Röportaj: GÖKHAN KOÇAL

AppStore markete oyun geliştiren ve 21 yıl sonra Apple'dan Türkiye'ye ödül getiren Özgür Taşkın ve Ferhat Aydoğan, başarı hikâyelerini Manşet Gazetesi’yle paylaştı.

Her geçen yıl dijital mecrada kullanıcı sayısının katlanarak artması, bilgisayar oyunu oynayan kitlenin de sayıca artmasını sağladı. Günümüzde, dünyada 1 milyar dijital oyun oynayan kişi varken; Türkiye’de ise 20 milyon oyuncu ve 100 milyon dolarlık bir pazar söz konusudur. Dolayısıyla dijital oyun sektörünün hacmi giderek büyümekte. Bilkent Üniversitesi’nde başlayan arkadaşlıklarını 2014 yılında kurdukları Mobge Games Şirketi’yle taçlandıran Eskişehirli genç girişimciler Özgür Taşkın ve Ferhat Aydoğan dijital alanda büyük bir başarı elde ettiler. Çevrelerindeki insanların ‘yapamazsınız’ söylemlerine karşın büyük bir başarı elde ederek, Apple Store mağazasına uygulama sattılar. Genç girişimciler, henüz 3 ay önce piyasaya sürdükleri Oddmar adlı oyunlarıyla Apple tasarım ödülünün de sahibi oldular.

OLMAZ DENEN HER ŞEY OLDU

Odmar oyunun tasarımcılarından genç girişimci Özgür Taşkın zor olanı başardıklarını ifade ederek, “Bu uluslararası bir proje aslında. Hikayesi Amerika’da yazıldı. Sesleri Kanada’da yapıldı. 2 ay önce İOS’da çıktık. Paralı bir oyun. Bu oyunla ilgili Apple tasarım ödülü kazandık. Bize birçok kişi oyunu geliştirmeden önce yatırım alamazsınız dediler, yatırım aldık. Daha sonrasında ilk oyun hiçbir zaman tutmaz dediler, oyunu tutturduk. İlk oyun ödül alamaz dediler, ödül aldık. Oyunumuzu 4 kişilik bir ekiple geliştirdik. Oyun geliştirmek için biraz sabır geliştirmek istiyoruz. Marketin ne istediğini daha çok biliyoruz” dedi.

Öncelikle sizi tanıyalım. Arkadaşlığınız nasıl başladı?

Özgür Taşkın: Ferhat ile 2007 yılından beri arkadaşız. Hazırlık sınıfında başlayan arkadaşlığımız beraber proje yaparak devam etti.

Ferhat Aydoğan: 10 yıldır arkadaşız. O yıldan beri hep oyun yapma istediğimiz vardı. Bunun için çalışmalar yaptık. Okuldan mezun olduktan sonra ciddi olarak düşünmeye başladık. Neden profesyonel olarak bu işi yapmayalım dedik. 2014 yılında şirketimizi kurduk. Oddmar adlı oyunumuzu yaptık.

Bir zoru başardınız. İnsanların ilk etapta size bakışları nasıldı?

Okuldan mezun olmuşuz. Hiç kimsenin güveni yok. Türkiye’de bu işin eğitimi yok. Okullarda oyun tasarımı ve oyun yazımı öğretilmiyor. Biz oyunu geliştirmeye başlayarak büyük bir meydan okuduk. Böyle olunca tabi herkesin tepkisi çekiyorsunuz. Para kazanmak büyük bir dert. Bize; “Kimsenin ilk oyunu tutmaz, yatırımcı alamaz dediler ve bir an önce 5-6 oyun çıkardın, gelişirsiniz” dediler. Biz istediğimiz oyunu büyük tutabilmek için elimizden gelen her şeyi yaptık. Oyunun ortasındayken 2 sene önce yatırım aldık. Apple tasarım ödülünü almak bir hayaldir. Herkesin peşinden koştuğu bir ödül. O ödülü aldığımız için ve 3 başarıyı bir arada sağladığımız için kendimizle gurur duyuyoruz.

Oyuna tepkiler nasıl?

Ferhat Aydoğan: 4 sene geliştirme sonucunda oyun Nisan ayında çıktı. Oyuna tepkiler gayet iyi. Mobil oyunu olarak yüksek bir mega skoru var. Bütün yorumcular yüksek oranda skor verdi. Apple platformdaki skorumuz da gayet mutlu edici 4.9. Tepkiler ve dönüşler iyi.

Oyundan bahsedir misiniz?

Özgür Taşkın: Ücretli bir oyun. Mobil için tasarlanmış bir oyun. 6 saat boyunca oyuncular oynayabiliyor. Playstation ve xbox platformlarda da yer alacak. Oyun 24 bölümden oluşuyor. Her bölümde oyuncuyu yeni bir macera bekliyor. Hikaye tabanlı bir oyun. İçerisinde kısa film var. Oyuncuları hem hikaye açısından hem oyun açısından hem grafik açısından hem de müzik açısından iyi bir macera bekliyor. Genelde oynayanların düşük puan vermelerinin nedeni oyunu kısa bulmaları. Saatlerce oynamak istiyorlar ama maalesef 6 saatlik bir oyun. Yeniden oynanabiliyor. Skor tablolarında insanlarla yarışabiliyorlar. Bazı zorluk dereceleri var. Yakın zamanda oyunla ilgili yeni bölümler gelecek. Bu yeni bölümlerle birlikte playstation, xbox gibi daha oyun oynamaya odaklı yerlerde olacak.

Yeni projeleriniz olacak mı?

Özgür Taşkın: 6 ay boyunca Oddmar ile uğraşmaya devam edeceğiz. Her platformu ayrı çıkartmak gerekiyor. Her platformun ayrı istekleri var. Ayrı kontrolleri var. Bir 6 ay bunlarla uğraşacağız. Bunlar bittikten sonra hemen arkasından yeni bir oyuna geçeceğiz. Bir sene sonra bu aylarda yeni oyumuza başlamış olacağız.

Dijital oyun sektöründe Türkiye’nin konumunu nasıl görüyorsunuz?

Özgür Taşkın: Eskişehir’de bizden başka oyun stüdyosu yok. Bizim için üzücü ama animasyon stüdyoları var. Arkadaşlarımız var onlarla beyin fırtınası yapmaya devam ediyoruz. Türkiye’de de 2-3 firmanın çok büyük fiyatlara satılması hem yatırımcıları hem de diğer oyun stüdyolarını cezbediyor. Biz de o yoldan ilerlemek istiyoruz.

Editör: TE Bilişim