Eskişehir’de ilk kez, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Orman Bölge Müdürlüğü mera sahalarının ıslahına ilişkin bir protokol imzaladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın, bozuk vasıflı mera alanlarında mülkiyet değişikliği yapmadan ortak çalışma yapılması konusunda anlaşmaya varması üzerine, Eskişehir’de de ilk uygulama için düğmeye basıldı. Sivrihisar ilçesi Aşağı Kepen Mahallesi’nde bulunan, 500 dekarlık bir mera alanında erozyon kontrolü ve dere içi vejetasyon geliştirme projesi uygulanacak. Ziraat mühendisleri ve orman mühendisleri tarafından hazırlanan proje ve protokol, Orman Bölge Müdürü Recep Ateş ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih Söğüt tarafından imzalandı.

SÜT VERİMİ ARTACAK

Protokolle ilgili bir açıklama yapan Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, orman teşkilatının sadece ormanlık alanlarda çalışmadığını belirterek, şunları kaydetti: “Yapılan protokol ile rüzgar ve su erozyonuna uğramış, aşırı otlatmadan verimsiz hale gelmiş bir mera sahasını yeniden bitkilendireceğiz. Sahanın toprak işlemesini yaparak, tuz çalısı, berberis, ılgın ve kekik dikeceğiz. Özellikle, Atriplex dediğimiz tuz çalısı, Sivrihisar gibi az yağış alan tuzlu topraklarda yetişebilen ve süt verimini artıran bir bitkidir. Dere içlerine ve meyilli alanlara da teraslar yaparak, erozyonu önleyen türler dikeceğiz” dedi.

MART 2015’E KADAR SÜRECEK

Islah çalışmaları için köylülerin de onayı alındı. Çalışmalar Mart 2015 tarihine kadar bitirilecek. Açık otlatma hayvancılığının yoğun yapıldığı Aşağı Kepen ve Yukarı Kepen mahallerinde, 3 bin küçük ve büyükbaş hayvan bulunuyor.

                                                                            

 

Editör: TE Bilişim