Eskişehir Tepebaşı Belediye tarafından “Bilişim Semineri V01” semineri düzenlendi.

Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkında düzenlenen ve 95 kurum ve kuruluşun katıldığı seminerde, konusunda uzman kişiler tarafından Kent ve Bilişim ile Bilişim Suçları ve Hukuk başlıklarında iki oturum gerçekleştirildi.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, bilişim seminerini yapmaktan dolayı çok mutlu olduklarını, Anadolu Üniversitesine ve Osmangazi Üniversitesine ve katkı sunan firmalara desteklerinden teşekkür ettiğini söyledi. Tepebaşı Belediye olarak bilişimi iyi kullanmaya çalıştıklarını belirten Ataç, “Program iki bölüm üzerinden yürüyor. Kent bilişimi ve bilişim suçları ve hukuk olarak. Kent ve bilişim önemli bir konu, bir belediye başkanıysanız kentte, bilişim değerini çok iyi anlıyorsunuz. Tepebaşı Belediyesi olarak bilişimi iyi kullanmaya çalışıyoruz. Eksiklerimiz vardır ama bu toplantının amacı da, tek çatı altında toplanıp, birleşirsek, Eskişehir’den çok güçlü bir bilişim çıkacağına inanıyorum. Kentlerin yönetiminde bilişimin değeri artıyor. Özellikle, güvenlik, ulaşım ve enerji konularında ihtiyaçlar çok fazla, bildiğiniz gibi artık her şey akıllı olmaya başladı. Telefonlar, evler akıllı olmaya başladı, dolayısıyla kentler akıllı oldu ama burada ihtiyaçların tespit edilmesi, verilerin ve teknolojilerin doğru olarak kullanılması lazım. neticede şu var, kentin güvenlik siteminin kurulması, yeni nesil belediyeciliğin uygulamaya alınması, mobil afet sisteminin uygulanması, ayrıca akıllı ulaşım sistemi” dedi.

“Biliş suçları ve hukuk ayrı bir şey, bilişim yaygınlaştıkça, etkili oldukça, kendine has suçlar çıkmaya başladı” diyen Ataç, “Bilişim suçlarıyla ilgili yeni kanun ve yönetmeliklerin devlet tarafından çıkarılması gerekiyor. Ancak o şekilde düzeltilebiliyor. Yaşadığımız hayatta biliyoruz, bir tweetle 6 ayda içeride olan gazeteciler var. Onun için bu derlemeler çok önemli” ifadelerini kullandı.

Bilişimin ulaşım ve raylı sistemin olduğu yerlerde çok rahat gelişebildiğini vurgulayan Ataç, “Bu bir şeyle yorumlanabilir, insanlar biraz metropolden uzak noktalarda, daha nitelikli insanların yaşayabileceği alanlarda gelişiyor olabilir veyahut raylı sistemlerin ihtiyaçları olduğu için bilişim orada gelişiyor olabilir. Bunları şunun için söylüyorum. Kentimiz raylı sistemde bir kavşak noktasıdır. O açıdan Eskişehir’in ileriye doğru bir silikon vadisi olma hazırlığına girmesi gereğini hissediyorum. Bu seminer burada kalmasın, bunun ardından değişik etkinlikler etkinlik yapılması gerekir” şeklinde konuştu.

Tarım sektörü olmayan hiç bir sanayi ülkesi olmadığını ve her şeyin temelinin tarım olduğunu vurgulayan gazeteci ve program yapımcısı Cem Seymen, “4. sanayi devriminde icatları, keşifleri, mucitleri ve gelecekteki hayatımızı hem kolaylaştıran hem de üretim mekanizmaları tarafını konuşacağız ama, gerçekten tarım olmazsa bunları kurmamız imkansız. Türkiye dünyanın en büyük 10 sanayi ülkesi arasına girmeyi hedefliyor, eğer tarımda iyi yapılanmazsa, gençleri iyi donatamazsa, iyi eğitim veremezse bunları yapmamız imkansız” dedi.

Türkiye’nin 4 sanayi devrimini kaçırmaması gerektiğini belirten Seymen şunları söyledi;

“4. sanayi devrimi diye bir şey var, Türkiye olarak buhar devrimini kaçırmışız, mekanik devrimi kaçırmışız, internet devrimini kaçırmışız, 4. sanayi devrimi dediğim şey, gençl çocukların hikayeler, yazılımları, algoritmaları bütün bunların değer bulduğu milyarlarca dolarlık şirketlerin bir kaç sene içinde nasıl büyüdüğünü gözlerimizle gördüğümüz bir dünyada yaşıyoruz. Biz bu dünyadan pay alacak mıyız almayacak mıyız? Paramızı ödenip dışarıdan teknoloji mi alacağız yoksa içeride teknoloji mi üreteceğiz meselemiz bu. Tarım diyorum, çünkü tarım demek kırsal kalkınma demek, kırsal kalkınma demek üniversite demek, eğitim demek, çocuklarını daha iyi şekilde okutabilecek ailelerin maddi özgürlüğü demek. Her şeyden önce sanayi üretimi için hammadde demek.”

Konuşmaların ardından Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç tarafından Cem Seymen’e plaket takdim edildi. Ardından Kent ve Bilişim ile Bilişim Suçları ve Hukuk başlıklı oturumlara geçildi. Seminer, oturumların ardından Havacılık Parkı Müzesinin gezilmesinin ardından sona erecek.
Editör: TE Bilişim