TMMOB Makine Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Ergin Orbey Sahnesi’nde “İş kazalarının nedenleri ve hukuksal boyutu” içerikli bir panel düzenledi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hakan Ünal oda olarak İş güvenliği iş sağlığı komisyonu tarafından etkinlik yapıldığını, yetkilileri uyarmanın dışında vatandaşları bilgilendirmek amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Soma faciasından 3 gün önce oda komisyonunun iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle bir açıklama yaptığını anımsatan MMO Şube Başkanı Hakan Ünal, Türkiye’de iş kazaları, meslek hastalıklarını takibini yapan, sorululuk hisseden az sayıda bulunan kitle örgütlerinden birisi olduklarını kaydetti. Soma faciası sonrası iş kazalarına karşı duyarlılık ve ilginin arttığını vurgulayan Ünal, “Önemli olan bir işçinin burnunu kanadığında ve bir işçinin ölümü karşısında da duyarlı olsaydık böyle olmazdı. Bizler emek örgütleri ile birlikte mücadelemiz var. Bu mücadele kanunları değiştirmek, insanca çalışma koşulları yaratmak içindir” dedi.

 Soma’daki maden faciasını iş cinayeti olarak nitelendirilmesini vurgulayan Ünal, iş kazalarının önlenebilir kazalar olduğunu ifade etti. İş güvenliği ile ilgili bir yasasın olduğunu ancak bunun sorunu çözmediğini kaydeden Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hakan Ünal şunları söyledi:

“Bir ateş topu var. Herkes bu topu birbirine iade ediyor. Bireylerin kendilerine bırakılıyor. Daha fazla gözyaşı dökmeye gerek yok. Bu olayı sadece devlete yüklemek de doğru değil. Herkesin sorumluluğu olmalı. Örneğin bir işçinin maskesini takmadığını, baretini takmadığını görüp sırtını çevirenlerde sorumludur. Devlete adımlar attırmak gerekir. İşveren, işçi, sendikalara bu konuda adım attırmak gerekir” dedi.

Panele konuşmacı olarak katılan MMO Eskişehir Şubesi İş Sağlığı ve Güvenliği Komisyonu üyesi  Mustafa Özesen iş kazalarının nedenlerini anlatırken öncelikle insanların kafasını değiştirmesi gerektiğini, sistemin neresinde hata olduğunu düşünmesi gerektiğini vurguladı.

Makine Mühendisi Ali Borucu’nun yönettiği panelde ikinci konuşmacı Makine Mühendisi İş Sağlığı ve Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Ertuğrul Bilir de  görüşlerini dile getirdi. Verilen aradan sonra panele katılanların soruları yanıtlandı.

 

 

Editör: TE Bilişim