bulundular, bu altyapı ile ilgili bir konu, yatırımcı kuruluşlar arasında koordinasyonun sağlanmaması önümüzdeki en önemli sorundur, yatırımlar belli bir plan dahilinde gerçekleşmiyor” ifadelerini kullandı. Durumu bir örnekle açıklayan Kurt şöyle konuştu: “TOKİ istediği gibi yatırım yapıyor, sonrasında ESKİ oraya altyapı ve su getirmeye çabalıyor, bu işler yapılmadan önce belediyelere danışılmalı, 1 boru ile çözülebilecek sorunlar koordinasyon olmadığı için büyük sorunlara dönüşebiliyor.”

100 YILLIK KONULAR

Köy mahallelerdeki kanalizasyonların yapılmaması sorununa da değinen Kurt, “Bunlar yüz yıllık sorunlardır, 12 yıldır İl Genel Meclisi’ndeydi bunun sorumluluğu, siz yapsaydınız, bu yeni bir sorun değildir” şeklinde konuştu. Kurt, “Raporda da belirtildiği gibi 2013’te oldukça başarılı olmuş bir kurum ile karşı karşıyayız hesabını da alnının akı ile vermiştir. Daha yapıcı bir bakış açısı ile sorunları çözelim ESKİ çalışanlarına teşekkür ederim” diye konuştu.

 

Tartışmalar sonrasına ESKİ Genel Müdürlüğü’nün 2013 yılı Bütçe Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesabı ile ilgili Plan Ve Bütçe Komisyon Raporu 27 evet 10 red oyuyla oy çokluğu ile kabul edildi. ESKİ Genel Müdürlüğü’nün 2013 yılına ait faaliyet raporu ise; 11 kabul 24 red oyuna karşın yetersizlik oyuna ulaşılamadığı için geçti.

 

Editör: TE Bilişim