TÜRK İŞ, DİSK, KESK, TTB, TMMOB’dan oluşturulan platforma dün de bir yürüyüş gerçekleştirerek ‘Yas Çadırı’nın önünde basın açıklaması yaptı.

Sağlık İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen platform üyeleri Hamamyolu Saatli Park’ta bulunan ‘Yas Çadırı’na kadar yürüdü. Burada bir konuşma yapan Eskişehir Tabip Odası Başkanı Bülent Nazım Yılmaz, ülkede insanların inçlerinde kendi acıları gibi yaşadıklarını, bu acıya neden olanları kınamak adına bu büyük işçi katliamını ve iş cinayetlerini protesto etmek adına yüz binlerce emekçi iş bıraktığını sokağa çıktığını söyledi.

Bu süreçte devlet yönetenlerin büyük bir katliamın bilgilerini toplumdan sakladıklarını öne süren Dr. Bülent Nazım Yılmaz, “Madenciliğin fıtratında bu tür şeyler var diyerek bu katliamı sıradanlaştırmaya, topluma kabul ettirmeye çalıştılar. Ortada bu kadar büyük bir skandal ve facia varken bir tane bakan, bir tane yetkili istifa etme, özeleştiri yapma erdemini gösteremedi.

Soma’da yakınlarını kaybeden insanların acılarını yaşamalarına ve yaslarını tutmalarına saygı gösterilmedi.   Soma polis  ve jandarma ablukasına alındı. Başbakan her zamanki gibi eleştirilere tahammül edemedi, saldırganlaştı. Acısını yaşayan, demokratik tepkilerini gösteren ölen işçilerin yakınlarına, Somalılara TOMA’lardan gaz su sıkıldı, insanlar göz altına alındı” dedi.

Türkiye’nin en gözde kömür madeni olduğu öne sürülen madeninin ilkel şartlarda ve kölelik koşullarında çalıştırıldığı ortaya çıktığını, denetimlerin göstermelik olduğu görüldüğünü öne süren Eskişehir Tabip Odası Başkanı Yılmaz şunları söyledi: “Bu ülkede işçi sağlığının, iş güvenliğinin bir aldatmaca olduğu bir kez daha görüldü. Ortada yüzlerce katledilmiş işçi varken patronunu  savunan, hala koltuğunu düşünen örgüt yöneticilerini gördük. Madenler kamuya, topluma aittir, dolayısıyla kamu tarafından yönetilmesi gerekir. Bu katliamın birinci sorumlusu sadece işveren değildir. Patronu her türlü hoyratlığa ve despotluğa teşvik eden, yangına körükle giden siyasal iktidardır. Onun Çalışma Bakanıdır, Enerji Bakanıdır.

Özelleştirmeleri bu topluma marifetmiş gibi, bir zorunlulukmuş gibi sunan kim varsa, taşeron işçi çalıştırmaya izin veren ve bunu uygulayan kim varsa dolaylı yada dolaysız bir şekilde bu katliamın sorumlusudur.

Siyasal iktidar ve sermaye bu katliamı unutturmanın  çabası içine gireceklerdir. Hatta kısa bir süre sonra bu katliamın sorumlusu olarak işçiler gösterilecektir. Hiç kuşkunuz olmasın Soma katliamını soğutmak için ellerinden geleni yapacaklardır. Ancak buna izin vermemeliyiz.Bu acıyı unutmamalı, unutturmamalıyız. Taşeron çalışma sonlandırılmalıdır.

Soma Katliamını araştırma komisyonu ilgili meslek örgütü, sendika ve bağımsız bilim adamlarından oluşmalıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği yasası TTB ve TMMOB başta olmak üzere ilgili örgütlerin talepleri çerçevesinde yeniden hazırlanmalıdır.”

 

Editör: TE Bilişim