Odunpazarı Belediyesi 2018 yılı ocak ayı ilk meclis toplantısı Belediye Başkanı Başkan Kazım Kurt Başkanlığında gerçekleştirildi.

Meclis 25 gündem maddesini görüşmek üzere bir araya geldi. Meclis gündemine alınan Denetim Komisyonuna üye seçimi gerçekleştirildi. Gizli oyla yapılan seçimde Denetim Komisyonuna CHP’den İbrahim Arslan 21 oy, Mahmut Çakmak 21oy ve AK Partiden Hatice Kozan 16 oyla getirildi.

Mecliste Grup sözcüleri 2018 yılını kutlarken Başkan Kazım Kurt’ta yeni yılı kutladı. Kurt, Alpu’da kurulması planlanan Termik Santral konusunda yaşanan gelişmelere de değinerek, “Şimdi bir haber aldım. Bugün gazetelerde önemli toplantı diye duyurulmuştu. İl Toprak Koruma Kurulu toplantı yapmış, bu toplantıda Alpu Termik Santrali ile ilgili, Alpu Ovası’nda ki toprakların kullanım amacının değiştirilmesi talebi yeterli çoğunlu bulmadığı için hukuken düşmüş. Bunu müjde olarak vereyim. Üçte iki çoğunlukla verilmesi gereken karar, üçte ikiyi bulmadığı için yok hükmünde. Ben bundan sonra Alpu’nun kurtulacağını düşünüyorum. İnşallah yanılmayız. Hukuk çerçevesinde bu düzenleme devam eder diye umut ediyorum” diye konuştu.

Öte yandan meclis gündemine gelen bazı caddelerde zemin katların işyeri yapılmasına ilişkin konular İmar Komisyonu’na havale edildi. Konuyla ilgili meclis üyelerinin görüşlerini alan Kazım Kurt, “İşyerlerinin ruhsat alması için bu yerlerin bir an önce karar bağlanması gerekir” yorumunda bulundu. AK Partili Nuri Temizsoy, “Minibüs, Tramvay ve Otobüs yolları Büyükşehir Belediyesi’nin tasarrufunda, komisyona bu konuda herhangi bir konu gelmedi gelmeyen konu üzerine bir şey de söyleyemiyoruz” dedi.

AK Partili Adem Kara ise, “Bu konuda daha önceki yönetmelik uygulanıyordu. Bu yönetmelikle burada komisyonda görüşmüştük. Komisyonda, ‘Tip İmar Yönetmeliği’nde yol boyutunda Ticari işyerleri oluşmuşsa, idarenin vereceği (sadece zemin katlara) kararla ticaret yapılabilir. Ancak binanın tamamı için görüşülmesi gerekir’ deniyordu. Bunu Büyükşehir Belediyesi’nde görüşüldüğünde ‘bu bizim konumuz değil diyerek geri iade etmişti. Yazılan tip imar yönetmeliğinde, yetkiyi ilgili idareye vermişken bu yönetmelikte ilgili idari meclisine vermiş” diye konuştu.

Konuyla ilgili konuşan Başkan Kazım Kurt, “Yönetmelikte, ilgili meclis diyorsa burada görüşüp Büyükşehir’e göndermemiz gerekir, hiç değerlendirmeden. Önce siz değerlendirin sonra Büyükşehir’e gönderin derse vatandaş için 6 aylık bir zaman kaybı olur. Burada meclisler demediğine göre burada bir meclisin kararı buna yeterli olacak gibi yorum yapıyoruz biz. Ama Büyükşehir bürokratları sadece görüş mü verecek? Büyükşehir Belediye Meclisi mi buna karar verecek? Bu konuda tereddütlerimiz var. 15 gündem maddesi yol boyu ticaret alanları ile ilgili, bu kadar da Tepebaşı Belediyesi’nden de geldiğini düşünürsek her gün 30 tane benzer konu gelecek. Yani şu anda ruhsat çıkma süresi daha da uzayacak gibi duruyor. Bence buna neşter vurmanızda yarar var. Çoğunluk olarak” dedi.

Meclis gündemine alınan maddeler ilgili komisyonlara havale edildi. Meclis 5 Ocak Cuma günü yeniden bir araya gelmek üzere dağıldı.

Editör: TE Bilişim