Tarım ve Orman Bakanlığı ile Eskişehir Valiliği tarafından organize edilen ve Mahmudiye Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleşen, Eskişehir ili Mahmudiye ilçesi 2018 yılı Sonbahar Mahalli At yarışlarının ikinci haftası yapıldı.

Mahmudiye halkının yoğun bir biçimde katıldığı programa; Milliyetçi Hareket Partisi Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hüseyin Erdemir, Mahmudiye Kaymakamı Salih Sak, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Alkan, Anadolu Tarım İşletmesi Müdürü Yıldıray Çil, TJK Müdürü Yurdaser Saçlı, Mahmudiye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İlker Çolak, Mahmudiye At Yetiştiricileri Geleneksel At Sporları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (MAYAD) Başkanı Yenel Kaya ile CHP ve MHP Eskişehir İl ve İlçe Başkanları’nın katılımlarıyla yapıldı.

Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan'ın yarışlar ile ilgili yaptığı açıklamada; “İki hafta süren Mahmudiye Sonbahar Mahalli At Yarışlarının son haftası Mayad Kupası, Mahmudiye Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir-Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odası kupası olmak üzere 4 koşuyla yapılmıştır. Mahmudiye’de atçılığı geliştirmek için üzerimize düşen göreve hazırız. Önümüzdeki yıl Mahmudiye Belediyesi ve Mayad Derneği ile bu yarışları ortaklaşa yapmayı düşünüyoruz. At yetiştiriciliğinde 200 yıllık geçmişi olan Mahmudiye İlçesi, halen mahalli yarışlar için kullandığı pistleri ile resmi yarışlara da başlamak için son aşamaya geldi. Atçılığın ana merkezi olan ilçede, Mahmudiye Belediyesi atçılığın gelişmesi için Bin 752 dönüm üzerine kurulu araziyi Türkiye Jokey Kulübüne vererek 2000 yılında hizmete girmişti. Geçtiğimiz yıllarda dokuz milyon TL harcanarak at hastanesi yapıldı. Yarış atı yetiştiriciliğinde Türkiye'nin en önemli kentlerinden biri olan Mahmudiye İlçesinde Türkiye Jokey Kulübü resmi at yarışlarına da talip oldu. Türkiye'deki at yarışlarında sahalarda koşan atların yüzde 50'sini Mahmudiye'de yetiştirilen safkan Arap atları oluşturuyor. Bu atların başarı oranları ise yüzde 40 düzeyinde. Yarışlara açılmayan hipodrom sahasını ulusal yarışlara açılması için elimizden gelen tüm çabayı sarf edeceğiz. Hipodrom ulusal yarışlara açıldığında Mahmudiye ilçesi atçılığın cazibe merkezi haline gelecek ve birçok kişiye istihdam kapısı açılacak. Eskişehir'in çiftçisi, turizmcisi, yatırımcısı bu sektörden para kazanacak” dedi.

Yarışlarında Mayad Kupası, Mahmudiye Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir-Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Kupası koşuları yapıldı.

Günün ilk koşusu 3 yaşlı safkan Arap taylarının katıldığı 1200 metre kum pistte yapılan, Mayad kupa koşusuydu. Bu koşuyu Canımbabam isimli Arap tayı birinci olarak kazandı.

Günün ikinci koşusu 4 ve yukarı yaşlı safkan Arap atlarının katıldığı 1600 metre kum pistte yapılan, Mahmudiye Belediye Başkanlığı kupa koşusuydu. Bu koşuyu Sanberk isimli Arap atı birinci olarak kazandı.

Günün üçüncü koşusu 5 ve yukarı yaşlı safkan Arap atlarının katıldığı 2000 metre kum pistte yapılan, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı kupa koşusuydu. Bu koşuyu Veliahtım isimli Arap atı birinci olarak kazandı.

Günün son koşusu olan Eskişehir-Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Kupası koşusu ise 3 ve yukarı yaşlı safkan İngiliz atların katıldığı 2000 metre kum pistte yapıldı. Bu koşuyu Wembley Fırtınası isimli İngiliz atı birinci olarak kazandı.

Mahmudiye Mahalli At Yarışlarında Eskişehir Sultan Atlı Okçuluk Spor Kulübü Derneği ve Tepebaşı Belediyesi Eko Ritim Şov grubu gösteri yaptı. Ayrıca Mahmudiye Mahalli At yarışlarında Eskişehir’in sevilen sanatçısı Mehmet Özel sahne aldı.

Editör: TE Bilişim