Haber: Merve Taver

Sıkılmadınız mı deniz, kum ve güneş üçlemesinden? Tatilde biraz adrenaline ne dersiniz? Bunun için Kaş ve Fethiye ilk rotanız olsun.  Yürekleri ağza getiren extrem sporları, profesyonel eğitmenler eşliğinde güven içinde yapabilirsiniz.

Birçok kişi yıldızlı otellerde tatil yapmayı sever, kimileri ise doğaya karışıp adrenalin yaşamayı tercih eder. Siz hangisini seçersiniz bilemiyorum ama doğanın içinde kendinizi sınamanızı tavsiye ederim. Eğer adrenalin yaşamaya niyetiniz varsa extrem sporların cenneti olan Kaş ve Fethiye’yi planlarınızın arasına dahil etmelisiniz. Nedir bunlar diyecek olursanız; yamaç paraşütü, bungee jumping, kitesurfing, rüzgar sörfü, rafting, kayaking, kiteboard, tüplü dalış… Say say bitmez…  Tecrübe ettikten sonra daha tatiliniz bitmeden yeni yılın programını yapmaya başlıyorsunuz. Benim planım hazır, rüzgâr sörfü ve yine tabii ki tüplü dalış.  

Merak etmeyin cep yakmaz

Duyar gibiyim, “Eee! Bunların hepsini yapmaya kalksak paramız yetmez” der gibisiniz. Eğer bir turla giderseniz çok da uyguna bu sporların birkaçını yapabilirsiniz. Hatta yeme, içme, konaklama, eğlenceli geceler ve yeni arkadaşlar da cabası olur. Firma ismi paylaşamıyorum. Şöyle internette, sosyal paylaşım mecralarında birden fazla firmaya ulaşabilirsiniz. Geçen yaz Fethiye’de katıldığım tur, bana 850 TL’ye mal oldu. Bu seneki turda ise malum ekonomik kriz, dalgalı kur nedeniyle bin 400 TL’ye patladı. 

Mavide kaybolmak

Çocukluğumdan beri merak ettiğim tüplü dalışı (scuba ) geçen sene nihayet Fethiye’de yapmıştım. Müthiş bir duygu, dünyayı terk etmişsiniz gibi bir hisse kapılıyorsunuz. Denizin ve sizin baloncuklarınızın sesinden başka bir şey işitmiyorsunuz. Dayanamadım bu sene Kaş’ta yine daldım. Keşif dalışlarını eğitmen eşliğinde en fazla 5 metreye kadar yapabiliyorsunuz. Daha derine gitmek isterseniz iyi bir eğitim alıp sınavı geçerek bröve sahibi olabilirsiniz. Böylece daha derine inebilirsiniz.

Kuş misali Ölüdeniz’in üstünde

Gelelim yamaç paraşütüne, bir kuş misali Babadağ’ın 1900 metre yüksekliğinden kendinizi bırakıveriyorsunuz. Eşsiz bir manzara ayaklarınızın altından sizi selamlayıveriyor. Şöyle bir sağa bir sola süzülüp Ölüdeniz’in keyfini çıkarıyorsunuz. Sonra pilotunuz, “oturmaya mı geldik” diyerek akrobasi yapmaya başlıyor. İşte o anlarda 6 ila 7 G kuvvetini iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Kimileri tutkunu oluyor, işi yükseklere taşıyıp skydiving yapıyor. Yani 4000 metreden, uçaktan atlıyor.

51 metreden atlamaca

Ölüme kafa tutarcasına bir ipe bağlı boşluğa atlamak gerçekten herkesin yapabileceği bir spor değil.  Mesela ben yapamadım… Bungee jumping zor dostum zor, 51 metreden sizi bir vincin tepesinden atıveriyorlar. Düşme esnasında 5 G kuvveti hissediyorsunuz. Ben atlayanları izledim. Çığlık çığlığa, titreye titreye aşağıya iniyorlar. Cesareti olan buyursun efendim.  Bu arada Kaş’ta atlama bölgesi Saklıkent’e jeep safari yapıyorsunuz. Aklınızda olsun, yolda yapacağınız su savaşları için köyden cephanenizi iyi tedarik edin. Zira, su savaşları çok çetin geçiyor.

Botta kalma savaşı

Anlat anlat bitmez. Rafting mesela, suyun gücüne karşı koymak imkansız nerdeyse. Güneş tepenizde sizi kavururken bot devrilse de serinlesek diyorsunuz. Şaka şaka diyemiyorsunuz; çünkü azgın sular insanı biraz ürkütüyor. Botta tam bir ekip işi çıkarmanız gerekiyor. Dalaman Çayı’nda akıntıya kapılıp kayalara çarpma riskiniz var, ancak işin uzmanı rehberiniz buna izin vermiyor tabii ki. Heyecanla çağlayandan aşağıya düşmeyi bekliyorsunuz. İşte o an da raftingin gerçek keyfine varıyorsunuz. Kahkahalarla korkunuz birbirine karışıyor.

Kekova turu yapmadan gelmeyin

Kaş’ın plaj ve koylarını da anlatmak isterdim. Diyorum ya bitmiyor anlatmakla, yaşamanız lazım. Kaş’ta mutlaka günlük düzenlenen Kekova tekne turlarına katılın. Şnorkeliniz her daim yanınızda olsun. Sabah 10.00’da Kaş marinadan kalkan tekneler, sizleri akşam 18.30’a kadar koy koy gezdiriyor. Eee! Hadi o zaman Kaş seneye sizi bekler. Sağlıcakla kalın…

Editör: TE Bilişim