Eskişehir Çevre Derneği Başkanı Doçent Doktor Güner Sümer, Dünya'da ve Türkiye'de sel ve tayfun felaketleri yaşandığını hatırlatarak bugün iklim değişikliği yaşandığını söyledi.

Dünyadaki karbon kirliliği ile hava kirliliğinin giderek arttığını hatırlatan Sümer, "Bugün Türkiye'de partikül madde miktarı Edirne'de 197, Edirne'de 176 ve Düzce'de 361 olmuştur. Ayrıca şehirlerde ve deniz kenarındaki atık maddelerin artmış olması iklim değişikliğinde neden olmaktadır. Gündüz ve gece iklimi arasında büyük sıcaklık farklılıkları oluşmaktadır" dedi.

Sümer, çevreciler olarak iklim değişikliklerini çözmek için şu önlemlerinin alınmasını istedi:

"Kömürlü termik santraller yerine güneş ve rüzgar enerji santralların kullanılmamsı. Sanayi atık maddeleri asgariye indirilmelidir. Ağaçlandırmaya önem verilerek orman alanları miktarı arttırılmalıdır. Sanayi yatırımlarında çevreci, temiz, verimli ve tasarrufçu enerji kullanılmalıdır. Toplum, çevreyi koruma konusunda eğitilmeli ve bilinçlendirilmelidir. Dünya ülkeleri bira raya gelerek, dünyamız büyük bir afet ile yok olmadan önce anlaşmaya varmalıdırlar."

Editör: TE Bilişim