Lokantacılar Odası seçiminde oy sayısı, sayılan zarf ve  imza sayısından bir fazla çıkması başkan adayı Bahar Bilen Tepebaşı İlçe Seçim Kurulu başkanlığına itiraz ederek seçimin tekrar edilmesini istedi.

Avukatı ile Tepebaşı İlçe seçimine başvuran Bilen, dilekçesinde 11.3. 2018 tarihinde yapılan Eskişehir Umum Lokanta ve Gazinocular Odası seçimlerinin yasaya aykırı gerçekleşmesi ve tam kanunsuzluk nedeniyle iptali ve seçimin tekrar edilmesi talebinde bulundu.

Bilen'in itiraz dilekçesindeki açıklamalar şöyle:

"1- 11.3.2018 tarihinde yapılan ve şahsımın başkan adayı olduğu Eskişehir Umum Lokanta ve Gazinocular Odası seçimlerinde kullanılan oy sayısı, sayılan zarf ve imza sayısından bir fazla çıkmıştır.

2- Söz konusu durum tutanakla kayıt altına alındığı gibi video ile de kayıt altına alınmıştır.(Dilekçe ekindedir)

3-Sayım sonucunda çıkan bir fazla oy sayısı seçimin sonucunu doğrudan etkilemektedir.

4-Ekte sunulu tutanakla da görüleceği üzere zarf ve imza sayasından bir fazla olan oy sayısının 5362 sayılı yasa bakımından açıkça usulsüz olduğu tartışmasızdır. Nitekim 5362 sayılı yasasın 49/9 maddesinin

'Oylar asıl ve yedek üyeler belirtilerek her türlü şekilde düzenlenen oy pusularının üzerinde ilçe seçim kurulu mührü bulunan ve oy verme sırasında sandık kurulu başkanı tarafından verilecek zarflara konulmak suretiyle kullanılır. Bunların dışındaki zarflara konulan oylar geçersiz sayılır.' hükmü ile yine 49/12.maddenin hükümden yapılan sakatlığa, yasa doğruda yaptırım düzenlemiştir. Bu yaptırım 'seçim iptali ve yalnızca seçim gündemli ve zorunlu kongre tekrarı'dır.

Bu yaptırım aynı zamanda 298 sayılı kanunda ön görmektedir.                                                 

Yüksek Seçim Kurulunun ilke kararlarında da istikrarlı şekilde belirtildiği üzere yasaya aykırı şekilde kullanılan oylar neticesinde seçim sonucu doğrudan etkileniyorsa o yapılan seçimin iptal edilmesi gerekmektedir.

5- Önemle tekrar etmek gerekirse tutanaklarda da sabit olduğu üzere oda seçiminde kullanılan toplam oy sayısı, zarf ve atılan imza sayısından bir fazla çıkmıştır. Yapılan seçimde adayların aldığı oy sayıları ise geçici olarak şu şekilde ilan edilmiştir.

Bahar Bilen- Aldığı oy sayısı 130

Sedat Yakan- Aldığı oy sayısı 140

Hasan Kuzu- Aldığı oy sayısı 136

Sadık kurulu çıkan oy sayısı ile ilgili bir açıklama getiremezken hangi aday için fazla oy kullanıldığı ve/veya usulsüzlük yapıldığı da tespit edilememiştir. esas itibariyle bu durumda en eski hukuk ilkelerinde ' 'cui bono' ilkesi uygulandığında bu usulsüzlük ile hangi adayın menfaat sağladığı tartışılmasız ortaya çıkacaktır. Böyle kullanılan oyların tümünde sakatlık olabileceği ortaya çıkmıştır. Çünkü d aha başka usulsüz oy olup olmadığı ve bunun kazanan adayın oyları içinde olup olmadığı şüpheli hale gelmiştir. Yani bir tek oyun iptali seçimi adil kılmaz, seçimin tümünü iptali gerekmektedir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle yasaya açıkça aykırı şekilde yapılan sayım ve sonuçlarına itiraz ederek seçimin iptalini ve tekrar edilmesini talep etme zorunluluğu doğmuştur.

SONUÇ ve İSTEK:

Yukarıda açıkladığı ve tutanaklarla sabit olduğu 11,03,2018 tarihide yapılan Eskişehir Umum Lokanta ve Gazinocular Odası seçimlerinin yasaya aykırı gerçekleşmesi ve seçim sonucuna doğrudan etki eden usulsüzlük nedeniyle:

11.03.2018 tarihinde yapı lan seçimin iptaline ve tam kanunsuzluk nedeniyle 5362 sayılı yasanın 49/12 maddesi gereği seçimin yenilenmesi, kararın tarafıma tebliğine karar verilmesini talep ederim."

Editör: TE Bilişim