Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Basın İlan Kurumu Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Üyeliği seçimlerinde “nüfuz” gücünün kullanıldığını vurguladı. Karaca, “ Genel Kurul Üyeliği sıfatlarını kullanarak BİK’i seçimlere alet ediyorlar, gazete sahiplerine de açıkça baskı   uygulaması Basın İlan Kurumu seçimlerine gölge düşürecektir” dedi.

Ocak Ayı içerisinde yapılacak olan Basın İlan Kurumu Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Üyeliği Seçimleri ile  ilgili olarak Konya 'da bir açıklama yapan, Basın Vakfı Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Bazı adayların seçim sürecinde kurumsal olarak BİK adını kullandıklarına işaret etti.

Halen BİK Genel Kurul Üyesi olan Bazı kişiler illerde yaptıkları toplantılarda gazete sahiplerini BİK adına toplantıya çağırarak baskı uyguladıklarını ve yine BİK adına projeler ürettiklerini söylediklerini belirten Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı Genel Başkanı Yılmaz Karaca’nın açıklaması şöyle:

“Bilindiği gibi Ocak 2015 içerisinde Anadolu’daki gazete sahiplerini yakından ilgilendiren bir seçim yapılacaktır. Bu seçimde Basın İlan Kurumu Genel Kurul Üyeleri belirlenecektir ve bu üyelerin de 3 kişisi Anadolu’da yayınlanan gazetelerin sahipleri arasından olacaktır. Bu seçimin Basın İlan Kurumu’nun müdahil olmaması gereken ve kurumun adayların tümüne eşit mesafede durması gereken bir seçim olduğu tartışmasızdır. Ancak halen Bazı BİK Genel Kurul Üyeleri illerde yaptıkları seçim çalışmalarında gazete sahiplerini BİK adını kullanarak toplantılara çağırdıkları ve BİK nüfuzunu kullanarak kendilerine oy verilmesini istedikleri tespit edilmiştir. 11 Aralık Perşembe Günü Bursa’daki gazete sahiplerini BİK adına toplantıya çağırmış ve bu toplantıda BİK’in kurumsal adını özellikle kullanarak yine BİK adına bilgi verilip açıklamalarda bulunulacağını duyurmuşlardır. Nitekim toplantıyı da BİK Genel Kurul Üyeliği sıfatlarını kullanarak gerçekleştirmişlerdir. Bu kişiler toplantıya katılanlara projeler hazırladıklarını, kendilerine oy verilip BİK Genel Kurul Üyeliklerinin devam ettirilmesi halinde bu projelerini açıklayacaklarını söylemişlerdir.  Oy karşılığında proje açıklama tavrı ve BİK adını kullanmaları toplantıda tepkilere neden olmuş ve Gazete Bursa adına toplantıya katılan Mehmet Ali Yılmaz’ın “ Yeni projelerimiz var ama şimdi burada açıklayamayız, ancak bizi seçerseniz açıklarız demek de ne demek? Bu tutumunuz doğru değil ve buradaki insanlara saygısızlıktır” şeklindeki tepkisi, diğer katılımcıların da onayladığı bir genel tepkiye dönüşmüştür. Söz konusu kişilerin diğer illerde de aynı yöntemi uyguladıkları ve mevcut Genel kurul Üyeliği sıfatlarını kullanarak gazete sahipleri üzerinde baskı kurdukları bir gerçektir. Adil bir yarış, hakkaniyetli bir çalışma ve tartışmasız bir seçim sonucu için Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü, derhal durumdan vazife çıkarmalı, bu iki adayı uyarmalı ve seçim çalışmalarında BİK adının kullanılmasının mutlaka önüne geçmelidir  Aksi taktirde Basın İlan kurumuna gölge düşecektir.”

 

Editör: TE Bilişim