Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık ile Eskişehir Şube Başkanı Yüksel Girgin arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Türk Kızılay’ının Eskişehir’de açacağı kampla ilgili söz isteyen Başkan Girgin’e, Genel Başkan Kınık’tan "Basın aracılığı ile bizi sıkıştırmanıza gerek yok" demesi gülüşmelere neden oldu.
Türk Kızılayı’nın Yönetim Kurulu toplantısını gerçekleştirmek için Eskişehir’e gelen Genel Başkan Dr. Ekrem Kınık, ayağının tozu ile müjdeler de verdi. Türk Kızılayı’nın en büyük gençlik kampına ve en modern kan merkezine Eskişehir’in ev sahipliği yapacağını anlatan Başkan Kınık, yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Faaliyetlerin daha da arttılacağından söz eden Başkan Kınık, "Kızılayımızın yönetim kurulu toplantısını Eskişehir’de yapma kararı almıştık, bugün bu vesileyle Eskişehirdeyiz. Gençlik kollarımız, kadın kollarımız, şubelerimiz aracılığıyla yürütmüş olduğumuz pek çok farklı, özgün projelerimiz ile Kızılay iyiliğe Türkiye’de dem vuran büyük bir kuruluş. Eskişehir’de de özellikle yatırımlarımızı arttırmış olduğumuz bir döneme denk geldik bu toplantımızda. Burada Kızılay’ın en büyük geçlik kampı faaliyete geçecek çok yakında. Bugün herhalde Eskişehir şube başkanımız bir takvim verir herhalde bugün bize" dedi.
"Kaldırılan ambargo sonrası 1 milyon insana insani yardım ulaştı"
Türkiye’nin en modern kan merkezinin de Eskişehir’de inşa edileceğini belirten Başkan Kınık, ilk kazmanın yakında vurulacağının müjdesini verdi. Gazze’ye yapılan yardımlardan da bahseden Başkan Kınık, "Türkiye’nin en modern kan merkezini buraya inşa edeceğiz. Onunda ihalesi tamamlanmış oldu. Yer teslimleri yapıldı, ruhsat prosedürleri sanırım tamamlanmak üzere. İlk kazma yakın zamanlarda vuruluş olur. Onun ötesinde çok sayıda bu bölgemizde, afetle ilgili sosyal hizmetlerle ilgili gerek il merkezimizde gerek şubelerimizde, 6 şubemizde sürüyor. Türkiye genelinde faaliyetlerimizi biraz daha arttırıyoruz. Türkiye dışındaki özellikle uluslararası yardımlarımız noktasında biliyorsunuz yakın zamanda, özellikle ramazan ayında Filistin ve Gazze bölgesine yönelik Türkiye ve İsrail arasında yapılan anlaşma çerçevesinde bir iyilik gemisi AFAD ile birlikte organize edildi. Yaklaşık iki buçuk gün gibi kısa bir süre içerisinde Mersin limanında 11 bin tonluk yardım malzemesi yüklendi. Şuanda Gazze’de bu anlamda Türkiye’den gelecek yardımlara yönelik kaldırılmış olan bu ambargonun kolaylığıyla yaklaşık bir milyon insana insani yardım olarak ulaştırılmış durumda" şeklinde konuştu.
"200 bin terör mağduru vatandaşımıza Kızılay destek verdi"
Kızılay kartın ulaştığı sayı hakkında bilgiler veren Türk Kızılayı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kerem Kınık, "Şu anda 4 tane olan toplum merkezimizi 20’ye çıkarıyoruz. 250 bin civarında Suriyeli vatandaşa vermiş olduğumuz Kızılay kart işlerimiz şuana kadar 350 milyon liralık Avrupa Birliği kaynaklı bir destek ile yapmış olduğumuz çalışmalarımız daha da yakınlaştıracak, sayı arttırılacak. Bu Kızılay kart faaliyetlerimiz aynı zamanda terör nedeni ile mağdur olmuş Türkiye’dek vatandaşlara yönelik arttırıyoruz. Yaklaşık 200 bin terör mağduru vatandaşımıza doğrudan Kızılay destek verdi. Bu faaliyetlerimiz, bu yardımlarımız artarak devam edecek. Özellikle Türkiye içerisindeki ihtiyaç sahibi olan vatandaşlarımıza yönelik olmak üzere Kızılay akademinin faaliyetleri başladı. Bu anlamda Kızılay’ın yapmış olduğu çalışmalara bilimsel bir perspektif getirilmesi ve yapılan çalışmaların bilimsel araştırmalarla desteklenmesi noktasında yeni bir açılım olacak" ifadelerine yer verdi.
"Türkiye genelinde seferberlik başlatıyoruz"
Afet konusunda Türk Kızılayı’nın yaptığı çalışmaları da dile getiren Başkan Kınık, konuşmasına şu şekilde devam etti:
"Afet risklerinin araştırılmasına yönelik Türkiye’nin genelinde bir seferberlik başlatıyoruz. Afete müdahale kapasitemizin arttırılmasının yanı sıra, afet olmadan önce de afet noktasındaki bilincin toplumda arttırılması ve afet risklerinin azaltılması noktasında faaliyetlerimiz yeni dönemle birlikte duyurulacak. Kamuoyunda da milli eğitim bakanlığınca yapmış olduğumuz çalışmalarla müfredata Kızılay faaliyetçiliği girdi. Biliyorsunuz bu yaygınlaştırılacak. Pilot bir uygulamayla bir iki ilimizde var. Bu anamda şube başkanımıza Eskişehir’de yapmış olduğu faaliyetlerden dolayı ben şükranlarımı arz ediyorum. Bizi burada ev sahibi olarak konukladı."
"Basın aracılığıyla bizi sıkıştırmanıza gerek yok sayın başkanım"
Konuşmanın ardından Başkan Kınık, Eskişehir Şube Başkanı Yüksel Girgin’e dönerek, "Bizde inşallah burada başarılı bir toplantı geçireceğiz kendisiyle, belki başkanımızın da söylemek istediği bir iki kelime vardır" dedi. Bunun üzerine Eskişehir Şube Başkanı Yüksel Girgin, "Genel başkanımız basın huzurunda kampla ilgili konuyu söz verirseniz biz de bu sene inşallah açmayı düşünüyoruz" cevabını verdi. Cevabın ardından konuya espri ile yaklaşan Genel Başkan Kınık, "Zaten başlamış olan şey bitmek durumunda. Biz yönetim kurulundan herhalde bir bütçesel destek isteniyor basın mensupları huzurunda. Basın aracılığıyla bizi sıkıştırmanıza gerek yok sayın başkanım. O desteği zaten verdim" demesi, salonda gülüşmelere neden oldu.
Editör: TE Bilişim