Beyazaltın Mahalle Muhtarı ve aynı zamanda Kızılay Şube Başkanı olan Yüksel Girgin, termik santralle ilgili basın açıklaması yaptı. Termik santral yapılacak olan bölgenin 10 muhtarı ile basın karşısına geçen Girgin, Çanakkale’deki yeni nesil termik santrali gördükten sonra ikna olduğunu söyledi.

Muhtarlara bilgilendirme toplantısı yapılmasını kendisinin talep ettiğini söyleyen Girgin, "Muhtarlar olarak halkımızın kaygılarını yakından takip etmekteyiz. Muhtarları bilgilendirme talebini bakanlığımıza ilettik. Bakanlığın uyguladığı iletişim planı doğrultusunda bu talebimizi anında yerine getirmeleri ile birlikte bilgilendirme toplantısının ilkini gerçekleştirdik. Bu toplantıyı izleyen, sunum ve konuşmalara şahitlik eden biri olarak bu atılan manşete üzüldük. Terörle ikna bizi rencide etmiştir. Biz terörle ikna olmayız" dedi.

Toplantıda konuyla ilgili geçen konuşmadan söz eden Girgin, şunları söyledi: "Bu toplantıda belirtilen ifade, ‘Eskişehir halkının kendi sorunlarını tartışıp kendi çözebileceği güç, akıl ve iradede olduğu hassas konuları kullanmaya çalışan dış güdümlü örgütlerin taşıma yolu ile şehirlere gelip halkın hassasiyetleri üzerinde provokasyonda bulunduğu ve bunlara kanılmaması gerektiğidir’ şeklindedir. Bu ifadenin salonda alkışlara vesile olması da gözden kaçmayan bir durum olmuştur. Kullanılan bu ifadenin termik santrale karşı çıkarılan terörist ifadesine dönüşmüş olması bir hayli düşündürücü ve bir o kadar üzücüdür. Özellikle valilik uhdesinde gerçekleşen apaçık kayıtları olan bu toplantının bu denli bir tahrike dönüştürülmesi iyi niyetli değerlendirilemez. Muhtarlarımız toplantıya yoğun ilgi göstermiş olup, kaygılarını ve sorunlarını açıkça ifade etmişlerdir. Eskişehir'imizin insanına yakışır nezakette toplantıyı sürdürmüşlerdir."

BAKANLIK HER KESİMİ BİLGİLENDİRECEK

Bakanlığın toplumun her kesimini bilgilendireceğini söyleyen Girgin, "Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının Yerel İletişim Stratejisi Eskişehir'imizde her gruba ayrı toplantı düzenleyecektir. Muhtarlarımız bizzat bakanlıktan acilen bilgilendirme istemeleri, basın bilgilendirmesi toplantısından daha önce alınmasına sebep olmuştur. Enerji Bakanlığımızın yerel basın, STK'lar, ticaret ve sanayi odaları, muhtarlar, bürokrasi, ve siyasi aktörler, belediye meclis üyeleri olmak kaydıyla bir çok gruba bilgilendirme planladığı ve bunun yürütüleceği bilgisi tarafımıza paylaşılmıştır” dedi.

“NE İSTİYORUZ NE İSTEMİYORUZ”

Girgin sözlerini şöyle sürdürdü: "Termik santral Beyazlatın köyüne yapılacağı için uzun zamandır hiç konuşmamıştım. 2 buçuk aydır santral gündemde. Sanki muhtar istiyormuş gibi bir hava yaratıldı. Ben hiçbir zaman konuşmadım. Bu devletin yatırımıdır. Biz muhtarız, bizi bilgilendirmeleri lazım. Yeni nesil santral kurulacak. Ben bunun peşindeyim. Yeni santrali söyleyen Eskişehir'de hiç kimse yok. Ben yeni nesil santrali de gezdim. Bunun açıklamasını bakanlık yapsın. Burada bulunan muhtar arkadaşlarımız santralin yapılacağı bütün çevredeki köylerin muhtarlarıdır. Biz hiçbir ne de zaman terörle ikna oldu ne de istiyoruz, istemiyoruz diye bir açıklama yapmadık. Ne istiyoruz ne istemiyoruz. Biz bilgilenelim dedik”

“ÇANAKKALE’DEKİ TERMİK SANTRALİ GÖRÜNCE İKNA OLDUM”

Gerçekleşen toplantı sonrası fikirlerinin değişip değişmediğine ilişkin soruya şöyle yanıt verdi: “Yeni nesil santrali daha kimse görmedi. Ben gördüm. Benim görmemle ikna olmaz. Bakanlığın bana söylediği basın mensupları ile bölgenin muhtarlarını yeni nesil termik santrale Çanakkale’ye götürecekler. Giderken ve dönüşte düşüncelerini alacaklar. Ben 2-3 aydır bunu inceliyorum. Ben de 3 ay öncesine kadar termik santral diye bir şey bilmiyordum. Sadece adını duyuyorduk. Ben yeni nesil santrali gördüm. Yerinde görmeniz lazım. Ben ikna oldum. Hiçbir zaman yapılsın diye ne muhtar arkadaşlara söyledim ne de basında söyledim. Ben gittim gördüm ikna oldum. Böyle bir santral ise tamam.  İnsana, doğaya, suya ve toprağa zararı yok. Bizi, halkı ve basını ikna etsinler sonra da yapsınlar.

“SEÇİLEN ALAN TARIMA ELVERİŞLİ DEĞİL”

Bölgede arsa satışı yapıldığına ilişkin iddiaları da yanıtlayan Girgin, şunları söyledi: “Hiçbir dönüm arsa kimse almadı. Eğer öyle bir şey olsaydı ben işadamıyım, ben de alırdım. Sadece Alpu termik santrali diye geçtiği için nereye yapılacağını kimseye söylemediler. Rant doğmasın diye. Beyazaltın köyünde bin 100 hektar kamu alanı ilan edildi. Bunun yüzde 75'i kamu arazisi. Hazineye ait. Sadece yüzde 25'i tarımsal alan. Bu tarımsal alanda birinci derece toprak arazisi değil. Çok iyi yer seçmişler. Kumsal arazi. Tarıma elverişli bir yer değil. Çok güzel yer seçmişler.”

BASIN TOPLANTISINDA HANGİ MUHTARLAR KATILDI?

Beyazaltın Köyü Muhtarı Yüksel Girgin, Bahçeçik Köyü Muhtarı Recep Karakoyun, Kozlubel Köyü Muhtarı Remzi Ercan, Karakamış Köyü Muhtarı Fahri Kaplan, Osmaniye Köyü Muhtarı Mustafa Yılmazer, Çukurhisar Köyü Muhtarı Abdülkadir Uğur, Yakakayı Köyü Muhtarı Mustafa Ünlüer, Gündüzler Köyü Muhtarı Yavuz Kaya, Kızılcaören Köyü Muhtarı Fesih Akkuş, Söğütcük Köyü Muhtarı Bekir İnan, Danişment Köyü Muhtarı Hasan Hüseyin Kılıç.

Editör: TE Bilişim