Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ağustos toplantısı  Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen başkanlığında yapıldı.  Gündemde yeralan 35 madde ilgili komisyonlara havale edildi.

AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Yapıcı’nın gündem dışı söz alıp ticaret alanlarındaki sıkıntıları dile getirirken gündemin içinde bulunan otobüs alımı konuları yine tartışma yarattı.

AK Partili Ahmet Yapıcı ticaret alanlarında çok ciddi sıkıntıların olduğunu söyledi. Arsalarda inşaat yapmak için alt katın ticaret, üst katın konut alanı olması gerektiğini belirten Ahmet Yapıcı, sokakların çok dar olduğundan bahsetti.

Bu sokaklarda ticaretin yapılmasının mümkün olmadığını aktaran Yapıcı, “Buraların alt tarafının otopark olup üstlerinin ise konut alanı olması gerekiyor. Bununla ilgili bir düzenleme yapılabilir” önerisinde bulundu.

Ticaret denilince parselin tamamını kaplamak istiyorlar

Yapıcı’nın sözlerine hak veren Başkan Büyükerşen ise aynı konudan muzdarip olduğunu belirtti. Bir şehirde her binanın altında ticaret yapılamayacağını vurgulayan Büyükerşen, “Bizde hastalık halini aldı.  Ticaret denilince parselin tamamını kaplamak istiyorlar. Bu kadar ticarethane fazla. Ara sokaklar zaten dar.  Ticaret olacak yerde belli bir otopark olması lazım. Bundan böyle her ticarethane talebini getirmeyin. İmar Komisyonlarımız bu konuyu incelesin” dedi.

Belediyelerin plan notu yarışına girdiğini de ifade eden Büyükerşen, “Bu olmaz arkadaşlar. Odunpazarı ve Tepebaşı’nın aldığı kararlar birbirini tutmuyor. Lütfen bir daha plan notu getirmeyin.  Gündeme almayacağım.  Bütün ofisler onunla uğraşıyor. Arap saçına döndü” ifadelerini kullandı.

Topu ben sizin üzerinize atarım

Kat yükselme konusunu da alt belediyelerin Büyükşehir’e atıp kenara çekildiğini söyleyen Büyükerşen, “Biz vereceğiz ama Büyükşehir vermiyor diyorlar. Her iki belediyenin bürokratları topu Büyükşehir’in üzerine atmasın. Yoksa bir gün bende çok kötü topu sizin üzerinize atarım” dedi.

Kamu yararı tartışması

Gündem maddelerinin içerisinde yer alan 40 otobüs temini için kredi kullanılması konusu da tartışma yarattı.

40 otobüs temini için  bir sene önce müracaat  ettiklerini söyleyen Büyükerşen, “Ben mahkemeye gitmek zorunda kalmıştım. O zamanlar bir otobüsün fiyatı 525 bin Türk lirasıydı.  Bugün ise 680 bin lira. Doların yarın ne olacağı belli değil. Otobüs başına 160 bin lira zarar etti belediye.Konu oy çokluğu ile reddedilmişti. Bu açıkça kamu zararıdır” diye konuştu.

Büyükerşen’e yanıt veren Ahmet Yapıcı ise, “40 otobüs için 20 milyon kredi istemiştiniz. Bizde borçla değil kendi kaynaklarınızla alın dedik. Belediyenin bankada 50 milyonu varken krediye gitmesi asıl kamu zararıdır” dedi.

Uzun süren tartışmaların ardından otobüs alımı konusu da ilgili komisyona havale edildi. Konu Pazartesi günü yapılacak meclis toplantısında gündeme gelerek karara bağlanacak.

Editör: TE Bilişim