AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca, Ayten Usta’nın Yeri’nde basın toplantısı düzenleyerek gündemi değerlendirdi. Toplantıya Ak Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Ertuğrul Dindar, Odunpazarı İlçe Başkanı Volkan Doğan, il yöneticileri Serhan Arıman ve Bünyamin Fidan katıldı.

Koca toplantıda Eskişehir’deki 65 yaş üstü vatandaşların özel halk otobüslerinde ücretsiz taşınmaması sorunu, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ile yaşadığı Kızılinler tartışması, Eskişehir’de gerçekleştirilen ve yapılacak projeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ahmet Ataç ile Kızılinler Projesi konusunda yaşadığı tartışmaya açıklık getiren Koca, şunları söyledi:  

CHP'li Belediye Başkanı Sayın Ahmet Ataç geçtiğimiz haftalarda bizim Kızılinler ile ilgili yaptığımız ve kendisine de sahiplensin iyi olur dediğimiz açıklamalarımızı maalesef anlamayarak ya da anlamak istemeyerek siyasi nezaket kuralları dışına çıkarak şunları söyledi: “Ahmet Ataç  15 yıldır belediye başkanı, Allah’ın bir kulu gelsin söylesin Ahmet Ataç şuna peşkeş çekti desin ben hemen pılımı pırtımı toplarım belediyeyi terk ederim. Ama diyemezlerse de bunun sonucu iyi olmaz”. Yine “ Eğer bunu ispatlayamazsan lafını sana yediririm’’  gibi beylik laflar etti.

Siyasi hayatım boyunca hiç bir zaman hiç kimseye kişisel hakarette bulunmamış ve bulunmayı uygun görmeyen biri olarak bu üslupla da bugün cevap vermeyeceğim.

Proje ile ilgili ciddi çalışmalarımız oldu. Şubat ayında burası yatırımcılara açılacak. Biz ihalelerin parça parça olmasını istiyoruz, ancak Ahmet Ataç bütün olarak ihaleye verilmesini istiyor.   Biz rekabete açık olunmasını istiyoruz”

TEPEBAŞI'NDAKİ TEMİZLİK İŞLERİNDE KAMU ZARARI İDDİASI

Tepebaşı Belediyesi'nde temizlik işlerinin çok yüksek fiyatlara verildiğini iddia eden Koca, "Sayın Ataç'ın 11 yıllık belediye Başkanlığı ile ilgili merak ettiklerimiz çok. Fakat o kadar uzağa gitmeye gerek yok. Sadece temizlik ihalesinde son 4 yılı kıyaslamamız daha önceki konuşmamızda gündeme getirdiğimiz CHP zihniyeti fikrini vermeye yetiyor. Söyle ki: Olağanüstü                       bedellerle verilen bir temizlik ihalesi var ortada. Önceden olağan bedellerle verilirken 2011 yılından itibaren çok yüksek bedellere verilmeye başlanmış.

 Odunpazarı Belediyesi sınırları içerisindeki mahalleler 2011 yılında 320 kişi ile aylık 795.000 liraya, Tepebaşı Belediyesi sınırları içerisindeki mahaller ise aynı yıl 300 temizlik işçisi ile aylık 571.000 liraya temizleniyordu. Bugün mü? Odunpazarı Belediyesi 371 işçiyle ve %54'lük bir artışla aylık 1.219.000 TL temizlerken, Odunpazarı'ndan ortalama % 23 daha az nüfusuna sahip Tepebaşı Belediyesi ise 335 işçiyle ve %138'lik bir artışla aylık 1.361.000 Tl'ye temizliyor.  

Geçtiğimiz 2012-13-14 ve15 de temizlik ihalesi rakamları işçi sayısının da üzerinde korkunç bir şekilde artmış.  Odunpazarı'nda, ihale bedeli artışı % 12, % 39, % 54 olurken, Tepebaşı'nda bunların tam 3,6 kata varan artışlarla %  43, % 75,  % 122 ve son olarak enflasyon oranlarının çok çök üzerinde %138 lik korkunç artış rakamlarına rastlıyoruz.

İste tam da burada korkunç zararlar ortaya çıkıyor. Şayet Tepebaşı Belediyesi bu afaki artış yüzdeleri değil de Odunpazarı'ndaki artışlarla iş yapsa idi 4 yılda 14.800.610 TL kasasında kalacaktı. Başka bir hesap ile de şayet Odunpazarı belediyesinin yaptığı kişi basına düsen rakamlarla iş yaptırmış olsaydı 9.280.996 Tl kasasında kalacak belki de onlarca mahalle asfalta vs kavuşacaktı. Bu hesaplardan ve tablolardan görüyoruz ki Tepebaşı Belediyesi'nde Temizlik için ödenen bedeller yıllara göre artışı akıl almaz orandadır.

Bunun ne kadar olağandışı olduğu Odunpazarı belediyesinin bedelleri ile karşılaştırıldığında iyice su yüzüne çıkmaktadır.

Şimdi Soruyorum: 2012 yılı için yaklaşık maliyet 8.622.143 Tl iken 1.157.857 Tl daha yüksek bedelle 9.780.000 Tl ye yaklaşık maliyetinde üzerinde ihale vermeyi nasıl açıklıyorsun?  

2014-2015 yılları için, tek teklife 18 aylık süre ile hiç kırımsız yaklaşık maliyete çok yakın bir rakama yani 24 milyon 640 bin TL’ ye tüm zamanların en yüksek aylık bedeli olan 1.361.000 liraya yani %18 nüfusu sizden fazla olan Odunpazarı'ndan %12 daha fazla ve 2011yılına göre %138 artmış bir bedelle ihale bağlamaya gönlünüz razı oldu mu?

Size inanmayı dilerdik. Farklı olduğunuzu ummuştuk. Ama siz de büyüğünüze benziyorsunuz. Yani aynısınız..

Biz rakamlarla konuşuyoruz, edebiyat yapmıyor beylik laflarla hakaret etmiyoruz, varsa söyleyecek sözleri rakamlarla cevap bekliyoruz. Yoksa cevapları, özür dilemelerini ya da sözlerinin gereğini yapmalarını bekliyoruz."   

 

BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ’NDEKİ TARTIŞMALAR

AK Partili meclis üyelerinin oylarıyla Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde suya yüzde 8’lik zammın iptal edilmesini  de değerlendiren Koca, “Eskişehir’de suya zam yaptırılmadı, şimdi bu zam yapılmadığı için ilçelere hizmet götürülemeyeceğini söylüyorlar. Onlar hizmeti götürsün yapılmayan zam oranı kadar kalan açık için  biz destek oluruz” ifadelerini kullandı. 

 

EKİŞEHİR'DEKİ 65 YAŞ ÜZERİ VATANDAŞLARIN ÜCRETSİZ TAŞINMA SORUNU

 

Eskişehir'de 65 yaş ve üstü vatandaşların ücretsiz taşınmasıyla ilgili yaşanan sorunlara da değinen Koca, “Diğer ilerde böyle bir sorun yaşanmıyor, Eskişehir’deki sorun havuz sisteminden kaynaklanıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, seçim öncesi hükümetin 65 yaş kararını bilboardlara reklam asarak kullanıyordu, bugün ne değişti? Büyükerşen bir algı operasyonuna imza atıyor. Nerede sorun varsa faturaları kurumlara kesiyor” diye konuştu.

ESKİŞEHİR'DEKİ BAZI YATIRIMLAR

Projelere de değinen Koca, “İş ve işçi bulma binası yeri için Tepebaşı Belediyesi ile sorunlar aşılamadı, iki Eylül Kampüsü’ne yapılacak 1500 kişilik yurt için Büyükşehir Belediyesi ile yaşanan sorun çözülmek üzere buraya bir yurt yapacağız. Eskişehir Sarıcakaya duble yolu için çok yakında kazma vurulacak. Ankara-Konya-Kütahya çevre yolunda bulunan eksiklikler giderilecek. İhale yapıldı. Estim Toptancılar Sitesi'ndeki yan yol, Anadolu Üniversitesi sağa dönüş, İlahiyat Cami ile Muttalip arasındaki yol düzenlenecek. Seyitgazi yolu üzerindeki Yenikent- Mezarlık arasındaki 2 kilo metrelik yol duble yol olacak. 

Gündoğdu Mahallesi'ne yapılacak üst geçit için 30 nisan tarihinde ihaleye çıkılacaktı. İhaleden 12 gün önce Büyükşehir Belediyesi "kentsel Dönüşüm yapacağını" belirterek ihalenin yapılmamasını sağladı. Sözümüz var sorunları aşmaya çalışıyoruz. 3'üncü üniversite için TBMM'den yasa çıkmasını bekliyoruz"şeklinde konuştu.

MEYDAN KONUSU

 

Kent meydanı tartışmalarına da değinen Koca, “Eski stadyumu taşımamızdaki amaç, yılda 50 saat kullanılan bir yerin meydana çevrilerek 7-24 saat yaşanılabilir bir alan oluşturma isteğidir” dedi.

GÜNEY VE KUZEY ÇEVRE YOLU

Koca Güney ve kuzey  Çevre Yolu hakkında ise şunları kaydetti: “Güney Çevre Yolu’nda proje hazır, 54 kilometrelik bir yol. Kanlıpınar, Çukurhisar arasının yatırım planına alınması bekleniyor. Kuzey çevreyolu ise, otoban projesine dahil edilecek. Sivrihisar Beylikova,  Alpu, Muttalip İnegöl, Bursa otoban projesi hazır. 2017 yatırım programına aldırmaya çalışıyoruz.”  

(MY

Editör: TE Bilişim