Eskişehir Teknik Üniversitesi, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ve ARİNKOM TTO iş birliği ile düzenlenen “Proje Fuarı ve Yarışması 2019” 14 Mayıs Salı günü Eskişehir Sanayi Odası Fuaye Alanı'nda gerçekleştirildi. Mühendislik Fakültesi son sınıf öğrencilerinin projelerini sergilemek ve sektörle buluşturmak üzere 2008 yılından bu yana düzenlenmekte olan etkinliğe Vali Özdemir Çakacak, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Şenyel ve Prof. Dr. Gürsoy Arslan, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Kaytakoğlu, Dekan Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Mehmet İnanç Onur ve Dr. Öğr. Üyesi Şener Ağalar ile çok sayıda öğretim üyesi ve Mühendislik Fakültesi öğrencileri katıldı.

“Küreselleşen dünyaya ayak uydurmak için çaba sarf ediyoruz.”

Mühendislik Fakültesi Proje Fuarı ve Yarışması’nın 2008 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirildiğini vurgulayarak konuşmasına başlayan Dekan Prof. Dr. Kaytakoğlu: “Küreselleşen dünyaya ayak uydurmak için çaba sarf ediyoruz. Bu kapsamda düzenlediğimiz etkinliğe, 130 proje ile 360 öğrencimiz katıldı. Hedefimiz yürüttüğümüz çalışmaları daha da geliştirerek fakültemizi en iyi noktaya taşımak. Bu doğrultuda ölçülebilir performans göstergeleri olarak kabul ettiğimiz, proje fuarı ve yarışmalarının devamlılığı, üniversite-sanayi iş birliklerinin başarı hikâyelerinin ve sanayi destekli projelerle yürütülen yüksek lisans ve doktora çalışmalarının sayısının ve bu kapsamda üretilen yayın sayılarının artırılması hedeflerimize ulaşmamız için en temel gereklilikler arasında yer alıyor. Bu etkinliğin iş dünyasının ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yenilikçi araştırma projelerinin yürütülmesi ve bilgi ve teknolojinin sanayiye aktarılması hususunda bir köprü oluşturacağından, öğrencilerimize mezun olmadan önce sektörle tanışmaları için önemli fırsatlar sunacağından ve bu kapsamda onlara cesaret ve deneyim kazandıracağından hiç şüphem yok. Ayrıca, öğrencilerimizin yürüttükleri projelerin kalitesini artırmayı, yayılımını sağlamayı, bu konuda farkındalığı artırmayı hedefleyen bu ve benzeri projelerin MÜDEK Mühendislik Programları çıktılarının sağlanmasına da katkısı olacağını düşünüyorum.” dedi.

“Öğrenciyi sektörle buluşturan ve gerçek yaşama hazırlayan önemli bir etkinlik.”

Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu ise Mühendislik Fakültesi tarafından 12 yıldan bu yana düzenlenen Proje Fuarı ve Yarışması’nın hem öğrenciyi sektörle buluşturması hem de sergilenen projelerin sektör problemlerinin çözümüne yönelik veya gerçek yaşama dair olması açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı. Rektör Prof. Dr. Döğeroğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Proje Fuarı ve Yarışması’nın öğrencilerimizin lisans eğitimlerinin sonuna doğru Mühendislik unvanını almak için attıkları son adım olduğunu düşünüyorum. Şimdiye kadar düzenlenen proje fuarı ve yarışmalarından yola çıkarak gerek ekip halinde gerek bireysel olarak öğrenciler tarafından yürütülen bu çalışmaların büyük bir kısmının gerçek yaşamda yer alan problemlerin çözümüne yönelik olduğunu belirtmekte yarar var. Bugün de 12.sini gerçekleştiriyor olduğumuz bu fuar kapsamında yine benzer amaçlarla oluşturdukları projeleri sektörün görüşüne sunuyor olacaklar. Öğrencilerimiz aldıkları dersler kapsamında kendi alanlarına özgü bir takım bilgi ve beceriler ediniyorlar; kazandıkları mesleki bilgi ve becerilerin yanısıra öğrencilerimizin üniversite yıllarında hayat becerilerini kazanabilmiş olmaları, Üniversitemizden mezun olduklarında profesyonel hayata hazır olmalarını önemsiyoruz. 

Açılış konuşmalarının ardından Rektör Prof. Döğeroğlu, Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Kaytakoğlu, projelere ait poster sunumlarını inceleyerek öğrencilerin sunumlarını dinledi.

Etkinliğin öğleden sonraki ikinci yarısında ise Vali Özdemir Çakacak, Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu ve Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş tarafından öğrencilerin poster sunumlarının yer aldığı proje stantları ziyaret edildi. Ziyaretin ardından projeleri başarılı görülen öğrenciler için ödül töreni düzenlendi.

ETÜ’nın yıldızı parlayacak                                                                                              

Törenin açılış konuşması Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş tarafından gerçekleştirildi. Mühendislik Fakültesi Proje Fuarı ve Yarışması’nın bu yıl 12.sinin Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildiğini vurgulayan Başkan Kesikbaş, “Bu etkinlik kapsamında gerek projelerin sunulması gerek sanayicilerle entegre olunması son derece gurur verici. Ben de bir teknik üniversiteliyim ve bu sebepten dolayı Eskişehir’e bir teknik üniversite kazandırmak adına çaba gösteren ve emek veren, sizlerin daha iyi koşullarda eğitim alması, akademik kariyer yapabilmesi ve çalışması için çok uğraştığını bildiğim Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu’na çok teşekkür ederim. Çok yakında Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin yıldızının parlayacağına yürekten inanıyorum, bu azmi de kendilerinde görüyorum. Eskişehir bir endüstri kenti olacak ve sanayiyle büyümeye devam edecek. Bu anlamda da Rektör Hocam’a ve bu gibi etkinliklerde emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunarım.” ifadelerini kullandı.

Yakın zamanda mezun olacak olan Mühendislik Fakültesi öğrencilerine de seslenen Başkan Kesikbaş: “ Şimdiye kadar yaşadıklarınız ve gördükleriniz balayıydı. Asıl hayat bundan sonra başlıyor.  Umarım bu pırıl pırıl projelerinizi gerçek hayata da entegre eder güzel ve iyi insanlar olur, güzel ülkemize fazlasıyla katkıda bulunursunuz” şeklinde konuşarak tavsiyelerde bulundu.

“Ürettiğimiz bilgi ve ürettiğimiz ürün toplum için”

Rektör Prof. Dr. Döğeroğlu, sözlerine Proje Fuarı ve Yarışması kapsamında öğrencilerin sunduğu projelerin her geçen yıl daha da iyiye gittiğini belirterek başladı. Bilginin ve bilimin raflarda sergilenmek için değil; toplum yararına kullanılmak için üretildiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Döğeroğlu, “Ürettiğimiz bilginin ve bilimin  kentimize, ülkemize ve dünyaya  katkı sağlamasını istiyoruz. Bu nedenle lisans öğrencilerimizin dört yıllık emeğinin sonucunda ortaya çıkan her bir projenin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu. Konuşması sırasında salonda yer alan öğrencilerine seslenen Rektör Prof. Dr. Döğeroğlu: “TUBİTAK tarafından  halen çağrısı açık  olan 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmalarına hepinizin başvurmasını istiyorum. Eskişehir Teknik Üniversitesi olarak çok sayıda öğrenci projemizle  bu sürecin içinde olalım.” diyerek öğrencilere çağrıda bulundu.

“Öğrencilik hayatında yaptıklarınız sizin sermayeniz olacak”

Ardından söz alan Vali Çakacak ise asıl mücadelenin mezuniyet sonrasında başlayacağını vurgulayarak sözlerine başladı. Vali Çakacak: “Gençlerimizin hepsi bizim için çok kıymetli; Türkiye Cumhuriyeti olarak gençlerimizi en değerli varlıklarımız olarak görüyoruz. Uluslararası alanda güçlü olacaksak sizlerin tıpkı bu fuar kapsamında sergiledikleriniz gibi projeler sayesinde bunu başaracağız. Sevgili gençler, artık lisans hayatınızın sonuna yaklaştınız, ancak okul bittiğinde her şey bitmiyor. Her son yeni bir başlangıçtır; asıl mücadele şimdi başlayacak. Bundan sonrası için yapacaklarınız değerli, öğrencilik hayatınızda sahip olduklarınız sizin sermayeniz olacak. Sahip olduğunuz özgüven, hırs, asla ve asla pes etmeme duygunuz sizi başarıya taşıyacaktır. Ne olursa olsun hayata olumsuzluk penceresinden bakmayın. Zor işlerle karşılaşacaksınız, zor projelerin yönetimini üsteleneceksiniz. Zorluklarla karşılaştıkça ve üstesinden geldikçe zorluk denen bir şey olmadığını göreceksiniz. Zorluk sadece zihnimizde; o yüzden kendinize güvenin, kendinize inanın ki karşınızdaki insanlar da sizin değerli olduğunuza inansın ve size saygı duysunlar. Hepinize yürekten inanıyor ve tebrik ediyorum. Yolunuz, bahtınız açık olsun.” dedi.

Ödül Töreni açılış konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu Proje Fuarı ve Yarışması’na ev sahipliği yapan Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş’a plaket takdim etti. Ardından dereceye giren öğrencilere Vali Özdemir Çakacak ile proje danışmanları ve ilgili bölüm başkanları tarafından ödül ve plaket takdim edildi. Toplu fotoğraf çekiminin ardından tören sona erdi.

Dereceye giren öğrenciler ve bölümleri ise şu şekilde:

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü:

Birinciliği Kazanan Öğrenciler: Osman Alper Mısırlı, Özen Şimşek

Proje Adı: Designing a 2D Unity Game and Implementing a Reinforcement Learning Agent to Control Main Character

Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Alper Bilge

İkinciliği Kazanan Öğrenciler: Hüseyin Kural, Ece Sanem Orak Sart Burak Değirmenci

Proje Adı: QR – Derify

Danışman: Öğr. Gör. Özgür Özşen

Üçüncülüğü Kazanan Öğrenciler: Natig Kurbanov, Magomed Salah Lorsanov

Proje Adı: Vatandaş

Danışman: Öğr. Gör. Özgür Özsan

Çevre Mühendisliği Bölümü:

Birinciliği Kazanan Öğrenciler: Emre Turgut

Proje Adı: Immobilite Edilmiş Saf Alg Kültürü Kullanılarak Yeraltı Sularında Nitrat Giderimi ve Balık Üretim Sektöründe Kullanılabilirliğinin Belirlenmesi

Danışman: Doç. Dr. Serdar Göncü

İkinciliği Kazanan Öğrenciler: Gizem Erdal

Proje Adı: Romza Taşı ile Atık Sulardaki Boyar Maddelerin Adsorbsiyonu

Üçüncülüğü Kazanan Öğrenciler: Sevde Eryılmaz

Proje Adı: Bor İçerikli Endüstriyel Atık Suların Koagülasyon Yöntemi ile Arıtımı ve Verimi Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi

Danışman: Doç. Dr. Mine Albek

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü:

Birinciliği Kazanan Öğrenciler: Hasan Mertcan Özkan, Bilgin Selimoğlu, Alp Sezer Orak, Mahmut Çağrı Aksan

Proje Adı: Design and Implementation of Autonomous Unmanned Aerial Systems for ISR

Danışman: Doç. Dr. Tansu Filik

İkinciliği Kazanan Öğrenciler: Ilgaz Onur Taş, Nevzat Taha Batmaz, Merve Uzakgiden

Proje Adı: Ultra Low Bend Video Coding for PTZ Cameras

Danışman: Prof. Dr. Ömer Nezih Gerek

Üçüncülüğü Kazanan Öğrenciler: Burak Koçak, Berru Erdoğan, Kemal Onur Demirtaş

Proje Adı: Görüntü İşleme Uygulamaları

Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Onur Kılınç

Endüstri Mühendisliği Bölümü:

Birinciliği Kazanan Öğrenciler: Elif Koca, Sevil Topal

Proje Adı: Eskişehir Teknik Üniversitesi'nde İş Süreçlerinin Analizi ve Modellenmesi

Danışman: Doç. Dr. Gürkan Öztürk

İkinciliği Kazanan Öğrenciler: Çağıl Doğa Çakır, Murat Çöpoğlu

Proje Adı: Eğitimde Yeni Bir Yaklaşım - Sosyal Eğitim Sistemi

Danışman: Doç. Dr. Gürkan Öztürk

Üçüncülüğü Kazanan Öğrenciler: Çisem Güler, Ayşenur Çiçek, Mehmet Deniz Serttaş

Proje Adı: Mathematical and Heuristic Solution Approaches for Product Shelf Assignment Problem in Multiple Depots

Danışman: Doç. Dr. Zehra Kamışlı Öztürk

İnşaat Mühendisliği Bölümü:

Birinciliği Kazanan Öğrenciler: Emre Kılınç

Proje Adı: SPT Verileri Kullanılarak Geoteknik Parametrelerin Belirlenmesi için Mobil Uygulama Geliştirilmesi

Danışman: Arş. Gör. Dr. Burak Evirgen

İkinciliği Kazanan Öğrenciler: Beyhan Güvercin, Buse Barıştürk, Melek Uzdilli

Proje Adı: Significance of Lead Coreheating in Case of Main Shock – After Shock Sequences

Danışman: Doç. Dr. Gökhan Özdemir

Üçüncülüğü Kazanan Öğrenciler: Nasuh Erdem

Proje Adı: 12 Katlı Konut İnşası Yapı Bilgisi Modellemesi Süreci

Danışman: Doç. Dr. Serkan Kıvrak

Kimya Mühendisliği Bölümü:

Birinciliği Kazanan Öğrenciler: Pınar Ünlüer, Buse Top, Aslıhan Baycan, Salih Ahmed İbrahim

Proje Adı: Mikroalg Yığının Sürdürülebilir Enerji Kaynağı Olarak Değerlendirilmesi

Danışman: Prof. Dr. Nezihe Ayas

İkinciliği Kazanan Öğrenciler: Ege Güven, Hilal Pesen, Yağmur Kayalar, Melis Kuka

Proje Adı: Tavuk Yağının Sıvı Yakıt Olarak Değerlendirilmesi

Danışman: Prof. Dr. Nezihe Ayas

Üçüncülüğü Kazanan Öğrenciler: Atakan Koçanalı

Proje Adı: Graphene Coated Smart Textile Production: Enhancement of Electrical and Thermal Properties of Fabrics

Danışman: Doç. Dr. Esin Apaydın Varol

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü:

Birinciliği Kazanan Öğrenciler: Ahmet Furkan Buluç, Prof. Dr. Servet Turan

Proje Adı: Yanmayan Lityum – Son Pillerde Kullanılacak Katı Hal Elektrotların İyonik İletkenliklerinin Doğa Dostu Yaklaşım Olan Atık Katkısı ile İyileştirilmesi

Danışman: Prof. Dr. Servet Turan

İkinciliği Kazanan Öğrenciler: Sezen Ürer, Hasan Kargın

Proje Adı: Kobalt Krom Demir Nikel Yüksek Entropili Alaşım Takviyeli Kübik Bar Nitrür Kompozitlerinin Spark Plazma Sinterleme ile Üretimi

Danışman: Doç. Dr. Erhan Ayas

Üçüncülüğü Kazanan Öğrenciler: Derya Kepenek, Pakize Mısra Savaş

Proje Adı: Silisyum Nitrür Silisyum Karbür Kompozit Toz Sentezi ve Modifikasyonu

Danışman: Prof. Dr. Semra Kurama

Editör: TE Bilişim