Haber: Gökhan Koçal

Esnaf Sarayı’nda çıkan yangın sonrası bir dükkan tamamen kullanılamaz hale gelirken 6 dükkan ise zarar gördü.

Eskişehir’in ilk alışveriş merkezi olan Esnaf Sarayı’nın 3. Katında dün akşam 22.00 sularında bilgisayardan kaynaklı yangın çıktı. Yangına ilk müdahale güvenlik görevlisi tarafından yapılırken olay yerine itfaiye ekipler sevk edildi. Yangın  kısa sürede söndürülürken çıkan yangın sonucu bir dükkan kullanılamaz hale geldi. 6 dükkânda ise maddi hasar oluştu. Esnaf ise alarmın çalmadığını ihmalin söz konusu olduğunu belirtirken,  Esnaf Sarayı yönetimi ihmalin olmadığını ifade etti.  

TEKGÖZ GEÇMİŞ OLSUNA GİTTİ

Dün akşam çıkan yangın sonrası ETO Başkan adayı Erdoğan Tekgöz bugün Esnaf Sarayı’na giderek geçmiş olsun dileklerinde bulundu Tekgöz çok üzücü bir olay yaşandığını aktararak,  “Çok üzücü bir olay. Bizi de çok derinden yaraladı. Çok geçmiş olsun diyoruz. Tüm görevli arkadaşlar  can siper hane  uyanık  davranarak  yangın büyümeden önlemini almışlar. Buradaki mağduriyet için tüm arkadaşlar el ele verip inşallah bu mağduriyet giderilecek. Bizlerde elimizden geleni fazlasıyla yapmaya çalışacağız. Bu yaraları saracağız en kısa sürede tekrardan eski haline en güzel şekilde getirmeye gayret göstermeye çalışacağız” dedi.

UĞUR: İHMAL YOK

Esnaf Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Uğur, “Bir dükkânda bilgisayarda çıkan arızadan dolayı yangın çıktı. Bir dükkân tamamen zarar gördü. 5-6 dükkân ise yanmamış ama zarar görmüş.  Esnaf Sarayı’nda 550 adet dükkânı var. 554 tanesi hâlihazırda çalışıyor. Arkadaşlarımızın zararları var. Hep beraber kısa sürede bu dükkânları yeniden faal hale getireceğiz. Esnaf Sarayı’nın komple sigortası var. Dükkan içerisindeki ürünleri dükkan sahibi sigorta yaptırır. Zararı sigorta karşılayacaktır. Biz de yönetim olarak gerekeni yapacağız” diye konuştu. Bir ihmalin olmadığını söyleyen Uğur, “Herkesin bilgisayarları açık. İsteyen kapatıyor istemeyen kapatmıyor. İhmal yok” şeklinde konuştu.

HEMEN TÜPLERLE MÜDAHALE ETTİK

Yangına ilk müdahalede bulunan güvenlik görevlisi Ender Çelik yaşananları şöyle anlattı: “22.02’deki yangın alarm cihazı çaldı. Çalar çalmaz hemen olayı yerine intikal ettim. İçerde arka tarafta bir yangın görüldü. Temizlikçi arkadaşı çağırdım yangın tüplerini topladık. Camı kırdım içeri girdim. 7-8 yangın tüpüyle yangına müdahale ettim. Dumandan fenalaştım. Hemen itfaiye haber verildi. Elektrik sayaçlarını kesildi. Ondan sonrasını hatırlamıyorum.”

KOLUM YANMIŞ ANLAMADIM

Yangına müdahalede kolu yanan Çelik , “İlk anlamadım ne olduğunu. Duman parladı. Ondan sonra yangın tüpleriyle müdahalede bulundum. İçeri girdim dayanamadım dışarı çıktım tekrar içeri girdim. Yangın söner gibi oldu. Yeniden alevlendi. 5 dakika içerisinde her yer duman oldu. O esnada kolum yanmış” ifadelerini kullandı.

YANDIKTAN SONRA MÜDAHALE EDİLDİ

Yangında zarar dükkanları zarar gören esnaflar ise ihmal olduğunu ileri sürdü.  Niyaz Özçelik yangına geç müdahale edildiğini aktararak,  “Yanan dükkanın oğlunun olduğu söyleyen güvenlik görevlisi alarm çaldı diyor. Alarm çalsa bu kadar yanmaz. İtfaiyesi var, burada tüpler var. 7 tüp ile müdahale edilmiş. 7 tüple müdahale edildiyse bu dükkan nasıl oldu da böyle yandı. Alarm çalmamış. Dükkan yandıktan sonra ondan sonra müdahale edilmiş, itfaiye haber verilmiş.

KESİNLİKLE İHMAL VAR

Bir diğer esnaf Mehmet Şahin,  “Alarm cihazının çalışmış olduğuna inanmıyorum.  Alarm dumana öter.  Bu dükkan hale gelene kadar alarm ötmemiş. Yanıp kül olduktan sonra alarm ötmüş. Yangın hortumu var çarşıda, dükkânlara yangın hortumu yetişmiyor.  Kesinlikle ihmal var. Ben elektrik elektronik mühendisiyim kaçak akım rölesi diye bir şey var. Elektriğe parmağınızla dokunun sigortayı attırır. Kaçak akım rölesi yok herhalde güvenlikçi diyor ki sizin dükkanların sigortasını ben indirdim.  Sigortanın kendi otomatik atması lazım. Demek ki bu binada kaçak akım rölesi yok” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim