HABER : GÜLÇİN ÖZDEN 
KAMERA : GÜLÇİN ÖZDEN 
ESKİŞEHİR (İHA) - Manisa’nın Soma ilçesindeki maden ocağında meydana gelen olayda hayatını kaybedenler için Eskişehir’de gıyabi cenaze namazı kılındı. 
Reşadiye Camii’ndeki Cuma Namazı’na müteakiben kılınan gıyabi cenaze namazına çok sayıda vatandaş katıldı. Namaza katılan cemaattekiler, yakalarına ‘Bir avuç kömür için bir ömür verenlere, hepimizin başı sağolsun’ yazıları astılar. Namaz sonrası açıklamalarda bulunan Eğitimciler Birliği Sendikası Eskişehir 1 No’lu Şube Başkanı Muammer Karaman, yaşanan olayda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi. Yaşanılan hadisenin ülkenin yüreğine kor gibi düştüğünü ifade eden Karaman, “Kömür hiçbir zaman bu kadar yakmamıştı. İçimizi hiçbir zaman bu kadar yakamazdı. Ben özellikle maden kazasında vefat eden bir işçimizin avucunun içerisinden çıkan ‘Oğlum hakkını helal et’ notu beni çok etkiledi. Bir kardeşimizin sedyeye kirli çizmelerle binme istememesi bizleri çok etkiledi. Hiçbirimiz belki onlar kadar kazancımızı helal yoldan kazanmıyoruz. Çocukluğumdan beri pek çok maden kazasına, daha büyük bir ilgi ile izleme imkanı bulduk ama bu seferki acı çok başka, çok daha derinden oldu. Rabbimizden bize bundan başka acılar göstermemesini diliyoruz” dedi.
Patlamada ihmal varsa sorumlularının cezalandırılmasını beklediklerini kaydeden Karaman, “Kaderdir bu ama, hiçbir şekilde kader diyerek üzerimizdeki sorumluluğu atamayız. Bu kadar insanın vefatına neden olan olayda bir ihmal varsa bunun sorumlularının derhal ortaya çıkartılıp gerekli cezai cezaya çarptırılmasını bekliyoruz. Bu olayların toplumsal ayrışmaya, paralanmaya neden olacak şekilde okunması, değerlendirilmesi, sokaklarda cam çerçeve kıran eylemlere dönüştürülmesine de sıcak bakmıyoruz. Şuanda buradan yapabileceğimiz en güzel şeyin dua olduğunu düşünüyoruz. Eskişehir halkı da bugün bu duayı en güzel şekilde yaptı ve kardeşlik vazifesini yerine getirdi” diye konuştu.
Öte yandan ölenlerin yakınlarına sabırlar dileyen emekli vaiz Enver Töre ise, “Soma’daki insanlar orada ambulansın sedyesine yatmak istemiyor, çizmeleri kirli diye. Şu insandaki nezakete, inceliğe bakın. Varsın kirlensin. Kirlensin, gönüller kirlenmesin, kafalar kirlenmesin, oralar temizlenir. Mühim olan gönül kirlenmesin. Demek ki bu kadar nazik insanlar. Her tarafı simsiyah ama kazandığı rızk en temizi. Yerin 2 bin metre altına giriyor, çoluk çocuğu ekmek bekliyor. Ölenlerin yakınları ne kadar gururlansa azdır. Sabretmekte kolay değil. Allah onlara da sabırlar versin. Bütün ümmet-i Muhammed’e sabırlar versin. Cenab-ı hak sadece bizi değil, bütün insanlığı böyle felaketlerden korusun” şeklinde ifade etti.
Kılınan cenaze namazına Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Eskişehir Şubesi ve çeşitli sendikalar da destek verdi.
Editör: TE Bilişim