AÜHM- Anadolu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eftade Gaga yürütücülüğünde, Anadolu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hicran Altuğ ve Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Odabaşı’nın birlikte düzenlediği ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) finansal desteğiyle gerçekleşen “German Turkish Workshop on Air Pollution and Human Health Effects” çalıştayı 15–17 Aralık tarihleri arasında Eskişehir Rixos Hotel'de gerçekleşti. 2014 Türk-Alman Bilim Yılı kapsamında gerçekleştirilen çalıştaya Türkiye ve Almanya'dan çok sayıda bilim insanı katıldı.

 

Çalıştayın amacının Türk ve Alman araştırmacılar arasındaki iş birliklerinin arttırılması, yeni projeler oluşturulması ve genç araştırmacıların çeşitli değişim programlarıyla bu projelere dâhil edilmesi olduğunu belirten Doç. Dr. Eftade Gaga, TÜBİTAK'ın da öngördüğü şekilde daha çok iş birliği oluşturulabilmesi için çalıştay katılımcılarının %80'inin alanlarında uzman öğretim üyelerinden, geri kalan katılımcıların ise doktora öğrencilerinden oluştuğunun altını çizdi.

 

Çalıştaya katılan bazı Alman ve Türk araştırmacılarla daha önce çeşitli projelerde bir arada çalıştıklarını ve bu çalıştayın iş birliklerini daha da arttıracağını umduğunu ifade eden Doç. Dr. Gaga, finansal desteğinden dolayı TÜBİTAK'a; katkılarından dolayı Anadolu Üniversitesi ve ARİNKOM'a teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

 

Birbirinden değerli sunumların ve masa başı tartışmaların yapıldığı iki buçuk gün boyunca, hava kirliliğinin insan sağlığını üzerindeki etkilerinin çevre mühendislerinin yanı sıra tıp doktorları, temel bilimciler, epidemologlar ve toksikologlardan oluşan geniş bir katılımcı portföyü ile disiplinlerarası bir ortamda tartışıldığı çalıştay, 17 Aralık Çarşamba günü sona erdi.

 

Alper Yavaşçalı 

Editör: TE Bilişim