HABER: GÖKHAN KOÇAL

Eskişehir Ticaret Odası (ETO)  haziran ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Metin Güler, “Yeni seçilen milletvekillerini Eskişehir lobiciliği anlamında bir arada olmalarını istiyoruz” dedi.

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine ilişkin konuşan Başkan Güler, “Pazar günü çok önemli bir seçimi gerçekletirdik. Yeni bir sürece artık hep beraber başlıyoruz. Seçim sonuçlarının ülkemize, milletimize ve iş camiasına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.  Yeni dönemi camia olarak yakından takip edeceğiz.  Seçilen milletvekillerini kutluyorum.  Artık rozetleri çıkartarak hem ülkemiz adına hem de şehrimiz adına yeni dönemde görev yaparlar. Bizi ilgilendiren nokta şu ki seçim havasından uzaklaşmamız gerekiyor. Ekonomik olarak bizi yakından ilgilendiren bir süreç yaşadık ve yaşamaktayız.  Bakıldığı zaman bankaların faiz oranlarının ne olduğunu biliyoruz.  Artık yeni süreçte de 7-8 süreciğini düşünüyorum enflasyon noktasında enflasyonlu bir dönemine girdik. İnşallah yeni hükümetimiz yeni seçilen milletvekillerimiz bu süreci iyi yöneterek en azından hızlı şekilde ekonomimizin toplanması adına yeni bir yol haritası çizerler” dedi.

ESKİŞEHİR LOBİCİLİĞİ ANLAMINDA BİR ARADA OLSUNLAR

Eskişehir milletvekillerine seslenen Güler, “Mesele şu ki bizler yeni seçilen milletvekillerini Eskişehir lobiciliği anlamında bir arada olmalarını istiyoruz.  Bir arada olmayı beceren kentler çok hızlı ilerliyor. Alacağınız bir karar o kenti bundan sonraki süreçte 10 yıl öteye götürebilir.   Yerli otomobil meselesi başka bir kente gitmiş durumda. Bu kentte olsaydı, belki 10 sene sonra Eskişehir’de çok daha farklı şeyleri konuşabilirdik.   Ankara’da yapacağınız lobicilik Eskişehir’e inanılmaz katkı sağlayacak” diye konuştu.   

YÜKSEK HIZLI TREN ESKİŞEHİR’DE YAPILMALI

TÜLOMSAŞ ve yüksek hızlı tren meselesine değinen Güler, “TÜLOMSAŞ geçen sene ilk 500 içerisindeydi.  Milli hızlı tren meselesi vardı. 2018-2019 yılında raylara indirilmesi bahsedilirken bakıyoruz şuan itibariyle başka kentlerin buna talip olduğunu bununla alakalı yol kat ettiğini görüyoruz.  Hızlı treni üretecek noktada olmuş olsaydık,  bu kente üretilseydi yanında yeni yan sanayi olacaktı. Yeni seçilmiş milletvekillerimizden isteğim kent ekonomisine katkı sağlamaları adına inşallah yüksek hızlı trenin TÜLOMSAŞ’ta yapılması adına yeniden plan ve programa alırlar” dedi.

HAVALİMANI RANTABL İŞLETİLMELİ

Başkan Güler,  Hasan Polatkan Havalimanın daha rantabl kullanılması gerektiğini aktararak,  “10 bininci yolcuya hediyelerini takdim ettik.  Elimizde bir değer var bu değerin yapılacak bir içerisinde ticaret odasının, ticaret borsasının, sanayi odasının ve üniversitenin olduğu konsorsiyumla bu havalimanın yeni bir şirket yapılanmasıyla özel şirket mantığıyla bu havalimanın işletilmesi gerekiyor. Bugün bir uçağınız var Eskişehir havalimanına inmek istiyorsunuz. Bir gün önceden izin almalısınız ki buraya inebilesiniz.  Bu havalimanımız bizim daha rantabl kullanılabilir. Yeni dönem milletvekillerimiz  tarafından değerlendirilip gündemimize gelmelidir. Bununla ilgili girişimlerde bulunacağız” diye konuştu.

KUZEY ÇEVRE YOLU HAYATA GEÇİRİLMELİ

Çevreyolu konusunda ise Güler şunları söyledi: “ Çevreyolu meselemiz var. Mevcut çevreyolu şehir içi trafiğini taşıyamaz durumda. Kuzey çevreyolunun hayata geçirilmesi noktasında yeni dönem milletvekillerimizin  lobicilik yapmasını istiyoruz. ”Güler, “Gün birlik olma günü, gün ekonomik olarak hepimizin kendi işlerini gözden geçirip tekrardan  plan yapma dönemi. O yüzden yeni dönemde daha fazla sorumluluk almalıyız. Korkmadan, yılmadan, ısrarlı şekilde bu noktada hareket etmeliyiz” dedi.  

BEN ÖYLE BİR ŞEY DEMEDİM

Güler fuar ve kongre merkezi konusundaki eleştirilere ise, “600 milyon lira gelir elde edilecek bir proje idi.  Ayda ticaret odası 50 milyon lira para kazanacaktı.  Bunu kim uyduruyor anlamadım. Ben odamız 50 milyon lira para kazanacak demedim ki. Eskişehir’e 600 milyon lira gelir sağlayacak projeden bahsettim.  Anladığım kadarıyla anlaşılmamış. Tekrar ediyorum. Eskişehir Ticaret Odası Fuar ve Kongre Merkezi, Eskişehir Ticaret Odası’na para kazandırmak anlamında yapılan proje değildir. Eskişehir Ticaret Odası buradan para kazanma anlamında bu yatırımı yapamamıştır. Bakın göreceksiniz, ben geçen hafta İstanbul’da 5 fuar şirketi ile beraberdim.  Yakın zamanda sözleşmemizi imzalıyoruz. Tabi ki bunun parasını alacağız.  Bunun kirası olacak. Tabi ki burayı çalıştıracağız. 2018’de 2 tane fuar yapacağız.  Asıl hedefimiz 2019. 2019’da 8 yada 9 fuar.   Zaman lazım. 10 yıllık anlaşma modeliyle Eskişehir Ticaret Odamıza yakışır yolumuza devam etmek istiyoruz. Ben hiçbir zaman fuar ve kongre merkezinden ayda 50 milyon lira yılda 600 milyon lira para kazanacağız demedim.  Ben Eskişehir ekonomisine katkısından bahsettim” dedi.

Editör: TE Bilişim