Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı meclis toplantısı ikinci bileşimi Belediye Başkan Vekili Aydın Ünlüce Başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis gündemine alınan Servis Araçları yönetmeliğinde ki yaş sınırı tartışma konusu oldu.

Meclisin açılışında daha önceki toplantıda Ahmet Yapıcının Daire başkanlıklarında yapılan değişiklikle ilgili bilgilendirme yapıldı. Buna göre Büyükşehir Belediyesinde Daire Başkanı olarak görev yapan ve Genel Sekreterlik makamına vekalet eden Sıla Senem Yenilmez 17.07.2017 tarihinde İmar ve şehircilik dairesi başkanlık kadrosuna atanmış olduğu ve Genel Sekreterlik makamına da vekalet ettiği belirtildi.

Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri 12 maddeyi görüşmek üzere bir araya geldi. Gündemin ilk maddesi olan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Servis araçları yönetmeliğinin 7. Maddesine ek yapılmasına ilişkin konu tartışmalara neden oldu. Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor ile Ulaşım ortak komisyonunda CHP’liler red oyu verdi. Red gerekçesini açıklayan CHP’li Emre Genç, “Ulaştırma bakanlığının servis minibüsleri için yaş sınırı 20 olarak belirtilmiş ancak Makine Mühendisleri odasınca Danıştay’a açılan dava sonucu güvenlik nedeni ile yaş sınırı 12 olması önerilmiştir. Mahkeme sonrası da alınan karar onanmıştır ve uygulamada yaş sınırı 12 olarak değişmiştir. Bunca karara rağmen komisyonun ısrarla Milli Eğitim Bakanlığının kararını uygulama kararına muhalefet şerhimizi veriyoruz. Bundan dolayı red oyu kullandığımızı belirtiyoruz” şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili söz alan Ak Parti Grup sözcüsü Mustafa Birsen ise, “Arkadaşlarımız ulaştırma Bakanlığının yönetmeliğini baz alarak bir karar verdiler ancak burada fiiliyat önemlidir. İlçelerde 12 yaş sınırı konulduğunda ne gibi bir karar olduğu çıkıyor ortaya. Fiiliyatta 12 yaş altı araçların kullanılması mümkün değil. Ayrıca ben arkadaşlara İzmir’den alınan araçların yaşını sormak istiyorum. Burada demogoji yapmak adına bir şeyler yapmamak lazım, ortada olan fiiliyatı, gerçekliği konuşmak lazım diye düşünüyorum. Bakanlığın uyulaması bu olabilir ancak ilimizde ya da ilçelerimizde yaşanan gerçekliği de göz adı edemezsiniz. Biz CHP’lilerin görüşüne saygı gösteriyoruz ama gerçekliklerin göz önüne alınmasını talep ediyoruz” dedi.

CHP’lileri oy çokluğu ile meclisten geçirilmesi halinde de sonuca varılamayacağını vurguladılar. Bunun üzerine bir açıklama yapan Meclis Başkan Vekili Aydın Ünlüce ise, “İzmir’den alınan otobüsler ile ilçeler arasında yolculuk yapmak arasında fark var. Burada enteresan bir durum var. Burada hem Milli Eğitim Bakanlığının bir yönetmeliği var. Hem de Ulaştırma Bakanlığının var. Alınan mahkeme kararları dururken, servis işletmeciliği yapacak birinin gelmesi durumunda belediye bürokratları mümkün değil izin veremez. Bunun için minibüsçüler dava açarlar. Buna karşılık Belediye başkanı da dava açacak ve karmakarışık bir durum ortaya çıkacak. Mahkemenin aldığı uygulama kararı varken meclisin alacağı kararı uygulamanın yolu yok arkadaşlar. Küçük minik çocuklarımızın can güvenliği dikkate alınarak alınan kararlardır. Komisyondaki arkadaşlar böyle düşünüyor olabilirler ama bunu yeniden müzakere ederek düşüne biliriz diye düşünüyorum” diye konuştu.

Kararda ısrarcı olacaklarını belirten Ak Partililer ilçelerde ki öğrencilerin eğitim hakkı bulunduğunu savundular. Yapılan tartışmaların ardından Meclis Başkan Vekili Aydın Ünlüce ısrar üzerine maddeyi oyladı. Oy çokluğu ile geçen maddenin uygulama kısmında yaşanabilecek sorunlar ise merak konusu haline geldi.

Mecliste diğer maddeler ise oy birliği ile meclis gündeminden geçirildi.

Editör: TE Bilişim