Atatürkçü Düşünce Derneği Eskişehir Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Eskişehir Şubesi,        Eğitim İş Sendikası Eskişehir Şubesi  tarafından yapılan ortak açıklamada;  24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Barış Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm dünya ülkeleri tarafından bağımsız bir Devlet olarak tanınmasını sağlandığı vurgulandı.

Ortak açıklamayı okuyan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Eskişehir Şube Başkanı Sevgi Akmen,  Lozan Antlaşması ile Sevr anlaşması geçersiz kılınmış, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu uluslararası alanda tescil edilmiştir. Aradan geçen 95 yılın sonunda, Türkiye Cumhuriyeti’ni parçalamak isteyen iç ve dış destekli karanlık güçler amaçlarına ulaşamamıştır. Türkiye Cumhuriyeti, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği tam bağımsızlık ilkesinden aldığı güçle varlığını sürdürmektedir” dedi.   

Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri olarak , Lozan antlaşmasıyla tam bağımsızlığı tescil edilen Türkiye Cumhuriyeti’ni ekonomik olarak güçsüzleştirmek, uluslararası alanda yalnızlaştırmak isteyen çevreler asla başarılı olamayacağını ifade eden Akmen şunları söyledi:

“Bu bağlamda, 95. yıldönümünde Lozan Antlaşmasının kazanımlarına sahip çıktığımızı güçlü bir şekilde göstermek için duyarlı Eskişehirlileri Vilayet Meydanı’nda buluşmaya davet ediyoruz.

24 Temmuz Salı günü saat 12:30’da, Türk bayrakları ve Atatürk posterleri ile yurtsever Eskişehirlileri Vilayet Meydanında çelenk sunma töreninde bir arada olmaya çağırıyoruz.  Devamında saat 18:00’de Kanatlı İş Merkezi önünde Tepebaşı Belediyesi Eko Şov grubunun gösterisinde buluşacağız.

Türkiye Cumhuriyeti’nin egemen ve bağımsız bir ülke olmasını sağlayan Lozan Antlaşması’nın 95. yıldönümünde bir kez daha büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşı İsmet İnönü’yü saygıyla anıyoruz.”

Editör: TE Bilişim